Наградиха най-добрите спортисти и отбори на Добрич

На тържествена церемония в комплекс "Резиденция" кметът Детелина Николова награди десетте най-добри спортисти и трите най-добри отбора на Добрич. Купата, ознаменувала първата титла в колективните спортове за града ни, вече ще краси Община Добрич.

Наградиха най-добрите спортисти и отбори на Добрич

14 клуба от 11 вида спорт бяха номинирали 28 спортисти за званието номер 1 на Добрич за 2012 година. Класирането бе направено на базата на 35 попълнени анкетни карти. Право да гласуват имаха кметският екип, общинските съветници от спортната комисия, спортните клубове в града и спортните журналисти.


 

Община Добрич финансира днешната церемония с 10 000 лева. Отличените получиха парични премии, грамоти и цветя. Впоследствие ще им бъдат връчени плакети и купи, които заради затворените пътища не пристигнаха навреме за награждаването.

 

Стойка ПетроваСтойка Петрова 

 

За втора поредна година побетител в класацията е Стойка Петрова. Като състезател на БК Добрич тя записа три победи на световното по бокс за жени, проведено през май в Китай. Тя надигра последователно Лаопеам от Тайланд с 10:8, Валерия Калабрезе от Италия с 16:10 и Сара Урамун от Франция с 21:15. С достигането до 1/4-финал в категория до 51 кг. тя се класира за Олимпиадата в Лондон. В първата си среща на най-големия спортен форум на планетата боксьорката от Добрич размаза Сиона Фернандес от Нова Зеландия с 23:11. Стойка Петрова загуби от представителката на домакините и бъдеща шампионка на игрите Никола Адамс в 1/4-финал на женския боксов турнир на Олимпиадата и остана на крачка от медалите. Добричлийката ще остане завинаги в историята като първата българска боксьорка на Олимпиада. През тази година тя отново спечели републиканската титла и купата на страната.

 

Юндер БейтулаЮндер Бейтула 

 

Втори в класацията за спортист на Добрич за 2012 година е тежкоатлетът на Добруджа Юндер Бейтула, а трети Йордан Петров от СКЛА "Добруджа 99".

 

Йордан ПетровЙордан Петров и неговия треньор Николай Янков

 

От четвърто до десето място следват Георги Михайлов от КК "Самурай", вратарят на ХК Добруджа Иван Иванов - Змея, борецът на "Добруджански юнак" Драгомир Стойчев, Мариян Момчев от БК Добруджа, Светлана Каменова от БК Добруджа, капитанът на ХК Добруджа Илиян Илиев и колоездачът на КК "Добрич 1905" Радостин Димов.

 

ХК Добруджа с треньор Георги Андреев и капитан Илиян ИлиевХК Добруджа с треньор Георги Андреев и капитан Илиян Илиев 

 

За шеста  поредна година мъжкият състав на ХК Добруджа е отбор номер 1 на Добрич. За първи път той стана шампион на страната, класира се втори за купата, представя отново България в евротурнирите и завършва годината като убедителен лидер в мъжката А хандбална група с пълен точков актив от есенните мачове. Старши треньорът Георги Андреев и капитанът на ХК Добруджа Илиян Илиев подариха шампионската купа на кмета Детелина Николова, за да бъде трофеят на видно място в общината. Това е първият шампионски трофей за Добрич в историята за колективните спортове на ниво мъже или жени.

 

Георги Михайлов от КК "Самурай" и треньорът му сенсей Димитър ХристовГеорги Михайлов от КК "Самурай" и треньорът му сенсей Димитър Христов 

 

На церемонията бяха наградени и вторият в класацията за отбор на Добрич за 2012 година - мъжкият състав на карате клуб "Самурай" и третия - ЗТО "Алексия".

 

Зонална танцова организация "Алексия" с ръководител и хореограф Севдалина МавродиеваЗонална танцова организация "Алексия" с ръководител и хореограф Севдалина Мавродиева 

 

През тази година допълнително бяха наградени и двама млади таланти. Юношата на ВК "Добруджа 07" Ивайло Калев бе отличен за пробив в спорта. Младият волейболист отсъства от церемонията, тъй като в същото време пътуваше с мъжкия състав на Добруджа към Русе, където утре ще се играе дербито във Висшата лига между добричлии и Дунав. Състезателката по художествена гимнастика Полина Великова получи приз за перспективен състезател.

 

Полина Великова с треньор Йовка НяголоваПолина Великова с треньор Йовка Няголова