За 5 години: Децата ни рязко изпростяват; Вдигат глобите за доктори мърлячи

Една от основните теми за ежедневниците днес е, че сривът в знанията вече започва в четвърти клас

За 5 години: Децата ни рязко изпростяват; Вдигат глобите за доктори мърлячи

24 часа


С 9,6% по-евтин газ, парното в София пада с над 7%

Между 9,6 и 9,7% ще поевтинее природният газ от 1 януари 2013 г. Това обяви вчера пред "24 часа" Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Направи го на дискусия, организирана от вестника и Българския енергиен холдинг.

Преди да спомене конкретните проценти, шефът на регулаторната комисия обяви пред медиите на дискусията, че процентът за поевтиняване на газа ще е по-близо до 10%, отколкото до 9 на сто.

 

24 часа

Божидар Димитров: Бий Македония с факти и документи

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров даде голямо интервю на две теми - македонската агресия срещу България, която никога не е спирала, и за "мита", че българската дължава е създадена от кан Аспарух.

Според Димитров управляващите трябва да решават проблемите държавнически и политически. Известно е, че политиката е изкуство на компромисите. За съжаление на нас ни тежи продажническата политика на БСП през 40-те години. Тогава комунистите се съгласяват с Москва и Белград и започват да "помакедончват" собствения си български народ.

 

Труд

За 5 години: Децата ни рязко изпростяват

Децата ни стават все по-неграмотни. Това показва и последното международно проучване за четвъртокласниците - сринали сме се с 8 позиции за 5 г. Данните бяха обявени вчера в Норвегия. България е на 22-ра позиция от 48 държави по четивна грамотност. Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знаем си, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки.

България се е сринала с 8 позиции в международното изследване за грамотност по четене на четвъртокласниците - PIRLS. То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани. Резултатите бяха обявени официално вчера в Норвегия.

 

Труд

Тотко Поршето с хотели по морето

Тодор Пани Хаджижеков, по прякор Тотко Поршето, е влагал печалбата от незаконното си производство на цигари в хотели по морето и София, съобщиха разследващи.

51-годишният бизнесмен е собственик на хотел "Сити авеню" в центъра на столицата, както и на два хотела в курорта Слънчев бряг.

 

Той бе задържан в понеделник в рамките на полицейска операция "Поршето", при която ГДБОП разби нелегална фабрика за цигари край Костинброд. В ареста попадна негов приближен, както и 7 работници.

 

Стандарт

И депутати не си плащат парното

Стоян Цветанов е изпълнителен директор на столичната "Топлофикация". Той пое управлението на закъсалата компания преди 2 г., когато тя стана общинска собственост. Попитахме го как се развива сега дружеството и какво ново се предлага за абонатите му.

 

Стандарт

Партийни окови за Темида

Ако изборът на прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия се проточи още малко, като нищо в парламента ще бъде внесен и сигнал, че е масов убиец. При тазгодишните класации за високите и синекурни постове в съдебната власт играта е безмилостна жестока.

При предишните избори на членове на Висшия съдебен съвет, Конституционния съд и за главен прокурор процедурата минаваше тихо и кротко с дискретни уговорки в кулоарите на парламента и другите заинтересовани властови центрове. Сега обаче с новите правила за прозрачен избор

настъпи изненадващ морален апокалипсис

В скандалите крак повлече съдийката Венета Марковска, която бе подкрепена от странна широка коалиция, преди да гръмнат нейни стари афери и Брюксел да ни размаха пръст.

 

Монитор

Вдигат глобите за доктори мърлячи

Ще настоявам за увеличаване на глобите за лекарска небрежност, ако такива случаи продължават да зачестяват, заяви вчера здравният министър Десислава Атанасова. Тя определи като недопустимо в българска болница, в 21-ви век да не бъде приет пациент и той да почине пред вратите й, както се случи преди седмица с болен в Националната кардиологична болница. Както „Монитор" писа, мъж от столичния кв. „Обеля" издъхна в линейката, след като доктор отказа да го приеме с мотива, че живеел в друг район на столицата.

Тук изобщо не може да се говори за липсата на финансова мотивация в спешната помощ, коментира Атанасова зачестилите смъртни случаи при отказ да бъдат приети тежкоболни в лечебни заведения.

 

Монитор

Майки позират голи за училищен автобус

Испански майки позираха голи за календар, за да съберат пари за училищния автобус на техните деца.

Децата от училището в каталонското градче Монистрол де Монсерат станали поредните жертви на мерките за икономии. Общинските власти спрели финансирането за автобуса, обслужващ учебното заведение, под претекст, че децата можели да ходят на училище и пеша. Училището обаче било на върха на хълм и до него се стигало по неравен път.

Майките на 80-те ученици изчислили, че трябвало да плащат всяка по 90 евро на месец, за да се съберат необходимите 7200 евро за наема на автобуса.

 

Монитор

Лъскат и Левски

След основния ремонт на Паметника на Цар Освободител, който официално ще бъде открит на 3 март следващата година, идва ред на още едно емблематично място за София. Ще бъде реставриран и Паметникът на Васил Левски заедно с околното пространство, съобщи пред „Монитор" зам. -кметът по културата в столицата Тодор Чобанов. Мемориалът е вдигнат преди 118 години в близост до предполагаемото място на обесването на Апостола. През февруари 2013 г. се навършват 140 години от смъртта на Левски и паметникът трябва да „лъсне" дотогава. Ремонтирането му е част от програмата на Столичнато община за благоустрояването на града

 

Сега

Сривът в знанията вече започва в четвърти клас

Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега. Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011.

От 2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност. Българските четвъртокласници са постигнали резултат от 532 т., което все пак е над средното за участниците в изследването - 500 т. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация. Министър Сергей Игнатов беше на посещение в Белгия, а ресорната му заместничка Милена Дамянова - в Норвегия. На сайта на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, който е и координатор на изследването в България, също нямаше и ред за резултатите.

 

Дума

И началното ни училище се срива

За 10 години уменията на българските деца след IV клас да четат и разбират текст са се влошили драстично - от 4-то място през 2001 г. те са класирани вече на 22-ро, показва международното изследване PIRLS, проведено през 2011 г. То измерва уменията на учениците в четенето след отделенията. Резултатите му бяха оповестени вчера.

Българското начално образование бележи плавен, но траен срив, показва PIRLS. От 4-то място в света през 2001 г. нашите четвъртокласници през 2006 г. се класират на 14-о място, за да стигнат 22-ро през миналата година. Сривът е главно заради намаляването на броя на българчетата, които постигат най-високото ниво на четивни умения - "напреднал". Ако през 2001 г. те са били 17%, през 2011-а са вече 11%. Все още обаче България е над средното ниво сред 49 държави, обхванати в PIRLS миналата година.

В изследването 4 страни се открояват над другите по качество на знанията - Хонконг, Русия, Финландия и Сингапур. САЩ са на 6-о място, Китай - на 9-о. При тях обаче има силен напредък - четвъртокласниците на САЩ са класирани на 18-о място през 2006 г., на Китай - на 22-ро.