Полицейски шеф продавал пистолети по 450 лева; Кръчмите с ЧНГ оферта за пушачите

Кръгла нула за държавата от "Кремиковци", Надежда и Костов стягат Синя коалиция 2

Полицейски шеф продавал пистолети по 450 лева; Кръчмите с ЧНГ оферта за пушачите
24 часа


Президентът Плевнелиев за Гугушева: Дано пак не бъда последният бушон

„Надявам се, че този път при избор на конституционен съдия няма да се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата", сподели президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод номинацията на СДС на прокурор Галя Гугушева за съдия в Конституционния съд. Наскоро той осуети встъпването в длъжност на Венета Марковска.

На 15 ноември президентът демонстративно си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии и Венета Марковска не успя да се закълне. Оттеглянето му е прецедент в историята на Конституционния съд от основаването му през 1991 година.

 

24 часа

Коледно чудо - заради Марио стотици даряват дома за изоставени деца

Историята на 15-годишния Марио от дома за изоставени деца в Белоградчик, който спаси друго дете, като се спусна в пропаст на Белоградчишките скали, трогна хиляди българи, които пожелаха да помогнат на момчето и на дома, в който живее.

„С дома се случва нещо, което дори не съм го и сънувала. И както казват хората, по Коледа се случват чудеса", коментира директорът на дом "Надежда" Емилия Григорова пред bTV.

Първото позвъняване идва веднага, след като Емилия Григорова и Марио излизат от студиото, където са дали интервю. Обажда се мъж на име Здравко, който настоява да види детето.

„Детето получи първия подарък. Това беше едно страхотно яке - много хубаво, много топло, бутонки, за които той толкова си мечтаеше, футболни чорапи и кори, както той ги нарича и лакомства за всички деца от дома. Страхотно беше", разказва госпожа Григорова. „И оттук нататък просто моите телефони бяха прегрели. На човек му е трудно да опише лошите неща, но вероятно е още по-трудно да опише хубавите. Имаме обаждания от цяла България и от чужбина", добавя тя.

 

Труд

Кръгла нула за държавата от "Кремиковци"

Държавата ще си върне цифром и словом 0 (нула) лева от 431 млн. лв. помощ за преструктуриране, които отпусна през 1999 г. на "Кремиковци". С натрупаните лихви държавният харч вече е стигнал 700 млн. лв. Това стана ясно вчера, ден след като съдът на ЕС препоръча на българския съд да изиска тези пари като непозволена държавна помощ.

"Решението на съда в Люксембург е, че българските власти са компетентни да преценят дали има или няма непозволена държавна помощ. Понеже става въпрос за помощ, отпусната преди присъединяването ни, ЕС не може да се произнесе по нея, но Съдът в Люксембург казва, че българските власти могат да я зачислят за непозволена и да я изискат. Активите на комбината вече бяха продадени за 300 млн. лв., така че е ясно, че тези пари ги няма, затова по-скоро въпросът е хипотетичен", коментира пред "Труд" синдикът на дружеството Цветан Банков.

 

Труд

Полицейски шеф продавал пистолети по 450 лева

"Масло с добавки". Това било кодовото изречение за поръчка по телефона на пистолет "Макаров" с боеприпаси за него в оръжейната банда, чийто бос се оказа столичният полицай Красимир Нешев.

 

41-годишният мъж е шеф на оръжеен склад на СДВР, висшист, с безупречно до момента кадрово досие. В групата участвал и неговият колега Атанас Кавалджиев, оръжейник в Шесто РПУ, с пет награди от МВР за отлична работа.

Бандата съществувала от поне четири месеца, като била следена и подслушвана почти от два. През това време спецполицаи успели да документират няколко сделки с незаконно оръжие. Агент под прикритие пък успял да сключи три доверителни сделки с посредника Любомир Моралийски.

 

Стандарт

Препълнихме курортите

Зимните ни курорти ще се пукат по шевовете за празниците. Хотелите в Банско, Боровец, Пампорово, Велинград, Сандански са почти на 100% резервирани за Коледа и Нова година, и то от българи. Това съобщи пред "Стандарт" Байко Байков, шеф в Асоциацията на родните туроператори. Кът са незаетите места, но и те ще свършат до часове. Една от причините за невиждания наплив от туристи в кризата е струпването на много почивни дни. Нашенецът предпочита да съчетае традицията и купона с по-дългия уикенд, обясни Байков. Поръчват се предимно пакети за най-малко три дни, включващи нощувки, закуски и празнична вечеря. Цените тръгват от 300 лв. на човек, но за семейства с деца има и отстъпки. Ако туристите искат повече лукс, сумата може да скочи до 600 лв. на калпак.

 

Стандарт

Надежда и Костов стягат Синя коалиция 2

Надежда Нейнски и Иван Костов стават архитекти на нова Синя коалиция. В нея обаче те не виждат място за сегашното СДС. Това стана ясно от думите на двамата в съботния ден. От ефира на Нова тв лидерът на ДСБ протегна ръка на Надежда и земеделците. В тях той виждал естествения съюзник в една нова Синя коалиция. "Новата Синя коалиция ще е по-голяма от старата", прогнозира Костов.

 

Монитор

Вкарват сметката за парно в обявата за имота

Собствениците на имоти и брокерите посредници ще трябва да информират още в обявата си какъв е разходът на енергия за климатизация на апартамента или къщата, които предлагат за продажба или наемане. Годишното потребление на енергия на квадратен метър площ задължително ще се публикува в офертите за продажба или отдаване под наем на имоти. Това предвиждат поправки в Закона за енергийната ефективност, които са внесени от Министерския съвет за обсъждане в Народното събрание, съобщи Investor.bg.

 

Монитор

Кръчмите с ЧНГ оферта за пушачите

Собствениците на кръчми пуснаха оферти „Нова година за пушачи", за да напълнят до дупка заведенията си. Такава обява виси по рекламните табла в Нов български университет, показа проверка на „Монитор". Случаят се проверява от здравните инспектори, но те могат да наложат глоба само ако сгащят пушачите на място в новогодишната нощ.

Кръчмарите са притеснени да не би родните пушачи да отпразнуват Коледа и Нова година вкъщи или в страни, където режимът е по-либерален. В Гърция например имаше пълна забрана за пушене, но на места я отмениха заради икономическата криза. Откакто бе въведена у нас през юни, пък са наложени 102 акта за нарушения.

Две седмици преди празниците родните хотелиери и ресторантьори масово започнаха да се жалват, че дори при обявяването на промоционални цени интересът е слаб. Според тях първият въпрос, който задавали клиентите, преди да си направят резервация, е дали може да се пуши. Любителите на тютюна в повечето компании били над 60% и не искали да си развалят празника, като стоят на тротоара.

 

Монитор

Олимпийците с пенсия до 4 бона

226 медалисти от олимпийски игри ще получават месечна пожизнена премия от 1000 до 4000 лева. Това каза председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков след приемане на промените в Закона за физическото възпитание и спорта.

„Статистиката показва, че имаме около 226 медалисти от олимпийските игри. По-голямата част от тях ще вземат премии в размер на 1000 - 1400 лв., а само двама  ще получат пожизнена месечна премия в размер на 4000 лв.", обясни Стоичков.

 

Сега

Бюджетът взема пари от НЗОК, за да не изтичат за лекарства

Въпреки че преди ден беше принуден да се извинява в парламента за непремерените си думи към опозицията, вицепремиерът Симеон Дянков продължи с провокативните изказвания. Той призна, че не превежда част от здравните вноски на гражданите на НЗОК, защото системата не е реформирана и парите изтичат. Министърът обвини опозицията, че фармацевтичните компании плащат на опозицията атрактивни пътувания, за да лобира за интересите им. С това той обясни защо в парламента непрестанно го питат къде са прибраните в държавния бюджет над 1.5 млрд. лв. от здравни вноски от 2009 г. насам.

 

Дума

Хелзинкският комитет против Цацаров за главен прокурор

Против кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор се обяви вчера в писмо до ВСС Българският хелзинкски комитет. "Не считаме, че господин Цацаров е подходящ за главен прокурор. По наша преценка той няма изискуемите високи професионални качества. Това е така, защото той няма дължимото разбиране и уважение към върховенството на закона и конституционните права на личността, а без това юристът не е добър", пише в позицията на БХК, подписана от ръководителя на правната програма на организацията адв. Маргарита Илиева.

"Съдът не е политически орган и той политика не може да има. Единственото, което съдът може да има, е независимо и безпристрастно вътрешно убеждение, основано само на доказателствата по делото и закона. Съд, който действа по целесъобразност, не е съд, а орган за произвол, който отговаря за тежка злоупотреба с правото на хората на правосъдие, т.е. на справедлив процес пред безпристрастен и независим съд", категорични са от БХК. Комитетът подчертава, че пристрастността към държавното обвинение прави Цацаров несправедлив съдия. "Тя го прави негоден и за прокурор, още повече главен, защото го лишава от съзнание за законност и право, в това число правото на човека на справедлив процес. Не може да бъде главен прокурор човек, който не е осъзнат за основите на правосъдието и закона", пишат от БХК до ВСС.