Спецакция "Бебетата", има арестувани на българска и гръцка територия

Антимафиоти от ГДБОП проведоха специализирана операция с кодово име „Бебетата".

Спецакция "Бебетата", има арестувани на българска и гръцка територия
 

Акцията е проведена на територията на три области - Варна, Бургас и Ямбол и е резултат от продължително разследване в партньорство с гръцките антимафиоти; финалната фаза е предприета под наблюдение на Варненската окръжна прокуратура; до момента са установени около 20 жертви на престъпната организация, някои са продали по две деца.


 

Операцията „Бебетата" е проведена от антимафиоти от териториалните звена във Варна, Ямбол и Бургас в координация със служители на ГДБОП - сектор „Трафик на хора" и с Дирекция „Борба с организираната престъпност" на гръцката полиция; тя е резултат от продължително разследване на престъпна схема за продажба на новородени.

 

Международната координация е реализирана със съдействието на Европол и Евроджъст. Финалната й фаза е осъществена под наблюдението на Варненската окръжна прокуратура.
В резултат на съвместните действия, антимафиоти от двете страни за задържали организатори и съпричастни - в Гърция са задържани шестима, между които лекар, адвокат и двамата лидери на организираната престъпна група, в България са заловени петимата им посредници.


Схемата за извеждане на бременни жени в южната ни съседка е била много добре организирана. Ръководели я българите А.Т.-Бане /37 г./ и жената с която живее С.Ж. /36 г./, които отдавна се установили в Гърция. Към „организацията" била привлечена и адвокатката М.П./39 г./, българка, омъжена за грък. Тя обезпечавала сделките с клиентите и уреждала актовете за раждане и документите за осиновяване.

 

 Основен член на групата е синът на жената - И.И - Илийката /19 г./, отговорен за търсенето на кандидат-купувачи, съобщаването на пола на новороденото и координатор на преговорите с бъдещите родители. С жената от лидерската двойка е свързана и друга дама от престъпното съдружие - сестра й Е.Ж./33г./, която посрещала бременните и се грижела за тях до раждането. На гръцка територия в градовете Ламиа и Атина били осигурени квартири, в които бъдещите майки престоявали в дните преди раждането и непосредствено след това.


Петимата посредници набирали майките от малоимотни семейства, съгласни да оставят децата си за осиновяване. Според събраната до момента информация, гръцките клиенти плащали по 20 хил. евро за момче и около 15 хил. евро за момиче. В зависимост от договорката, майките получавали за бебетата си между 100 и 1500 евро, а някои - нищо.


Имало случаи когато жените се разколебавали да оставят децата си и тогава следвали заплахи към тях и семействата им.
Престъпното сдружение действало при отлична организация и с минимални разходи. Много преди отпътуването бъдещите майки били предупреждавани да не ходят на лекар в България за да не се регистрира бременността. Осигурявали им транспорт с автомобил или им пращали пари за билет до Гърция.
Задържаните в България са петима посредници при продажбата и склоняваването на бременните жени: Н.М.-Шевито /27 г./ и 49-годишната В.А - Кака Виче във Варна, 39-годишния Г.С.- Армандо в Бургас и Р.А.-Берджовия /45г./ и М.С.-Митко Гайдаря /59г./ в Ямбол. Те вече са в ареста с мярка „задържане под стража за 72 часа".Извършени са обиски, претърсвания и изземване в домовете им.

 

Предстои разпит пред съдия на около 10 свидетели за изясняване на допълнителни обстоятелства и детайли около престъпната организация. До този момент разследването е установило 14 случая на търговия с бебета, като някои от жертвите на престъпната схема са продали по две деца.


Конкретни детайли от престъпния замисъл започнали да се разплитат след сигнал на една от майките, която родила в Гърция момиченце, но отказала да го остави за осиновяване. Тогава бебето й било отнето насила. Жената успяла да избяга и да се прибере в България. Същевременно в Гърция снахата на лидерите се представяла за избягалата майка. Снахата Е. Д./22 г./ също е задържана в Гърция и до момента твърди, че тя е родна майка на отнетото бебе. Момиченцето, което вече е на няколко седмици, е спасено и предстои да бъде върнато на родната си майка.


Процесуално-следствените действия за документиране на престъпната дейност на организираната престъпна група продължават.