Приеха бюджета за 2013 г. сред протести и скандали

Скандалът „Гугушева” може да засенчи скандала „Марковска”, бургаският атентат – отново на дневен ред...

Приеха бюджета за 2013 г. сред протести и скандали

„Парламентът прие последния бюджет за мандата на ГЕРБ с вял, предизвестен дебат. Приходите и разходите за 2013 г. бяха подкрепени само от мнозинството, нито едно предложение на опозицията не бе одобрено. И този бюджет бе гласуван в отсъствието на премиера Бойко Борисов, а единственият министър, който чу критиките към провежданите от държавата политики, бе Симеон Дянков. Той обяви дебатите за безсмислени още в самото им начало.
Дебатът по бюджет 2013 бе миниран от решението на ГЕРБ да започне гласуването късно вечерта в сряда, след близо 9 часа спорове по бюджетите на общественото осигуряване и НЗОК. Управляващите настояха разискванията да продължат до полунощ въпреки полупразната зала. Малко след 22 часа заседанието все пак беше прекратено.
Работата в късните часове обезсили дискусията по най-важния член в закона - за очакваните приходи в републиканския бюджет, от който зависят и разходите. Коментари по общата бюджетна рамка почти отсъстваха, а депутатите от опозицията се ограничиха в представяне на собствените си предложения за промени. "Коалиция за България" повтори тактиката си от бюджет 2012 и внесе огромен брой предложения за допълнителни разходи, изхождайки от твърдението, че в проектобюджета има резерв от поне 1.1 млрд. лв... Останалите опозиционни партии бяха по-скромни в очакванията си за резерви в бюджета, който нееднократно бе критикуван от експерти като предизборно завишен и трудно изпълним...
Мнозинството обаче одобри само предложени от ГЕРБ размествания...
Сред най-дебатираните проблеми в разходната част на бюджета бяха замразяването на различните помощи за майките и детските надбавки, недостигащите пари за общините, спадът в разходите за наука...
"Гледал съм 12 или 13 бюджета, за пръв път виждам толкова много и неаргументирани поправки на второ четене, което показва, че мнозинството не е издържало на натиска на отделни депутати", коментира Алиосман Имамов от ДПС.
Финансовият министър Симеон Дянков не взе думата в залата нито веднъж. Той говори само пред журналисти в кулоарите, като обяви дебата по бюджета за безсмислен, защото вече били приети бюджетите на общественото осигуряване и НЗОК. Въпреки отсъствието на други министри в сряда вечерта Дянков се възмути, че в залата не присъстват лидерите на ДСБ и БСП Иван Костов и Сергей Станишев. Финансовият министър обиди опозицията, като обяви, че част от депутатите са пияни и затова дори не вдигат ръката си. С това непремерено изказване беше открита дискусията и вчера сутринта. БСП настоя за извинение, но председателят Цецка Цачева отказа да се намеси с аргумента, че правомощията й се простират само до депутатите...
След 15-минутната почивка вицепремиерът размисли и се извини от трибуната." - информира в. „Сега".

 

„Месечните помощи за дете остават 35 лева и през 2013 г., решиха депутатите, докато майки и пенсионери протестираха край парламента в знак на несъгласие с бюджета за следващата година.
Над 150 пенсионери освиркваха сградата на Народното събрание, викаха "оставка" и издигаха лозунги с надписи "България и народът умира", "Дянков, убий българина, този роб!" и "Геноцид на пенсионерите в България", съобщи "Фокус". Те настояват за увеличение на пенсиите.
Майките пък представиха гражданска петиция "Детски добавки за всяко дете", за която вече са събрани над 70 000 подписа. Те настояват за промяна в Закона за семейните помощи за деца, която да даде право на добавки за всяко дете независимо от месечния доход на семейството. Още в началото на бюджетната процедура за 2013 година инициативният комитет на майките внесе предложения за вдигане на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки и премахване на подоходния критерий за получаването им." - пише в. „Дневник".

 

„Опозицията въобще не се появи на Бюджет 2013 г. и това е голямата изненада. Този бюджет беше най-лесният, откакто съм финансов министър. Доста съм изненадан. Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в интервю за Фокус.
„От една страна - би трябвало да става по-лесно с времето, след като депутатите от мнозинството придобиха по-голям опит и се познаваме повече един друг. От друга страна, в други държави, където аз съм работил като част от Световната банка, съм забелязал, че последният бюджет преди избори винаги е най-труден. Тогава опозицията се мобилизира, за да покаже - те каква истинска алтернатива са, и казват - „ако ние бяхме на власт тази година, бихме направили това, това и това...", добави Дянков."  - в. „24 часа".

 

„Невероятен скандал се развихри в парламента рано сутринта в четвъртък. Ябълката на раздора стана изказването на финансовия министър Симеон Дянков от снощи, че част от опозицията е пияна.
„От човек, който се е обявил за Брат Пит, който ще пляска руснаците, този тон не е подходящ", обяви днес червеният Петър Курумбашев. „Добрият тон е задължителен в работата на Народното събрание, но на вас е известно, че правомощията на председателя на парламента са само и единствено по отношение на народните представители", отговори Цецка Цачева.
Мая Манолова смята, че поведението на Симеон Дянков е обидно към българския парламент. „Той си позволи, след като мълча в пленарна зала повече от 13 часа, да прави коментари отвън, зад гърба на народните представители", каза тя.
Социалистите настояха той да бъде отстранен от пленарна зала...
"Искрено се извинявам за думите си от вчера, късно вечерта". Това заяви вицепремиерът в пленарната зала след почивката на депутатите. „Може би умората след многочасовите заседания тук си каза думата. Извинявам се за това, което казах. Надявам се, че ще го приемете и днес в добър порядък ще можем да си свършим работата", каза министърът.
Депутатът от ДПС Лютви Местан го попита дали и от тяхната парламентарна група трябва да тропат с крака, за да получат лично извинение, защото Дянков се обърнал персонално към Коалиция за България..." - в. „Стандарт".

 

„С 51 млн. лв. повече от предвиденото ще са парите, събрани от здравни вноски през тази година. Те се равняват на 103% преизпълнение спрямо предварително заложените 1,673 млрд. лв. приходи от осигуровките ни, съобщиха за "Труд" от опозицията.
От НАП потвърдиха, че преизпълнението е точно 51 млн. лв., а от финансовото министерство насочиха за подробности към управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков.
"Не знам колко пари в повече има от вноски, чакаме разчетите от НАП, ние не събираме осигуровките", каза д-р Цеков. Той и депутати от ГЕРБ заявиха, че когато има преизпълнение на приходите, те потъват във фискалния резерв - т.е. не отиват за здраве, защото НЗОК няма право да харчи нито лев повече от заложените в бюджета за годината.
"Не е така", контрираха от опозицията. И припомниха, че в преходните и заключителните разпоредби от закона за бюджета на касата за 2012-а пише, че преизпълнението от здравноосигурителните приходи се разпределя за здравноосигурителни плащания по ред, определен от Надзорния съвет на НЗОК.
"Дянков обаче няма да позволи надзорът да го стори, защото в такъв случай тези 51 млн. лв. няма да отидат във фиска, където заедно със Сребърния фонд и фонд "Козлодуй" гарантират валутния борд у нас", обясниха опозиционерите. Според тях другото възможно развитие е държавата да преведе с 51 млн. лв. по-малко за осигуровките на групите, за които тя отговаря - деца, пенсионери, студенти и т. н. "Така е, тези милиони ще отидат във фиска, но от тях няма да бъде изхарчена и стотинка", уточниха от ведомството на Дянков.
В същото време системата е на колене. Например в столичната онкология записват българи с рак за лъчелечение с модерния линеен ускорител чак за юни догодина, алармираха доктори. А за по-стария кобалтов апарат - за след 3 месеца. Така е и в другите държавни болници като ИСУЛ. "След малко повече от 2 години капацитетът на клиниката по лъчетерапия в онкологията ще се удвои", обеща здравната министърка Десислава Атанасова. Вчера тя даде старт на изграждането на разширение на лъчетерапевтичния комплекс там." -  в. „Труд".

 

Всекидневниците продължават да следят и сагата около назначенията в Конституционния съд.

 

„След проваления избор на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд "филмът" е на път да се повтори и при номинираната от СДС и подкрепена от ГЕРБ Галя Гугушева, която в момента е зам.-началник на апелативната спецпрокуратура.
В правната комисия в парламента, където Гугушева трябва да бъде изслушана следващата сряда, е постъпил сигнал за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й. Писмото е подписано от пловдивския адвокат и преподавател в СУ и УНСС Петър Ванев. То е придружено с дебела папка с документи.
Шефът на правната комисия Искра Фидосова обясни пред "Сега", че депутатите са изпратили писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората му, с които настояват сигналът да бъде проверен. Фидосова бе категорична, че няма да се разчита само на обясненията на кандидатката.
В сигнала се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на последната (Гугушева) с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема". Според Ванев един от синовете й - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури.
Акцент в сигнала е компанията "Лигъл партнърс" ЕООД, която прокурорката нарече "семейна инвестиционна фирма", тъй като е собственост на майка й Тотка Ахчийска. В началото тя е неин собственик с капитал 5000 лв. Година след създаването й дяловете са продадени на "Еспланаде Венчърс ЛЛС", регистрирана в Олбъни, САЩ. Собственици са две дружества, регистрирани на Сейшелските острови. Пълномощник на "Еспланаде Венчърс" е Стефан Гугушев, упълномощен от кипърски нотариус, а за реални собственици са посочени Ники Стилиану и Хермиони Хенкин от Кипър. Според Ванев Гугушев увеличава капитала на "Лигъл Партнърс" от 5000 на 1.9 млн. лв. В сигнала се посочва, че веднага след това фирмата придобива значителен брой имоти в София, Банкя и Разлог. Сред тях са жилища и парцел в центъра на столицата - на улиците "Шейново", "Аксаков" и "Раковски". През юли 2011 г. Ахчийска отново става собственик на фирмата - вече с капитал 1.99 млн. лв.
На адреса на един от апартаментите, които Гугушева е посочила в данъчната си декларация, е регистрирано "Викториан Пропъртис" ЕООД, представлявано отново от майка й. "До 06.12.2007 г. дружеството притежава 40% от капитала на "Катарино Партнършипс" АД, имащо участие в хотелски комплекс "Катарино". На същия адрес е регистрирана и фирма "Рентхаус", собственост на Стефан Гугушев, която притежава значителни имоти в Пловдив, пише още в сигнала.
Комплексът "Катарино", който се намира на 10 км от Банско, беше завършен през 2005 г., като първоначалното финансиране беше осигурено от СИБанк, в която по това време Цветелина Бориславова притежава дял и е председател на Надзорния съвет. Курортът стана особено популярен при тройната коалиция, когато често беше използван за провеждане на семинари от държавните учреждения. В края на 2011 г. Светослав Божилов и Бориславова купуват вилното селище в комплекса от "Балканстрой" АД.
Преди няколко дни в интервю за "Фокус" Гугушева обясни, че притежава два апартамента в София и два в Казанлък...
Ванев посочва, че Стефан Гугушев има участие в 8 фирми. Според него той е придобил дяловете си на 27-28 години, скоро след като е завършил висшето си образование, без да е имал трудов стаж и собствени средства..." - пише в. „Сега".

 

В. „24 часа" цитира по темата Яне Янев, според  когото фирмите около Гугушева създават  предпоставки за съмнения, че "може да се задават въпроси за пране на пари и източване на ДДС".
"Би било неразбираемо за Брюксел как майка - пенсионер на 72 г., и син - начинаещ адвокат, оперират с десетки милиони", казва Янев. Той добавя, че не би могъл да подкрепи кандидат за КС, който цял живот е бил прокурор и има среден успех на държавните изпити 3,67."

 

В. „Дневник" съобщава, че във връзка със скандала около Венета Марковска 6 неправителствени  организации, които се занимават с проблемите на правосъдието и вътрешния ред, призовават с писмо Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието да се разгледат исканията на Съюза на съдиите в България за проверки на дейността на Върховния административен съд и на прокуратурата.  
"Призивът на гражданските организации идва седмица след като ВСС отказа да разгледа исканията на съюза на съдиите, който с писмо от 22 ноември призова да се извършат проверки за случайното разпределение на делата във ВАС, където Венета Марковска беше зам.-председател през последните 8 години, както и да се направи анализ на разследванията срещу неизвестен извършител по повод внезапната поява на досъдебното производство, образувано преди 2 години срещу приближения на Марковска бизнесмен Георгиев, за което се е мълчало до деня, в който тя трябваше да положи клетва пред КС.
От писмото на ССБ ставаше ясно, че ако ВСС не изясни всички причини за бавенето на това дело, по което има подозрения за корупция с участие на съдебен шеф на висок пост, остава не само впечатлението за употреба на прокуратурата за политически цели, но и че новият ВСС няма намерения да вземе мерки да не се повтаря подобен случай.


На 29 ноември членът на ВСС от съдебната квота Калин Калпакчиев призова с конкретни предложения колегите си да реагират на писмото на ССБ, но съветът не го подкрепи.
Сега шестте неправителствени организации се присъединяват към позицията на ССБ и на свой ред настояват ВСС да изясни практиката на ВАС по прилагането на случайния принцип на разпределяне на делата, формирането на петчленните състави и по определянето на компетентността на отделенията във ВАС.
"Моментът е изключително важен и неотложен - и заради предстоящия избор на главен прокурор, и заради ролята на ВАС за защита на разделението на властите и на върховенството на закона и предвид предстоящите избори за народни представители през следващата година. Затова всяко бездействие от страна на върховния кадрови орган на съдебната власт, който единствен има суверенната власт да проверява организацията на дейност и администрирането на съдебната власт, би се счело за белег на зависима съдебна власт."
Това пишат в писмото си до ВСС и до министъра на правосъдието с копие до Представителството на Европейската комисия в България шестте неправителствени организации: Български институт за правни инициативи, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български институт за правни инициативи, Институт за развитие на публичната среда, Програма "Достъп до информация", фондация "Български адвокати за правата на човека" и фондация "РискМонитор"
В писмото те настояват ВСС да изпълни задълженията си и да даде отговор на въпроси, които не могат повече да бъдат отлагани, в противен случай проблемите с издигането на високи съдебни и държавни длъжности на лица със съмнителна репутация от рода на скандала "Марковска" ще продължат:"" - се казва в публикацията.

 

Петъчните вестници продължават и темата за атентата в Бургас.

 

"Атентаторът на летището в Бургас и неговите помощници са влезли в България със своята истинска самоличност", заяви пред журналисти в Царево премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че атентаторът и помощниците му са фалшифицирали документите си в нашата страна.
Те няколко пъти са посещавали България, като при това са наемали апартаменти, хотели и коли с фалшивите документи, а с истинските са напускали границата ни..
"След разкриване самоличността на атентатора, ще може да се каже цялата схема за атентата на бургаското летище", каза премиерът. "До момента знаем кои лица, свързани с атентата, са идвали в България. Знаем къде са пребивавали, знаем с кого са свързани и знаем връзките им с този, който се е самоубил. За да се изнесе допълнителна информация трябва да се установи самоличността на взривилия се", уточни Борисов.
На въпрос как е възможно да не бъде все още установена самоличността на атентатора, Борисов отговори, че чака службите да отговорят..." - в. „Труд".

 

„Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи на летище Сарафово, и неговите помощници, са влизали в България с истинските си самоличности. Едва на наша територия са ползвали подправени документи...
Премиерът Бойко Борисов... уточни, че цялата схема на бомбения атентат може да бъде разкрита едва след като се установи самоличността на загиналия атентатор. "Разследването върви така, че ние знаем кои хора са идвали в България. Знаем ги къде са пребивавали, с кого са свързани, знаем също връзките им с човека, който се е самоубил, да не кажа, че е убит или по техническа грешка. За да можем да кажем нещо повече от това, трябва да се установи самоличността на взривилия се, за да се знае кой е този човек. Това казах и на президента Обама, че имам към службите от Атлантическата общност големи забележки", заяви в Царево премиерът Бойко Борисов. Той не уточни обаче колко души общо са участвали в подготовката и реализацията на взрива на летището..."  - в. „Стандарт".