Църквата почита и освещава водата

На 5 януари Православната църква почита празника Водици. В деня преди Богоявление в храмовете се извършва Велик водосвет, който се смята за най-тържественият водосвет през годината.

Църквата почита и освещава водата
Чрез него църквата освещава всички води, тъй като водата е символ на живота и на очистването. Осветената вода се смята за средство за духовно пречистване, освещаване и телесно изцеление.

На днешния ден народът празнува Попова Коледа или Зимен Кръстовден.

На 5 януари се  затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември. Това са дните от рождението на Христос до Светото Кръщение, когато новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

Според народните вярвания с ритуалите на този ден и чрез силата на Кръста земята се изчиства от бродещите на отвъдното и се подготвя за голямото кръщение, което предстои.

На този ден се извършва и ритуалът "Ладуване", който е разпространен предимно в Северна България или Средногорието. В Софийско е известен като "Топене на пръстени". Участващите в него са само момичета. Момите пускат в котле с мълчана вода китки с пръстени, които на другия ден наричат на имената на момците, с които искат да се оженят.

Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.