Покаяние в кабинета; Депутатите отсъствали 620 пъти от работа

Преглед на печата: България губи първа крупна сума от ЕС; Електронни такси сменят винетките

Покаяние в кабинета; Депутатите отсъствали 620 пъти от работа
24 часа

Данъчните вземат 1,05 млн. лв. на тотомилионера

Казусът с данъчните задължения на тотомилионера от Перник Росен Русимов се заплита, вместо да върви към разрешаване, споделиха за „24 часа" запознати. Няколко дни преди Коледа тотото е превело парите в личната сметка на Русимов. Тя обаче продължава да е запорирана. Основанието е, че печалбата от тотото се води като задължение на трето лице към длъжник, какъвто се оказа Русимов.

По закон данъчните имат право да блокират сметка, в която се очакват бъдещи постъпления към длъжника. Забраната да се теглят суми от сметката ще се вдигне, когато приключат ревизиите срещу него като физическо лице. „Така назначена ревизия означава, че подлежи на погасяване всяко открито негово задължение, а не само онова, което е натрупано при прехвърлянето на фирма", обясни човек от ревизионните екипи.

Труд

Депутатите отсъствали 620 пъти от работа

Депутати от всички парламентарни групи "са избягали" 620 пъти от работа без оправдание.

"Неизвинените" отсъствия са натрупани за 126 заседания на Народното събрание в периода от 1 януари до 30 ноември м.г., показа справка на "Труд". Според правилника на парламента "провинилите се" няма да получат надницата, която им се полага.

Труд

Секс игри в градския транспорт

"Дни преди коледните празници видях на телефона си пропуснато обаждане от непознат номер и звъннах", разказа Моника. Така започнал телефонен секс тормоз със служителя на Центъра за градска мобилност. "Разменихме няколко съобщения, в които Ники ми обясни, че е шеф на отдел ЦГМ, на който контрольорът, който ме глоби, предал случая. Флиртуваше и искаше да се виждаме след празниците. Написа ми, че картата ми е в него и ще ми спести 40 лева", твърди Моника. От него тя разбрала, че е взел телефонния номер от системата на ЦГМ, където данните се събират и запазват при издаване на поименни карти.

По-късно Ники намерил Моника в скайп и искал да си говорят на включени камери. Тя не приела, а и вече била сериозно уплашена, защото мъжът твърдял, че идвал няколко пъти до Философския факултет на Софийския университет, където следва, за да я види.

Стандарт

Покаяние в кабинета

Покаяние в кабинета разпоредил Бойко Борисов. Министрите, които не са изпълнили обещанията си, да излязат пред хората на Сирни Заговезни (17 март) и да им поискат прошка, настоял премиерът. Това разказаха за "Стандарт" членове на правителството. В срещи с избирателите или чрез медиите провинилите се министри трябвало да обяснят какво им е попречило да изпълнят поетите ангажименти. Пролетно почистване във властта замислял още министър-председателят. До март щели да изгърмят шефове на държавни агенции, които не са донесли достатъчно приходи в хазната. До април пък ГЕРБ трябвало да се очисти от хора със спорна репутация, които биха донесли негативи на изборите.

Монитор

Електронни такси сменят винетките

Въвеждането на система за електронно таксуване, която е напълно възможно да бъде за изминато разстояние по пътищата и трябва да замени сегашните винетни стикери за период от време, ще може да се осъществи до 2016 г. Това става ясно от писмена кореспонденция на министрите на регионалното развитие и на транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски в отговор на зададени към тях въпроси по темата от синия депутат Михаил Михайлов, както и от документацията към обявения конкурс за избор на консултант за промяна в настоящия модел на заплащане.

Според Московски проектът за изготвянето на анализа трябва да стартира в началото на 2013 г. Консултантът, който ще бъде избран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще разполага с 3 г. време. През тях той трябва да проучи трафика и да посочи вариантите за таксуване по магистралите, първокласните, второкласните и третокласните шосета.

Монитор

Чужденци на пазар за BG история у нас

Чужденци от съседни държави са идвали у нас с цел да закупят и изнесат изключително ценни за историята ни предмети като ръкописи, кръстове и символи от времето на турското робство. Някои от находките били част от събирания с години архив на монсеньор архимандрит проф. Георги Елдъров - основател на Българския католически архив в Рим. Професорът поддържал връзки с цялата интелигенция преди и след Втората световна война. Дори царското семейство ходело на гости в дома му в Рим.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров потвърди, че съседите ни са били готови да изкупят голяма част от събираното, за да легитимират историята си. „Досега успяха да изнесат архива на революционера Димитър Беровски от Кюстендил и други ценни документи. Не страдат от никакви скрупули и крадат на поразия", коментира още проф. Димитров.

Монитор

Вдигат нов терминал на летище София за €200 млн.


На мястото на сегашния терминал 1 на столичното летище ще бъде построен изцяло нов, чиято стойност по предварителни оценки може да достигне 200 млн. евро. Това съобщи за „Монитор" изпълнителният директор на летище София Веселин Пейков. Той бе категоричен, че сегашната сграда е изпълнила предназначението си и не отговаря на никакви съвременни изисквания за обслужване на пътници и товари и е време терминалът да бъде издигнат наново. Сегашният паркинг пред сградата ще бъде направен многоетажен.

Сега

България губи първа крупна сума от ЕС

България губи първата крупна сума по линия на европейското финансиране заради бавно усвояване на средствата. Близо 200 млн. евро няма да достигнат до земеделците заради мудно вървящи процедури и липса на интерес към отделни мерки по програмата за развитие на селските райони. Сериозен риск от загуба на средства има през 2013 г., показват последните актуални данни на екипа на министър Томислав Дончев за очакваното изпълнение на оперативните програми към 31 декември 2012 г.

Според изпратените към ЕК прогнозни данни общият размер на усвоените евросредства по програмата за развитие на селските райони от 2007 до края на 2012 г. ще стигне 1.177 млрд. евро (прогнозата не включва единствено направените разплащания в последния работен ден - 28 декември). В същото време определеният за този период лимит за усвояване на средства е 1.411 млрд. евро, или с 234 млн. евро повече. Неусвоените пари се губят, а това намалява и общия дял на европейско финансиране, което страната получава срещу плащаната ежегодно вноска за членство в ЕС.

Дума

Българската църква в Рим замря


Българската общност в Рим загуби своя духовен и културен център в сърцето на града, алармира вчера живеещият в Италия Николай Богацки, диригент на Хоровата капела "Свети Кирил и Методий" към едноименната Българска община в Рим. Той сигнализира, че от около две седмици Българската православна община "Свети Кирил и Методий" е прекратила всякаква дейност в църквата "Свети Викентий и Анастасий", предоставена на България от папа Йоан Павел Втори по време на неговото посещение у нас. Не се извършват църковни служби, запустели са и скамейките на Българското училище. Хоровата капела към църквата също не функционира. Тя е била съставена от професионални музиканти от различни националности, които са участвали в най-тържествените събития и са посрещали официални делегации от България в Рим.

Според Богацки въпросът с т. нар. "Българска църква" в Рим трябва да се разреши час по-скоро. Самият той по лична инициатива е бил на частно посещение в италианското външно министерство по повод проблемите с църквата. Там му било казано, че липсата от месеци на български посланик към Светия Престол, както и в Италия, на дипломатически език означавало "Не ни е грижа". Според представителя на българската общност в Рим  една от възможните причини за българските несгоди е типичното и пословично българско безхаберие.