Земята може да получи второ слънце, но за малко

До края на тази година, жителите на Земята могат да станат свидетели на най-голямото космическо зрелище за цялото съществуване на планетата. Според прогнозите на учените, една от близките до Земята звезди всеки момент може да избухне и да се превърне в свръхнова. Става въпрос за Бетелгейзе - звезда от съзвездието Орион.




Земята може да получи второ слънце, но за малко
 
Според информацията на астрономите, жизненият цикъл на тази звезда завърша и тя се намира на етап червен свръхгигант. А това означава, че само една крачка отделя Бетелгейзе от взрива и превръщането й в свръхнова.  Според Бред Картър, доцент по физика в Университета в Южен Куинсленд, взривът  може да избухне до края на годината. Или пък в близките един милион години, прави уговорка ученият.


Ако прогнозите на Картър се сбъднат, то това ще осигури на жителите на Земята най- голямото светлинно шоу в историята на планетата, пише Telegraph. То ще бъде толкова ярко, че в продължение на около две седмици нощта ще бъде светла като ден, а през деня ще светят две слънца едновременно. Според привържениците на теорията, че през 2012 година ще настъпи и краят на света, взривът на Бетелгейзе прекрасно се вписва, тъй като окултистите свързват тази звезда с дявола.

Но учените бързат да успокоят, че взривът ще бъде прекалено далеч и няма да причини никакви неприятности на Земята, пише Daily Mail.