Ражданията в Добрич намаляват след 4 години ръст

1 165 раждания са отчетени в МБАЛ - Добрич за 2010 година, съобщи началникът на акушеро-гинекологичното отделение в добричката болница д-р Трифон Йорданов. Наш екип разговаря с него в навечерието на 21 януари, Бабинден - ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Ражданията в Добрич намаляват след 4 години ръст

51% от родените в Добрич бебета през миналата година са момчета. 13 двойки близнаци са родени в областния град през 2010 година. Най-младата майка е била на 13 години, а най-възрастната на 44 г. 14-годишно момиче пък е родило второто си дете през миналата година, съобщи още д-р Трифон Йорданов.   Оперативните раждания са 24%. Недоносените бебета - с тегло под 2 500 грама, са около 14% в Добрич, което е в рамките на средното за показателя в страната.   Ражданията в Добрич са намалели с 12% спрямо 2009 година. Спадът обаче е значително по-малък в сравнение с други големи градове, където достига до 20-25%, коментира началникът на родилното отделение в нашия град. 2010 година е първата в последните 5, в която ражданията бележат спад. През предишните бе регистрирана тенденция на увеличаване броя на бебетата в Добрич с между 5 и 8%.   Не се води официална статистика за етническата принадлежност на майките.   Общо 2 500 пациенти са преминали през акушеро-гинекологичното отделение в добричката болница през изминалата година. Извършените операции са 500.


 

 

Също толкова е и броят на абортите по желание в Добрич за 2010 година. Цифрата е била същата и през предишните години. 13-годишно момиче е най-младото пожелало аборт, а най-възрастната жена е била на 49 г.   В акушеро-гинекологичното отделение работят 11 лекари, 25 акушерки и 15 санитари. Разполагаме с необходимата апаратура и инструментариум за добра медицинска практика, подчерта д-р Трифон Йорданов. Срещаме съдействие и разбиране от страна на болничното ръководство в лицето на изпълнителния директор д-р Мариян Ананиев и зам. изп. директор д-р Емилия Баева, отбеляза д-р Йорданов. Той съобщи, че в отделението се очакват нови гинекологични столове.   От началото на 2011 година са родени 78 бебета в Добрич. През тези 20 дни на януари момчетата превъзхождат по брой и са над 60%.