Съдят инкасатор за неотчетени суми

Районен съд – Балчик ще разгледа утре наказателно дело срещу 64-годишния В. К. Л. от гр. Добрич.

Съдят инкасатор за неотчетени суми
Районна прокуратура – Балчик е повдигнала срещу него обвинение за това, че от 29.07.2011 г. до 28.10.2011 г. като инкасатор при „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Добрич, район Балчик, е присвоил 3451,48 лв., собственост на дружеството.
 
В обвинителния акт е посочено, че В. Л. постъпил на работа във „ВиК” – Добрич, на длъжността инкасатор на 11.04.2011 г. Той бил назначен на трудов договор със срок на изпитване до 11.10.2011 г. Имал задължения да засича ежемесечно използваните от абонатите количества вода, да събира парични суми за продадени вода и услуги, ежедневно да отчита и внася събраните суми в касата на дружеството и да оформя необходимата документация при приемането и предаването на парите, както и правилно да отчита и записва в карнета показанията на водомерите и други. Инкасаторът носи отговорност за касовата наличност и съответствието й с инкасираните суми.
 
Той имал нужда от средства за лични нужди, за които трудовото му възнаграждение не било достатъчно. Решил да ползва получени за заплатена вода суми, като възнамерявал да ги възстанови по-късно.
 
Съдебно-счетоводна експертиза е установила, че стойността на събраните от абонати суми, но неотчетени във „ВиК” ЕООД – Добрич, възлиза на 3451,48 лв.
 
Подсъдимият има висше образование, семеен е, не е осъждан.