Обама разговаря с Борисов, Еврокомисията разследва БЕХ, половината българи са застрашени от бедност

Посещението на премиера Борисов в САЩ е сред водещите теми във всекидневниците.

Обама разговаря с Борисов, Еврокомисията разследва БЕХ, половината българи са застрашени от бедност

„България е изключителен съюзник на Съединените щати, заяви президентът на САЩ Барак Обама преди началото на срещата си с премиера Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом, съобщи БТА.


Обама благодари за силното партньорство на България в НАТО, за изключително силната българска подкрепа в Афганистан, както и за подкрепата за мирния преход в тази страна. Президентът на САЩ изтъкна изключително доброто сътрудничество с България в правоохранителната и правоналагащата област, както и в борбата срещу тероризма.
"Бих искал да благодаря на българския премиер за усилията на българските власти за разследване на кървавия атентат (в Бургас) и да похваля работата на нашите общи екипи", заяви Обама...
Българският премиер от своя страна поздрави президента на САЩ, че е спечелил отново доверието на американския народ, който го преизбра на 6 ноември. Бойко Борисов благодари за отличното сътрудничество със Съединените щати в областта на социалната и националната сигурност, борбата срещу тероризма и организираната престъпност...
След днешната среща българските и американските служби ще работят още по-добре, заяви премиерът Бойко Борисов след разговора си с Обама тази вечер. Бил е обсъден въпросът за атентата в Сарафово. Борисов уточни, че  все още липсват брънки, за да може да се стигне до извършителя. По думите на премиера американският президент  е напълно съгласен с българската страна, че трябва още да се работи по случая, за да може събраният материал да издържи в съда.
От думите му се разбра, че не е обсъждан мораториумът върху шистовия газ..." - съобщава електронното издание на в. „Дневник".

 

"Бойко Борисов е много ефективен лидер, има черен колан по карате, затова внимавайте." С тези думи американският президент Барак Обама приветства в Белия дом министър-председателя на България.
Барак Обама определи Чикаго като "един български град в САЩ". Това стана в началото на срещата му с българския премиер Бойко Борисов в Белия дом...
В разговорите с Барак Обама не стана въпрос за мораториума върху шистовия газ, заяви Борисов. Българският министър-председател изтъкна пред журналистите в посолството, че позицията на правителството отдавна е ясна и че трябва да има яснота за отражението на тази технология върхуоколната среда. По думите му България вече е направила много за деверсификацията на енергийните си източници и един от примерите е добивът в Черно море. 
Преди това в началото на срещата, което е открито за кореспондентите, американският президент поздрави с добре дошъл българския премиер и изтъкна, че България е един от големите съюзници на САЩ. Обама благодари за българския принос в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Той благодари и за доброто партьорство в разследването на атентата в Сарафово и определи България като изключителен съюзник на САЩ. Американският президент заяви, че България се очертава като лидер на Балканите и в това отношение е важно и развитието на двустранните икономически отношения...
Борисов изтъкна, че българската икономика е стабилна, като държавата има нисък дълг и малък бюджетен дефицит. Премиерът постави като точка от разговора, който в момента се провежда, въпроса за безвизовото пътуване на българските граждани. Проблемът с визите е от компетенциите на Конгреса.
Барак Обама подари кристалeн орел на премиера Бойко Борисов. Нашият лидер връчи на президента златна реплика на маската на Терес.


В разговорите с Барак Обама не стана въпрос за мораториума върху шистовия газ, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в българското посолство след срещата с американския президент. Българският министър-председател изтъкна, че позицията на правителството отдавна е ясна и че трябва да има яснота за отражението на тази технология върху  околната среда. По думите му България вече е направила много за  диверсификацията на енергийните си източници и един от примерите е добивът в Черно море." - в. „Сега".

„Барак Обама обяви Чикаго за "един български град в САЩ". Това стана в началото на срещата му с българския премиер Бойко Борисов в Белия дом...
Обама благодари за добрата работа и сътрудничеството по разследването на атентата в Бургас. Той се пошегува, че с Борисов трябва да се внимава, тъй като има черен колан по бойни изкуства...


Атентатът в Сарафово е бил една от основните теми на разговора в Белия дом, като не е оказван натиск България да обявява каквото и да е преди да е приключило разследването. След срещата министър-председателят обясни, че все още липсват брънки, за да може да се стигне до извършителя. Американският президент се е съгласил, че трябва още да се работи по случая, за да може събраният материал да издържи в съда. Бойко Борисов заяви, че е невероятно как за един извършител има визуални и ДНК данни, а все още не е заловен, но изтъкна, че това е обща работа и на много международни и чуждестранни институции...
Обсъдени са били още ситуацията в Сирия, както и американските визи за българи..." - в. „Стандарт".

 

Американският президент заяви, че България се очертава като лидер на Балканите и в това отношение е важно и развитието на двустранните икономически отношения. Барак Обама определи Чикаго като "един български град в САЩ"
След днешната среща българските и американските служби ще работят още по-добре, заяви по-късно премиерът Бойко Борисов пред журналисти в българското посолство...
"Президентът Обама обеща, че американските специални служби ще заработят по-интензивно, за да имаме по-твърди доказателства срещу поръчителя и извършителя на атентата в Сарафово. И той знае, и аз знам кои са, но Обама се съгласи с мен, че за пред съда трябват твърди доказателства", каза българският премиер.
Бойко Борисов заяви, че е невероятно как за един извършител има визуални и ДНК данни, а все още не е заловен, но изтъкна че това е обща работа и на много международни и чуждестранни институции.
"Много съм доволен от срещата. Президентът Обама каза само суперлативи за България и нито една забележка по никоя от темите. Дори за правосъдната система даде висока оценка, включително за избора на нов Висш съдебен съвет и членовете на Конституционния съд", каза още Борисов.
Часове преди снощната среща  двамата си размениха подаръци за спомен. Това всъщност сториха протоколните служби на двете страни. Подаръкът на президента е статуетка с кристален орел - символ на свободата и мощта на Америка..." - „24 часа".

 

Разследването на Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг също е сред темите на всекидневниците.

 

„Европейската комисия откри официална процедура, за да разследва дали Български енергиен холдинг злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България, съобщи пресслужбата на институцията.
Брюксел е загрижен, че Българският енергиен холдинг може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество на едро в България и в съседните ? страни посредством териториални ограничения.
Подобно поведение би представлявало нарушение на антитръстовите разпоредби на Европейския съюз. Откриването на процедурата не предрешава изхода от разследването, а само означава, че Еврокомисията ще разгледа въпроса приоритетно.
Брюксел проучва някои от разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг.
Възможно е тези разпоредби да ограничават свободата на търговските им партньори да доставят електричество, закупено от Българския енергиен холдинг, като определят къде да се достави електрическата енергия. Съгласно въпросните разпоредби доставяното от него електричество може например да се препродава единствено в България и не може да се изнася.
Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в ЕС..." - в. „Дневник".

 

„Европейската комисия официално ще разследва дали „Български енергиен холдинг" (БЕХ) злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България. Комисията е загрижена, че БЕХ може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество в България и в съседните ? страни посредством териториални ограничения. Подобно поведение би представлявало нарушение на антитръстовите разпоредби на ЕС. Откриването на процедурата не предрешава изхода от разследването, а само означава, че Комисията ще разгледа въпроса приоритетно, съобщиха от пресслужбата на ЕК...
Комисията е уведомила „Български енергиен холдинг" ЕАД и българския орган за защита на конкуренцията, че е открила процедура по случая.
Няма установен срок за приключване на разследванията за антиконкурентно поведение. Продължителността на разследванията в областта на антитръста зависи от редица фактори, като сложността на казуса, степента, до която засегнатото предприятие съдейства на Комисията, и упражняването на правото на защита." - „24 часа".

"Не съм притеснен от процедурата за разследване на ЕК дали Българският енергиен холдинг не злоупотребява с господстващо положение", заяви шефът на холдинга Михаил Андонов пред БНТ. Според него в писмото на комисията изрично е записано, че няма установено нарушение, но приоритетно започва проверката.
Няма ограничение на пазара на електроенергия. Според думите му това, което БЕХ направи тази година със своите дружества - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", е изготвило прозрачни правила, които бяха качени на интернет страниците на дружествата. Той категорично заяви, че процедурите, които се провеждат за търговия с електроенергия, са по тези правила.
"Аз считам, че не са нарушени правата на търговците", казва шефът на БЕХ...
По-рано от пресслужбата на Еврокомисията съобщиха, че Брюксел официално ще разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България..."  - в. „Труд".

 

Вестниците във вторник информират също, че държавният бюджет вече е в преразход.

 

„Бюджетът на държавата вече започва да излиза на червено. Към края на октомври преразходът вече е за над 74 милиона лева. Ако тази тенденция се запази и за ноември и декември най-вероятно пенсионерите ще останат без коледни надбавки, информира Нова тв.
Междувременно финансовият министър обеща балансиран бюджет за следващата година, който да осигури ръст на икономиката. Това стана на годишната среща на правителството и бизнеса. На форума бяха обсъдени възможностите, държавата да подпомага компаниите, както и възможностите за икономическо възстановяване..."  - в. „24 часа".

 

„Бюджетът за следващата година в България е пресметнат при ръст от 1,2%, каза министър Дянков: "1,2% е по-ниско не само от прогнозата на Европейския съюз, но е по-ниско и от прогнозата на Световната банка. С други думи смятаме, че с тази консервативна политика на финансовото министерство ще имаме изпълним бюджет. Това означава да завещаем на следващото правителство такъв бюджет, че да няма неразплатени разходи."
Въпреки очаквания ръст на икономиката следващата година ще бъде трудна, прогнозира от своя страна еврокомисарят Кристалина Георгиева.
"2013-та година - прогноза за еврозоната - 0,1%, за евросъюза - 0,4%, за България - 1,4%. 2014 година - еврозона - 1,4%, евросъюз - 1,6%. България - 2%. Когато обсъждахме тези числа, много от нас казаха - да сме много внимателни с очакванията си за 2014 година, защото може догодина есента да коригираме отново прогнозите", коментира Георгиева."   - в. „Труд".

 

Всекидневниците съобщават и за данни на "Евростат", според които всеки втори българин е застрашен от бедност.

 

„Всеки втори българин (49%) е бил застрашен през миналата година от бедност и невъзможност да участва в обществения живот. На практика това означава 3.7 млн. души, а увеличението на тази група от 2008г. насам е с почти една трета, сочат данни на "Евростат".
Преди 4 години застрашените от пропадане в бедност българи са били 38.2%, през 2010г. те са вече 41.6%, а година по-късно нарастването им се е ускорило до 49.1%.
Това прави българите водещи по този показател в Европейския съюз. Следват Румъния и Латвия с по 40%, Литва (33%) и Унгария с 31%. Дори в Гърция под една трета (31%) са били застрашени от бедност, а темпът на увеличаването им е в пъти по-бавен от този в България - 28.1% през 2008г., намаляване до 27.7% през 2010г. и увеличаване до 31% през 2011г..."  - в. „Дневник".

 

„През 2011 г. почти всеки втори българин е бил застрашен от бедност или социално изключване. 49.1%, или 3.7 млн. българи, са били застрашени от мизерия, показват данните на Евростат за м.г. Европейската статистика мери три показателя за тези данни: риск от бедност, големи материални лишения и хора, които са работили през годината с по-малко от 20 на сто от възможността си...
Евростат потвърждава данните на националната статистика, че българите в недоимък са 43.6%. Броят им се смята, като се отчитат поне 4 от 9 критерия. Това са невъзможност за навременно плащане на наем или вноска по ипотека, неспособност за адекватно отопление на дома, трудност при неочаквани разходи, неспособност да се осигурят месо и риба през ден, липса на финанси за поне една седмица отпуск, липса на автомобил, пералня, цветен телевизор и телефон.
Застрашените от бедност българи са се увеличили с над 620 000 за година. За 2010 г. са над 3.27 млн., а година по-рано са били 35%, което е около 2.65 млн. души от населението." - в. „Сега".

 

Скандалите в политиката също намират подобаващо място на страниците на всекидневниците.

 

„Студена война се разрази на "Дондуков" 2 - още преди да изтече първата година от мандата на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.
Екипите на двамата са разделени като с желязна завеса и никой не успява да координира нито програмите, нито изказванията на двамата. В това се убедиха всички през последната седмица, когато Попова заяви, че трябва да бъде отменена присъдата "доживотен затвор без право на помилване". Вицепрезидентът хвърли бомбата по време на първия ден от официалната визита на държавния глава в Турция и така разговорите на Плевнелиев с колегата му Абдуллах Гюл и премиера на съседите Реджеп Ердоган останаха на заден план в медиите.
За слабото взаимодействие между двата екипа говори фактът, че винаги, когато Плевнелиев е в чужбина, Попова излиза от сянката му и се изказва бомбастично в София, привличайки цялото внимание и хвърляйки лека мъгла върху усилията на президента да спечели позиции по важни за нас въпроси извън България. Този път Попова взе участие в международен форум във Виена,  поставяйки пред себе си табелка "президент".
Снимката с новата й длъжност бе качена на страницата на Президентството и бе премахната едва след завръщането на екипа на Плевнелиев от Турция. По ирония на съдбата предизвикателството, коeто хвърли Попова, без малко да се сбъдне, тъй като правителственият самолет с държавния глава на борда се приземи едва на третия опит след 40 минути кръжене над столицата и пропадане във въздушна яма същата вечер. Още на следващия ден Плевнелиев хвана юздите и заяви, че не подкрепя идеята на Попова за премахване на доживотния затвор, особено при тежки и ужасяващи престъпления..." - в. „Стандарт".

 

В друга своя публикация всекидневникът цитира евродепутатката Надежда Нейнски по скандала с кадруването на ГЕРБ в Конституционния съд:
"Не бих приела да отида в друга партия. Това е неприлично предложение за мен и никой не ми го предлага..."
Това коментира пред Нова тв евродепутатката Надежда Нейнски, която миналата седмица напусна СДС. Тя бе категорична, че ще участва на следващите парламентарни избори само в листи на единна десница. Нейнски подчерта, че не си е тръгнала от идеята на десницата. Причината да напусне СДС били грешките на настоящото ръководство на сините.

"Синята коалиция беше лястовицата на надеждата. Сегашното ръководство на СДС обаче избра да бъде зависимо от независими депутати, обвързани с ГЕРБ", коментира още евродепутатката, визирайки решението на сините да внесат новата си кандидатура за конституционен съдия чрез трима отцепници от „Атака".
"Ако ГЕРБ беше толкова почтен към сините, защо не подкрепи номинацията на Екатерина Михайлова още в началото, а мнозинството гласува за Венета Марковска?", риторично запита Нейнски. Тя допусна, че напусналите националистическата партия са си тръгнали оттам след умишлено търсен скандал..."

„Кандидатът за член на Конституционния съд Галя Гугушева няма притеснения относно имотите си, стана ясно вчера от нейно интервю за агенция "Фокус". Зам.-председателката на Апелативната специализирана прокуратура заяви, че нито тя, нито съпругът й имат интереси в бизнеса с недвижимости.
"Спокойно мога да кажа, че заедно със съпруга ми притежаваме два апартамента в София и два в Казанлък..." - заяви Гугушева, която бе издигната за съдия в КС от трима независими депутати, но от името на СДС...
За имотите на прокурор Гугушева се заговори, след като стана ясно, че в началото на миналата година е взела дарение от 95 000 евро от сина си. През 2008 г. тя и съпругът й са получили като дарение и апартамент на ул. "Гео Милев" в София. От декларацията й пред Сметната палата не става ясно от кого е дарението. На адреса на дарения апартамент е регистрирана фирмата "Лигъл партнърс" ЕООД. От нея Гугушева е взела заем от 105 000 евро през 2009 г.
Вчера прокурорката обясни, че е взела парите, за да ремонтира и обзаведе жилището на по-малкия си син. "Лигъл партнърс" ЕООД пък била семейна инвестиционна компания. "Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания бе оформен с план за погасяване - главница и лихва, която ежемесечно внасях по банков път до месец март 2011 г., когато синът ми като физическо лице ми дари 95 000 евро, с която сума и този заем беше погасен", обясни тя и заяви, че не са верни информациите в медиите, че имала заеми от 133 хил. евро. По думите й към момента тя и съпругът й нямат задължения към никого..."