Разследван за крупна кражба на магистрален водопровод ще остане в ареста

Радко Ганчев от Силистра, разследван за демонтирането на тръби от магистралния водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич, ще продължи да пребивава в ареста. Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което е оставена без уважение молбата на Ганчев за изменение в по-лека на мярката за неотклонение.

Разследван за крупна кражба на магистрален водопровод ще остане в ареста
Радко Ганчев и Стефан Кънев от София са в добричкия арест от края на м.септември тази година. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП в Добрич, което от началото на март 2012 година разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на площ близо 45 км, на територията на две области – Силистра и Добрич. Наказанието за кражба в особено големи размери е лишаване от свобода от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото. Ганчев и Кънев са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до март тази година. Щетата е определена като крупна по размер и оценена първоначално на повече от 70 500 лева. Обвинението настоява че, обект на посегателството е уникално за страната и стратегическо за района на Южна Добруджа съоръжение – магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич.
    
И днес адвокатът на Ганчев припомни, чрез своята фирма „Медведев СС” ЕООД той на практика е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма „Агроводинвест” ЕАД за строително монтажни работи. Защитата е категорична, че водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване. „Агроводинвест” е създадена именно, за да извършва дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата. Двамата обвиняеми многократно от началото на разследването са викани на разпит и едва на 18 септември тази година са привлечени като обвиняеми и задържани в ареста. Ганчев е дал подробни обяснения в хода на разследването и е взел участие при огледа на водопроводното съоръжение и следствения експеримент.  
   
Днес Варненският апелативен съд не коментира доказателствата, събрани в хода на разследването, квалификацията на престъпната дейност, както и въпросите, свързани с вината на обвиняемия. За да потвърди постоянния арест на Радко Ганчев втората съдебна инстанция се съобрази отново с изключителната тежест на наказанието, което законът предвижда. Продължава да е актуален и обоснованият извод, че Ганчев е съпричастен към престъпната дейност, за която се разследва. И към настоящия момент, законосъобразната процесуална мярка за принуда спрямо Радко Ганчев, разследван за кражба в особено големи размери на стратегическо съоръжение е „задържане под стража”. Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.