Страсбург осъди България по 4 нови дела, пред февруари избират нов патриарх...

Сътресенията в СДС и разминаванията между партийното ръководство и сините депутати са сред водещите теми на всекидневниците в сряда

Страсбург осъди България по 4 нови дела, пред февруари избират нов патриарх...

„Синята коалиция потвърди решението си от миналата седмица да не издига и да не подкрепя кандидатура за конституционен съдия. Това каза след края на заседанието на групата народният представител Йордан Бакалов. По думите му, проблемът с излъчването на конституционен съдия от квотата на парламента е политически и е създаден от ГЕРБ. „Предлагаме на партиите, които предизвикаха тази криза - ГЕРБ, БСП и ДПС, да поемат своята отговорност", заяви Бакалов. „Позицията на Синята коалиция е единодушна, решението е подписано от всички 14 депутати", уточни той. Не е ясно дали ще има нова номинация на СДС за конституционен съдия. Според депутата обаче ще бъде „доста смешно и неполитическо", ако някой от СДС внесе предложение за кандидатура." - в. „24 часа".

 

„Парламентарната група на Синята коалиция (СК) реши днес на свое заседание да не предлага и да не подкрепя свой кандидат за КС... 
Ден по-рано от синята централа заплашиха с изключване от партията всички депутати, които не подкрепят кандидатура на партията за КС.  Йордан Бакалов вече морално се приема като изключен от СДС, тъй като е имало обсъждане за неговото изключване в централата.  Парите от субсидията на изключените депутати биха могли да отидат в бюджета за държавата или за благотворителни цели. На същите въпроси изключеният Ваньо Шарков отговори: Не ме вълнуват, нямам нищо общо с вътрешнопартийната политика, тъй като не съм в СДС, каза той.  След като в понеделник СДС изключи депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, сините депутати останаха 6 - Йордан Бакалов, Михаил Михайлов, Кирчо Димитров, Лъчезар Тошев, Любомир Иванов и Цветан Костов. С решението си да не изпълнят повелята на Раковски 134 те на практика се самоизключват..." - в. „Сега".

 

„Нито един от шестимата депутати на СДС няма да внесе в парламента кандидатурата на партията си за член на Конституционния съд. Това обяви пред лидера на партията Емил Кабаиванов народният представител Михаил Михайлов по време на интервю в сутрешния блок на Би Ти Ви.
Въобще не стои въпросът с номинацията, защото който и да номинират (ръководството на СДС - б.ред.), нито един от всичките останали шест депутати няма да издигне кандидатура, заяви Михайлов. И по-добре да не се унижават хората, защото това наистина може да бъдат хора с качества, уточни депутатът. В отговор Емил Кабаиванов заяви, че поведението на сините в парламента е сбъркано, защото те би трябвало да представляват хората, които са ги избрали, и партията, която ги излъчва. Кабаиванов обаче не пожела да даде отговор дали ако откажат да внесат номинацията на СДС за конституционен съдия в парламента, шестимата депутати на партията ще бъдат изключени от нея така, както това се случи вчера с Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков...
"До конфликта в дясната партия се стигна, след като сегашното ръководство прие предложението на премиера Бойко Борисов да номинира свой представител за член на Конституционния съд с ангажимента той да бъде подкрепен от ГЕРБ. Депутатите видяха в това опит за коалиране с управляващите и отказаха да придвижат процедурата в Народното събрание. След тяхната реакция президентът Петър Стоянов отказа да бъде номиниран под предлог, че има международни ангажименти...
Днес Кабаиванов обяви, че е отишъл да разговаря с премиера по своя инициатива и е дал гласност на уговорката си с него. Политиката трябва да се прави на открито. Затова аз веднага излязох след срещата си с премиера, и то по мое искане, уточни лидерът на СДС.
Според него България трябва да излезе от тази криза, не мнозинството. Кабаиванов уточни още, че не се надява някой да помага на СДС за изборите или да сглобява коалиция, за каквато намекна вчера. Михаил Михайлов пък упрекна Кабаиванов, че под негово ръководство СДС не прави политика, а търси авторитет в "някакво кадруване". Знаете ли как ви наричат?, попита депутатът лидера си. Наричат ви Предаде Бойку дух, заяви Михаил Михайлов." - в. „Дневник".

 

„Членове на СДС, които участваха в подписката за създаване на съюз "Единство", се оттеглят от партията, научи "Труд".
Идеолози на "Единство" са напусналата евродепутатка Надежда Нейнски и изключените от СДС депутати Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков. Зад съюза, подкрепящ "Синята коалиция" и отхвърлен от Националния съвет, застанаха над 600 души, макар от "Раковски" 134 да оспорваха част от подписите.
Очаква се напускане на цели сини организации и на членове от Велико Търново - района на Шарков, Благоевградско, Разградско. Темата вероятно ще се обсъжда и в Плевен и Монтана. Организацията в Айтос пусна декларация до ръководството - предупреждава, че "скоро няма да остане кого да изключват."
"Това е началото на края на това ръководство на СДС", каза кметът на Свищов Станислав Благов. И намекна, че "Раковски" 134 се управлява от ГЕРБ. "Глупаво поведение, глупаво ръководство", каза Благов...
Цял ден на "Раковски" заседава ръководството. Сбирката била прекъсната от екип на "Господари на ефира", който връчил на лидера на СДС "Златен скункс". "Поканих ги в кабинета си, приемам с усмивка и чувство за хумор симпатичния скункс", каза Кабаиванов.
В СДС мълчат кои имена обсъждат за конституционен съдия. Пак се завъртя проф. Иван Владимиров, но имало и друг споменаван преподавател по право."  - в. „Труд".

 

„Играта на нерви в СДС продължава на всички фронтове. Седесари могат да напълнят депутатските листи на Синята коалиция и да работят за нея на следващите избори. Въпреки че официално ръководството на "Раковски" 134 я разтури. И да прецакат СДС. Много активисти, които подкрепят кръга "Единство" - изключените Мартин Димитров, Ваньо Шарков и напусналата Надежда Нейнски, щели да останат в СДС - въпреки несъгласието си с ръководството. А когато дойде време за избори, да заявят лоялност към Синята коалиция (СК).
Синята коалиция не е разтурена, само една партия - СДС - е напуснала, категорични са сини активисти. Там засега остават ДСБ, Българска социалдемократическа партия, Обединени земеделци и Радикалдемократическа партия. "Аз лично подкрепям Синята коалиция и ще работя за нея на следващите избори", каза за "Стандарт" Никола Николов, член на СДС-Разград и общински съветник. Той не е съгласен с политиката на ръководството. "Ако са толкова морални, нека се откажат от субсидията, която получават благодарение на днешните депутати", призова той. Оставки се чакат заради изгонените трима депутати. Засега такова желание са заявили структурите в Разград, Свищов, Велико Търново, Пловдив-област, Ахтопол. "Заявления за напускане при мен няма", каза обаче главният секретар на СДС Константин Арабаджиев. В интернет продължава да набира скорост петицията "Изключвайки депутат(и) от СДС на НС на 26.11, изключвате и мен!"..." - в. „Стандарт".

 

Изборът на нов патриарх също е сред темите на всекидневниците.

 

„На 24 февруари ще бъде патриаршеският събор, на който трябва да се избере нов патриарх. Това е решил Светият синод на днешното си заседание в пълен състав, съобщи наместник-председателят му митрополит Кирил, цитиран от БиТиВи.
Изборът ще бъде направен сред трима номинирани от ръководството на църквата преди това  митрополити. Имената им трябва да станат известни най-късно до средата на февруари.През януари се очаква да се проведат избори за епархийски избиратели, които ще гласуват за това кой да бъде патриарх.
На заседанието си днес синодът е определил комисиите, които ще поемат организацията на изборите.
Уставът на църквата допуска предварително подбрани миряни от отделните епархии също да дадат своя глас за патриарх." - в. „Дневник".

 

„Смъртта на патриарх Максим на пръв поглед възкреси амбициите на алтернативния синод. И след новината отчетата разколници подадоха молба за регистрация до съда. И после - изненада. Още неизсъхнало мастилото на призива на Светия синод за покаяние, и дядо Инокентий, лидерът на разколниците, обяви, че не само няма никакво намерение да регистрира паралелна православна църква, но и е готов да се върне в "правия път"..." - в. „Стандарт".

 

Недъзите на българското правосъдия и поредните присъди срещу България в Страсбург също намират място на страниците на вестниците в сряда.

 

„Страната ни е в дъното на глобалната класация по качество на наказателното правосъдие - на 81-во място от общо 97 държави. Това сочат данните от ежегодното изследване за върховенството на закона на "Световния проект за справедливост", който се изготвя от едноименната американска неправителствена организация. Общата констатация е, че съдебната система у нас изостава в сравнение с ред други държави от Европа и Централна Азия.
По показателя качество на наказателното правосъдие България е на 81 от общо 97 места. Една позиция по-напред е Пакистан, а преди него са Кения, Камбоджа, Русия и Украйна. Страната ни е плътно следвана от Панама. По-зле от България се представят страни като Гватемала, Кот д'Ивоар, Сиера Леоне, Камерун, а Венецуела е последна в класацията. На първо място по качество на наказателното правораздаване е Дания. Гърция е на 46-о място, а Македония - на 41-во, Албания е на 74-то място, Турция - на 71-во...
Резултатите от това изследване се подкрепят от почти всички щатски неправителствени организации, работещи в сферата на правосъдието, както и от американски медии като "Икономист", "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост"...
Страната ни се класира по-добре по показателя гражданско правораздаване - 40-о място. Позиция по-напред са Румъния, Сенегал и Малайзия." - в. „Сега".

 

„Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург обяви нови 4 осъдителни решения срещу България.
32-годишна жена е завела дело срещу за изнасилване в Карлово през 1994 година. М. Н. е била само на 14 години. Разследването по случая няма развитие вече 10 години.
България ще изплати на жената 15 000 евро обезщетение за претърпени неимуществени вреди плюс 2000 евро за разноски. Спрямо жертвата са извършени нарушения на член 3 от Конвенцията по правата на човека (забрана за нечовешко и унизително отнасяне) и член 8 (право на неприкосновеност на личния и семеен живот).
М.Н. подала жалба за изнасилване, придружена от родителите си, веднага след случилото се. Тя описала четиримата си нападатели, като съобщила и имената на трима от тях.
Медицинското изследване доказало изнасилването. Тримата посочени са били разпитани и те признали фактите, включително посочили и четвъртия извършител.
През следващите дни М.Н. е направила два опита за самоубийство. В същото време, въпреки първоначалните бързи действия, разследващите спират да работят...
Съдът в Страсбург приема, че пасивността на разследващите органи за период от около десет години, което е причината за изтичането на давностния срок спрямо двама от заподозрените извършители, както и неизвършването на определени необходими следствени действия, е компрометирало ефективността на необходимото разследване...
Въпреки твърденията на М.Н., българските съдилища приемат, че четвъртият извършител е останал неизвестен и не е установен...


Втората осъдителна присъда срещу България е по делото "Червенков". Държавата е осъдена за нарушение на член 3 (забрана за изтезания и нечовешко и унизително отнасяне) и член 8 (право на личен и семеен живот) от Европейската конвенция за правата на човека, заради условията на задържане на жалбоподателя в Бургаския затвор, и във връзка с тайното контролиране на кореспонденцията с адвокатката му, както и за отказа на властите да му разрешат да разговаря с нея по телефона.
ЕСПЧ присъжда 4000 евро на Червенков за претърпени неимуществени вреди и 2000 евро за разноски по делото.
По делото "Савови" срещу България държавата е осъдена да плати обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски. Александър Савов и семейството му съдят държавата заради нарушения на личния му живот и липса на ефикасно вътрешноправно средство за защита.
Той е бил шеф на полицията в Смолян и е бил подслушван в това му качество, като разрешението за следенето е издадено от съда незаконно, без обаче Савов да има възможност да се защити от това.
България е осъдена и по делото "Стамос" за нарушение на правото на свободно придвижване (член 2 от Протокол №4 към конвенцията).
Жалбоподателят, български гражданин, живеещ в Шефилд, Великобритания, не е поискал обезщетение." - в. „24 часа".

 

"15 000 евро обезщетение трябва да плати България на 32-годишна жена от Карлово, която била изнасилена като дете.
Това реши съдът по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) във вторник. Причината за поредното осъдително решение срещу държавата ни е 10-годишното неефективно и провалено разследване на престъплението. То било извършено, когато жертвата била 14-годишна...
Въпреки че разследването първо тръгва бързо, в следващите 10 години - между октомври 1994 г. и октомври 2004 г., по делото не е предприето нито едно следствено действие, пише в решението на Страсбург. На 19 октомври 2004 г. тримата обвинени се отказват от признанията си и отричат да имат вина.
През април 2006 г. делото срещу двама от нападателите е прекратено заради изтекла давност. За тях тя е била 10 години, тъй като и те са били непълнолетни по време на престъплението. На 28 април 2006 г. е внесен обвинителен акт срещу третия извършител. Той е осъден на 5 години затвор, като съдът приема проточилото се разследване за смекчаващ фактор. Мъжът загива при катастрофа по време на работа, докато излежава присъдата си. Четвъртият извършител остава  неизвестен..." - в. „Труд".