Двойно увеличение на въздушно-капковите инфекции

Почти двойно са се увеличили заразните болести, предавани по въздушно-капков път, през този ноември в сравнение със същия месец миналата година, съобщават от РЗИ - Добрич

Двойно увеличение на въздушно-капковите инфекции
През ноември 2012 г. на територията на област Добрич са регистрирани 152 остри заразни болести (ОЗБ). Най-голям е броят на въздушно-капковите инфекции – 89. Най-много са били заразените с варицела – 80, 6 са случаите на скарлатина и по един с бактериален менингит и туберкулоза.

Чревни инфекции през миналия месец са били 59, а от тях най-много са ентероколитите – 42, следвани от ротавирусен гастроентерит – 10, салмонелоза – 2, колиентерит – 2 и 3 случая на остър вирусен хепатит тип А.

През този ноември двама пациенти са заразени с лаймска болест, а други двама с ехинококоза.

За сравнение през ноември 2011 г., капковите инфекции са били 54, основно за сметка на шарката. Чревните инфекции са били 50, трансмисивни - 5 и 11 паразитологични.

Регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) през ноември 2012 г. са 354, срещу 381 за ноември 2011 г. През последната седмица на миналия месец са заболели 79 човека, като заболеваемостта е 87 на 10 000 души.

В общата заразна заболеваемост преобладават въздушно-капковите инфекции, което е типично за есенно-зимния сезон, основно за сметка на варицелата.