Иззеха десетки компютри от офиса на е-магазин

На над 30 машини е имало нелицензиран софтуер


Иззеха десетки компютри от офиса на е-магазин
 

Върху повече от 30 компютърни конфигурации и сървъри в офиса на магазин за е-търговия са открити нелицензирани копия на програми, правата върху които се притежават от компании членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA).


 

Базираната в София фирма не е предоставила необходимите доказателства, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване, съобщиха от СИБС.

 

Е-търговецът е бил проверен от служители на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП, съвместно с Националната агенция по приходите, Патентното ведомство, столичното Четвърто РУП и представители на СИБС. Софтуерната проверка е допълвала акция по претърсване и изземване на стоки, носещи знаци на регистрирани световноизвестни търговски марки.

 

Компютърните конфигурации и сървъри са иззети като доказателство по образуваното досъдебно наказателно производство по чл. 172а и чл. 172б от Наказателния кодекс. Операцията е част от продължаващата вече няколко години инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер... А вие?”.