КЗП настоява Get.bg да не ограничава правата на потребителите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) дава две седмици на електронния магазин get.bg да коригира своите условия, при които клиентите могат да върнат в 7-дневен срок закупените от него стоки.

КЗП настоява Get.bg да не ограничава правата на потребителите
На сайта се предлагат разнородни артикули - от книги и билети за концерти през парфюмерия, дрехи и аксесоари до битова техника и видеокамери.

Проверка на КЗП установи, че за отказ на потребителя от сделката търговецът е въвел изискванията да „не е нарушавана целостта на опаковката" и стоката да е запазена „във вида, в който е получена".


 

Така се изключва възможността клиентът да се запознае детайлно с реалните характеристики на продуктите, да ги изпробва или премери, за да прецени дали реално отговарят на неговите потребности или са му по мярка и в случай че не са - да ги върне. Това е неравноправна клауза, която ограничава правата на потребителя, дадени му с директивата за електронната търговия и пренесени в Закона на защита на потребителите (ЗЗП).

 

Според разпоребдата на закона „потребителят е длъжен да съхранява получените от доставчика стоки, тяхното качество и безопасност" в тези 7 дни, в които има право да ги върне. Не съществува, обаче, определение, че опаковката е част от елементите за безопасност и качество на стоката.