Пълната забрана за пушене остава; Предрешен избор за главен прокурор

Преглед на печата: Отиде си Калата; 83% от брокерите на имоти крият данъци

Пълната забрана за пушене остава; Предрешен избор за главен прокурор
24 часа

С рязани куршуми спортен шеф разстрелял бившия военен

На 14 крачки едно от друго са били открити телата на двамата мъже, участвали в смъртоносния дуел с пистолети по време на лов в неделя край София.

Трупът на спортния шеф Петър Божилов бил проснат под висок бор в местността Елата, а бившият полковник от Строителни войски Огнян Шангов лежал непосредствено до пътя.

Труд

83% от брокерите на имоти крият данъци

83% от брокерите на имоти са рискови за данъчните, защото по всяка вероятност не декларират целия си оборот и по този начин укриват налози. Това сочи анализ на Националната агенция за приходите (НАП). Това означава, че в сивия сектор работят 2999 от общо 3600 брокери на родния пазар.

Недекларираните приходи от имотни сделки между 2007 г. и 2010 г. възлизат на 675 млн. лв., съобщи директорът на дирекция "Управление на риска" в НАП Николай Петков. Неплатените данъци за периода са 122 млн. лв., като в сметките не влизат местните данъци и такси, които се събират от общините. По предварителни данни на данъчните през 2011 г. недекларираните приходи от сделките с недвижимости са били 103 млн. лв., а през тази година са 86 млн. лв.

Стандарт

Прокурорски шеф пял на дедесарите

Радослав Димов е магистратът, заподозрян като доносник на разбитите ДДС банди, научи "Стандарт". Постът на заместник районен прокурор на София му е осигурявал достъп до нужната информация по операциите "Захарно петле", "Универсалните" и срещу "Милки груп".

Именно Димов е засечен да обядва с основен играч в ДДС аферите. Материалите срещу него вчера са предадени на и.д. главен прокурор Бойко Найденов, за да разпореди проверка по случая.

МВР шефът Цветан Цветанов потвърди, че Найденов вече знае кой е заподозреният магистрат, но не назова името му. Министърът обясни, че след засечения "работен обяд" поведението на дедесарите се е променило. "Комуникацията бе преустановена и започнаха да чистят опциите със съответните компютърни конфигурации", допълни Цветанов.

Стандарт

22 000 младежи с работа за ЧНГ

Нова работа ще получат за 22 177 младежи. Те ще могат да кандидатстват за работа в частни компании, а заплатите им ще плаща държавата. За целта кабинетът ще отпусне днес 73 милиона лева. Те ще гарантират възнагражденията на младежите в следващите 6 месеца. Този път обаче към младите няма да има определени критерии за покриване.

Монитор

Отиде си Калата

Големият български актьор Георги Калоянчев слезе от сцената на живота. Вчера, 26 дни преди да навърши 88 години, сърцето на Калата спря да бие. Господарят на „Сатирата" вече го няма. Вестта за кончината на титана и на смеха, и на драмата потопи в скръб цяла България. Прощаването с него е в петък от 12 часа в Сатиричния театър.

Монитор

Пълната забрана за пушене остава

Пълната забрана за пушене на закрити обществени места остава. Това окончателно решение взеха вчера депутатите от икономическата комисия, като отхвърлиха внесеното миналата седмица предложение за връщане на стария режим с отделни зали в заведенията. Вотът мина буквално на косъм, като строгата забрана бе запазена само с един депутатски глас отгоре.

Дума

Предрешен избор за главен прокурор

Новият главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване. Висшият съдебен съвет взе това решение на извънредно заседание вчера, след като обсъди дали да се промени начинът на гласуване. По време на дебати от час и половина членовете на ВСС изтъкваха аргументи, че електронното гласуване няма да гарантира прозрачност и равнопоставеност на всички кандидати, както и че електорнната система осигурява тайната на вота.

Решението на практика предрешава вота, тъй като при трима кандидати за поста, след като се гласува за първия, всички членове на съвета ще знаят каква е подкрепата, която той е получил.

Членовете на съвета не обсъдиха искането на един от кандидатите - Сотир Цацаров, да бъде променен редът, по които ще бъдат гласувани номинираните. Преди три седмици той поиска това да се случва не по реда на постъпване, както е записано в правилата, а чрез жребий "за да се избегнат съмненията за фаворизиран кандидат".