Атлантически фронт стопля времето за Коледа; 72% от българите заделят за подаръци до 100 лева

ВСС избра категорично фаворита на ГЕРБ за главен прокурор, пишат още на първите си страници днес вестниците

Атлантически фронт стопля времето за Коледа; 72% от българите заделят за подаръци до 100 лева

24 часа


Сотир Цацаров е новият главен прокурор

С 18 гласа "за" Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС) след електронното гласуване. Tрима гласуваха „против" и трима се въздържаха.

По принцип главният прокурор встъпва в длъжност, след като президентът подпише указ. Според сега действащото законодателство само Росен Плевнелиев може да оспори избора на ВСС.

"Това все още не е избор. Завърши един елемент от процедурата по един избор, който беше достатъчно оспорван, борба на кандидати и концепции. Това е елемент от избора, тъй като решението на ВСС е предложение до президента. Следващият етап е в правомощията на президента. Благодаря на всички, които гласуваха за мен", каза на пресконференция Сотир Цацаров.

 

Атлантически фронт стопля времето за Коледа

Обрат в синоптичната обстановка вчера "отмени" очаквания здрав студ и сняг за Коледа, съобщи от метеорологът от ТВ-МЕТ Симеон Матев. Леденият фронт сменя посоката си и ще се плъзне северно от България през Румъния.

Причината е зараждането на мощен вихър над Атлантическия океан, който ще насочи по-топли въздушни маси към Балканите. Те обаче ще достигнат до полуострова към 24 декември, Бъдни вечер, а затоплянето ще се усети реално във вторник - Коледа, и сряда.

Всъщност най-студено в неработните дни ще е в събота и неделя, когато живакът ще се смъкне до минус 20 градуса. За най-мразовито населено място тогава ще се конкурират Шумен, Добрич, Тервел, Алфатар и още няколко по-малки селища в Североизточна България.

 

Труд

11 700 000 лв. за награди в армията

Работещите в сферата на отбраната си раздадоха награди, които възлизат общо на 11 700 000 лв. Това съобщиха от военното министерство.

Средно по 300 лв. са взели военните и цивилните служители. Парите са получени със заплатите в края на ноември, казаха от Министерството на отбраната. Оттам уточниха, че е имало и по-високи, и по-ниски възнаграждения, но големите не са стигнали размера на цяла заплата.


Доживотен затвор без право на замяна за Сумиста

Най-тежката възможна присъда получи главата на групата за наемни убийства и изнудване Петър Стоянов. Известният като Сумиста бивш спортист получи доживотен затвор без право на замяна от Шуменския съд.

Същата съдба последва и съучастника му Васил Костов-Кеца. Втората доживотна присъда бе прочетена минути след първата.

Шуменският окръжен съд призна Петър Стоянов за виновен в организирането на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. За всяко от трите престъпления съдът постанови доживотна присъда.

 

Стандарт

Гавра с лекар

Пациент се изгаври с лекар. Болният звъннал на тел. 112 и излъгал, че докторът, който го е прегледал, е пиян. Минути по-късно полицаи нахлули в Спешна помощ във Вълчи дол и извели набедения медик пред очите на ошашавените пациенти, които чакали пред кабинета му. Закарали го в участъка, където докторът давал цял час писмени обяснения. Междувременно излязла кръвната му проба, която доказала, че не е близвал алкохол. Фалшивият сигнал и нелепата проверка забавили лекаря за друг неотложен случай. За подигравката с колега разказа пред агенция "Стандарт Нюз" шефката на Асоциацията на спешните лекари д-р Десислава Кателиева.

Потърпевшият може да заведе граждански иск за клевета за своя сметка, но дали това ще го обезщети за обидата и унижението, коментира тя.

 

Стандарт

Парното по-скъпо въпреки намалението

Сметките за парно ще са по-високи отколкото през миналата зима поне до края на март 2013 г. Въпреки че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вчера реши да намали цената на газа и съответно и на парното, тарифата остава по-висока от тази, по която плащахме миналата зима. За София например през първото тримесечие на тази година 1 мегават топлоенергия струваше 80,08 лв. без ДДС. След това обаче имаше две поскъпвания, за да се стигне до цена от 89,75 лв. без налога, която действа в момента. От 1 януари ДКЕВР сваля цената със 7,17% и тя става 83,31 лв., което обаче е повече спрямо тарифата от началото на тази година. За Пловдив регулаторът определи намалението от Нова година да е 5,91%. С 5,01% пък ще паднат сметките на абонатите на "Топлофикация Плевен". Парното на бургазлии поевтинява с 4,44%, а най-малко намаление на цените регулаторът предвиди за клиентите на варненската "Далкия" - 2,60%.

 

Монитор

Коледна картичка за Н. Пр. Матиас Хьопфнер

Тия дни немският посланик в София Матиас Хьопфнер отново развърза торбата с празните приказки за свободата на словото в България. Силно загрижен за медийния ни ландшафт, той се появи в БНТ и заяви, че основният проблем е свръхвисоката концентрация, особено при печата, и срещу нея трябва да се вземат мерки. Нищо конкретно. Горе-долу същото каза и на 8 ноември пред БНР. „Това, което ме притеснява, е една очевидно изостряща се тенденция към концентриране на собствеността върху медии в България", сподели в ефир Хьопфнер.

 

Ширим се в жилища за 140 млрд.

Притежаваните от българите жилища в градовете са на стойност общо 140 млрд. лева по пазарни цени. Така съвкупното (финансово и жилищно) богатство на българите надвишава 188 млрд. лева, сочат данните на Industry Watch. Въпреки че еврозоната вече е в рецесия, а икономическият растеж в България се забавя под 1% годишно, частното финансово богатство на населението нараства с 13% за година, достигайки 48 млрд. лева.

 

Паркираме в метрото с карта за рейс

Всеки, който има карта за всички линии на градския транспорт, ще има бонус - безплатен паркинг при метрото. Превозният документ трябва да е персонализиран със снимка. „Безплатният паркинг ще е само за един автомобил и в рамките на работното време на метрото. В останалите часове ще се плаща по 50 стотинки на час", обясни единият от вносителите на предложението Радослав Тошев - шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет.

 

Сега

ВСС избра категорично фаворита на ГЕРБ за главен прокурор

С 18 гласа "за", три "против" и три "въздържал се" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра от раз Сотир Цацаров за главен прокурор. Той беше предизвестеният фаворит на властта, нееднократно хвален от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов като "стабилен". Цацаров беше кандидатът, срещу който имаше най-много сигнали за нарушения, които той така и не успя да обясни убедително.

"Нещата са в ръцете на държавния глава", каза Цацаров минути след гласуването. Президентът Росен Плевнелиев може еднократно да откаже да издаде указ за назначението му, но не може да отхвърли повторно предложение от ВСС.

 

Дума

72% от българите заделят за подаръци до 100 лева

72% от българите ще заделят за подаръци най-много до 100 лева. Това показва проучване на НЦИОМ за нагласите на хората за празниците, обявено вчера. 53% от българите твърдят, че ще се вместят в суми между 20 и 100 лв, а 19 на сто ще купят подаръци на стойност до 20 лв

Между 20 и 50 лв. ще дадат 26,4% от запитаните. Преди две години такива суми се канели да отделят 30,9% от анкетираните. За сметка на това се увеличава броят на хората, които отговарят с думите "нямам възможност да отделя средства". От 15,1% през ноември 2009 г. в момента те са 17,2%.

С 6% намалява броят на хората, които се канят да заделят средства за благотворителност - парични или предметни дарения, SMS-си и др. От 39,9% през ноември 2009 г. сега те са 33,9%. По-често това са хора на възраст между 40 и 49 г., висшисти, жители на областните градове и хора с доходи над 290 лв. на човек от домакинството. С 1% се е увеличил броят на анкетираните, които не възнамеряват да правят парични или предметни дарения. Те са вече 43,8%. Най-често причината за това са ниските им доходи. 22% все още не са решили дали да подкрепят някоя благотворителна кауза или не.