Още един щат разреши ганджата

След Вашингтон вече и Колорадо разреши притежанието на марихуана за лична употреба.

Още един щат разреши ганджата
Легализираха употребата на марихуана за лична употреба в американския щат Колорадо. Поправката в законодателството влезе в сила от полунощ, а това стана само дни след като същото се случи и в щата Вашингтон.
 
От сега нататък всеки жител на щата Колорадо над 21 години ще може да притежава до 28,35 грама марихуана (1 унция), което е около 6 растения. Легализацията на канабиса бе приета след референдум, проведен на 6 ноември.
 
Въпреки промените наркотикът остава незаконен според американския федерален закон. В нито един от двата щата - Колорадо и Вашингтон, няма да бъде законно да се продава марихуана за поне още една година. Казусът поставя въпроса как точно ще действат федералните власти, ако някой бъде хванат да продава трева, тъй като не е въведена регулаторна система.
 
Поддръжниците на легализацията все пак са категорични, че разрешаването й не насърчава и не иска от никой да нарушава федералния закон. Марихуаната все още остава в същата категория като тежките наркотици кокаин, хероин и метамфетамин, а само Конгресът ще може да промени това определение на национално ниво.