Антония Първанова за екологичното въздействие от добива на шистов газ в ЕС

Европейският парламент ще гласува утре позицията си по два доклада за добива на шистов газ в Европа, подготвени от парламентарните комисии по енергетика и околна среда.

Антония Първанова за екологичното въздействие от добива на шистов газ в ЕС
Текстът на доклада на комисията по околна среда, на която д-р Антония Първанова е член, признава правото на страните-членки да решават самостоятелно за експлоатацията на ресурсите си, но призовава за строги правила за защита на околната среда и отговаря в по-голяма степен на позицията на българските граждани по този въпрос.
 
Така нареченият Sonik доклад настоява за въвеждането на строги мерки за безопасност и по-надеждна регулация на шистовата индустрия в Европейския Съюз.  Антония Първанова внесе изменение, което призовава за забрана на нови дейности за извличане на шистов газ чрез противоречивия метод на хидравличното фрактиране. Призивът на българския евродепутат и вице-председател на Алианса на либералите и демократите за Европа събра широка политическа подкрепа и подписите на 120 евродепутати от всички политически формации в ЕП.
 
“Енергийните нужди на Европа налагат търсенето на нови и безопасни източници на енергия. Шистовият газ привлича вниманието в последно време като възможна алтернатива, но е важно да си зададем въпроса дали рисковете от извличането му не превишават възможните ползи?” коментира д-р Първанова. “Важно е да се отчетат и разгледат опасенията, свързани с въздействието на извличането на шистов газ върху околната среда. Опитът на САЩ, където методът се прилага от над 40 години, показва, че съществува риск от замърсяване на подпочвените води, изпускане на въглероден диоксид и метан във въздуха, засилване на сеизмичната активност. Целта на регулирането трябва да бъде свеждане до минимум на въздействието върху околната среда и постигане на разумен баланс с оглед на научните и статистическите данни, при отчитане на рисковете и ползите.”
 
За съжаление в обществения дебат преднамерено се избягва споделянето на някои данни или отделни случаи се отнасят към дейността за извличане на шистов газ като цяло. Европейската Комисия и компетентните органи на национално ниво трябва да продължават да изследват потенциалното въздействие върху околната среда, но въз основа на научни и статистически данни, обхващащи държавите-членки и от независими световни източници. Опазване на общественото здраве и околната среда, а не промишлените и финансови интереси трябва да бъдат нашия основен приоритет, когато става дума за добив и експлоатация на шистов газ.” добави още българският евродепутат.
 
Днес, еврокомисарят по околната среда Янез Поточник заяви, че потенциалните рискове за околната среда от добива на шистов газ са по-големи от тези свързани с добива на конвенционален газ.
 
Ситуацията в Европа
 
Първите стъпки в Европа за тестване на метода за извличане на шистов газ са направени в Полша. Други европейски страни, в които се разработват проекти за извличането на шистов газ, са Австрия, Германия, Холандия, Швеция и Великобритания.
 
Обществената съпротива към подобен тип дейност е силна. В България тя доведе до обявяване на мораториум и забрана на технологията на хидравлично разбиване от Народното събрание. Към настоящия момент всички планове за експолатация на шистови находища в България са замразени.