Добрич - един от петте града в България с отбор по американски футбол

Dobrich Reapers е сред седемте клуба в страната, които са членове на Българската федерация по американски футбол.

Добрич - един от петте града в България с отбор по американски футбол

Знаете ли кое първенство е на първо място по посещаемост в света? Отговорът е NFL, където средно на мач има по 67 000 зрители на стадиона. А знаете ли кое спортно събитие събира най-голяма телевизионна аудитория? Това е Супер боул.


 

На фона на тази факти е истинска гордост, че Добрич също има официален отбор по американски футбол, спорт, който е номер 1 в САЩ  и тепърва навлизащ в Европа.

 

dobrich_reapers_7_600 

 

Мнозина ще се изненадат, но началото на Dobrich Reapers е поставено още през 2010 година. Тогава американецът Кевин Бърнс от "Корпуса на мира" преподава английски в гимназия "Леонардо да Винчи". Той инициира създаването на клуба. По време на престоя му, около 2 години Кевин е треньор на отбора. Той има много добри познания за играта, състезавал се е в колежанското първенство на САЩ, което на практика е второто ниво на американския футбол и люлка на всички бъдещи играчи в NFL.

 

dobrich_reapers_3_600 

 

dobrich_reapers_4Кръщават отбора Reapers, което от английски има два превода - жътварите, като символ на Златна Добруджа, а също - смъртта с косата.

 

Начинанието предизвиква нужния интерес и на тренировките, които са 2-3 седмично на Пионер, се събират по 20-30 човека.

 

Ейприл Ланг - американка, преподаваща английски в езикова, също набира желаещи в гимназията. Оказва се, че там има немалко такива, но сред момичетата и дамите активно се включват в тренировките наравно с момчетата.

 

С течение на времето инициативата от любителска става все по-сериозна.

 

Клубът от Добрич е един от седемте, членуващи в родната федерация. Останалите са едва от още 4 града на страната  - 3 от София и по 1 от Силистра, Плевен и Благоевград.

 

Всички средства за регистрация на добричкия клуб са събрани от самите играчи.

 

До тук жътварите от Добрич имат две участия на турнири.

 

През лятото на 2011 година петима от отбора се включват в тренировъчен лагер във Варна. В рамките на кампа се провежда турнир с участието на 4 сборни отбора. Петимата от Добрич с трима от румънския "Букурещ предаторс" и Антон Дойков от "София беърс" печелят първото място.

 

Петимата добричлии на кампа във ВарнаПетимата добричлии на кампа във Варна 

 

През юли тази година Dobrich Reapers участва на турнир в София, организиран от българската федерация по американски футбол. В конкуренцията на 5 отбора нашите момчета са трети. Пред тях са само "София беърс" и "София хоукс". Зад добричлии остават "София уориърс" и "Сислистра сталионс". Представянето на рийпърс е много успешно, защото останалите отбори тренират по-отдавна и са съставани от по-опитни състезатели, докато нашият е предимно от 17-18 годишни. Освен това трябва да се отбелажи, че добричлии единствени отбелязват на софийските мечки - най-добрият отбор в страната, и губят минимално с 12:6.

 

За да се ограничат рисковете от контузии на турнирите в България се игра флаг футбол, тоест спирането на съперника е с издърпване на флаг на кръста му. На тренировките в Добрич обаче момчетата са свикнали и на по-здрави единоборства.

 

dobrich_reapers_11_600 

 

В момента ядрото на Dobrich Reapers е от ученици на 17-19 години от математическа гимназия и туризма. Те са амбицирани през следващата година да участват в повече турнири и мачове. В процес на договорка са срещи с по-близки като дестинация съперници - Силистра и новосформирания отбор в Свищов. Планират се регионални турнири между трите отбора, включително и в Добрич.

 

Американският футбол набира популярност в България и желаещите да го практикуват в Добрич имат възможността да се включат в тренировките на Reapers.

 

dobrich_reapers_5_600

 

dobrich_reapers_8_600

 

dobrich_reapers_10_600

 

Ях - настоящият треньор на РийпърсЯх - настоящият треньор на Рийпърс 

  dobrich_reapers_9_600

 

Кавин Бърнс запали добричлии по американския футболКевин Бърнс запали добричлии по американския футбол