НАП извършва масови проверки на обекти за смяна на автомобилни гуми

През изминалата седмица инспекторите от "Оперативни проверки" при НАП започнаха масови проверки и наблюдения в обекти за техническо обслужване и ремонт на автомобили, като приоритетно се проверяват обектите, в които се извършва смяна на автомобилни гуми.

НАП извършва масови проверки на обекти за смяна на автомобилни гуми

В Добрич и областта проверки се извършват в 41 обекта за смяна на гуми, които са селектирани от звеното за дистанционно наблюдение на фискалните устройства. Става въпрос за обекти, при които по време на дистанционното наблюдение данъчните са установили, че отчитат нереално ниски обороти. 17 от тези обекта  са поставени под няколкодневен физически контрол. Основната цел на контролните действия е да се установи отчитат ли се в пълен размер приходите от дейността.



По време на проверките данъчните следят и за лица, работещи в обектите без трудови договори или с работно време по-дълго от определеното в трудовите им договори.

 

До момента приходните инспектори са съставили  2 акта за установяване на административно нарушение на собственици на обекти за смяна на гуми в Добрич, като единият е за неиздаване на касов бон, а другият е за невнесени осигуровки.


НАП напомня на търговците, че при неиздаване на фискална касова бележка наказанието е в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 1000 до 4000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева.


Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.