Откриха обновеното отделение за лечение на туберкулоза в Карвуна

Единственото отделение в страната за пациенти с психиатрично заболяване и активна белодробна туберкулоза е към болницата в Карвуна. Пациенти с двете диагнози от цяла България се лекуват в него.

Откриха обновеното отделение за лечение на туберкулоза в Карвуна

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри днес изцяло обновеното отделение за лечение на психичноболни пациенти с активна форма на туберкулоза в Държавната психиатрична болница в село Карвуна.


 

Средствата са осигурени от ЕС, чрез Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Усвоената сума за строително-ремонтни дейности е 93 312 евро, съобщи директорът на болницата Нягол Няголов. 60 510 лева са инвестирани в оборудване за отделението.

 

В него има 20 легла, а в момента пациентите са 6.

 

В останалите 3 отделение - две мъжки и едно женско за пациенти с психиатрична диагноза, от 90 легла са заети 70. Пациентите са от обласите Добрич и Варна. Над 80% са със съдебно досие и са принудително хоспитализирани, били са опасни за себе си и околните, обясни д-р Няголов. Лечението е безплатно за всички пациенти, а болницата е на държавна издръжка. Персоналът е 74 човека, от тях лекарите са 7, при щат - 10.

 

Освен министър Десислава Атанасова, на откриването присъстваха още народният представител Светомир Михайлов и областният управител Желязко Желязков.

 

Десислава Атанасова отбеляза, че е първият здравен министър, който посещава болницата в Карвуна и първият от 4 години, който прави нещо реално за да бъдат увеличени възнагражденията в сектора. От 1 ноември заплатите във всички 12 психиатрични болници в страната са увеличени с 16.63%. Отделно от това цената на нощния труд в здравеопазването скочи двойно - от 50 ст. на 1 лв. за час. Работещите в Карвуна споделиха, че последното увеличение на заплатите им е било преди повече от 4 години.

 

Обновеното отделение в КарвунаОбновеното отделение в Карвуна 

 

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и директорът на болницата Нягол НяголовМинистърът на здравеопазването Десислава Атанасова и директорът на болницата Нягол Няголов 

 

pb190017_600