Гледаме зрелищен метеоритен дъжд тази нощ

Необикновено астрономично явление може да бъде наблюдавано тази вечер. Звездният дъжд ще достигне пиковата си точка в нощта на петък срещу събота (14 срещу 15 декември) и ще се превърне в най-зрелищната гледка на изминалата година, като се очаква броят на „падащите звезди” да достигне до 120 в час - това са частици от угаснала комета, изгарящи при навлизането в земната атмосфера.

Гледаме зрелищен метеоритен дъжд тази нощ
Метеорните потоци или „падащи звезди” са видими, когато микроскопичните частици космическа прах навлиза в атмосферата и изгарят при контакта. Потоците метеорити са свързани с преминаването на Земята край купове космическа прах, оставяни обикновено от опашките на преминали комети.

Най-доброто време за наблюдение ще бъде през втората половина на нощта, до разсъмване.

Метеоритите се движат с умерена скорост по небосклона, реалната им скорост е около 35 км/сек, поради което се забелязват лесно.

Потокът „Джемини” е различен с това, че не е формиран от комета, а от астероида „3200-Фейтън”, открит през октомври 1983 г. Името на метеорния поток идва от това, че от гледна точка на земния наблюдател „падащите звезди” идват от осмата звезда в съзвездието „Близнаци” (Gemini).