Земята ще се сгорещи с 4 градуса, идат страшни катаклизми

Световната банка предупреждава и поставя климатични условия при отпускане на заеми

Земята ще се сгорещи с 4 градуса, идат страшни катаклизми
Нито една страна не е имунизирана срещу промените в климата, предупреди Световната банка в специален доклад по темата, цитиран от Ройтерс и Франс прес. Базираната във Вашингтон международна финансова институция обобщи, че всички държави ще страдат от последиците от глобалното затопляне, но най-сериозно от очертаващия се недостиг на храна, покачване на морското равнище, циклони и суша ще бъдат засегнати най-бедните.
 
Експерти на банката са създали като прогноза "черен" сценарий при повишаване на средната температура на Земята с 4 градуса по Целзий до 2060 г. Според него предстои “водопад от катаклизми”, с които планетата ни може и да не се справи.
 
При новия си президент Джим Йон Ким Световната банка изглежда заема по-енергично позиция за отчитане на промените в климата като фактор при развитието.
 
"Никога няма да сложим край на бедността, ако не се заемем с промените в климата. Това е едно от най-големите предизвикателства пред социалната справедливост днес", предупреди Ким при представянето на доклада, озаглавен "Да намалим жегата".
 
Според Световната банка при сегашното равнище на емисиите на парникови газове ще е невъзможно международната общност да спази своя ангажимент да не допусне повишаване на средната температура на Земята с повече от 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди Индустриалната революция.
 
Най-зле ще са най-бедните държави,предупреждават експертите , като прогнозират многобройни природни бедствия, хранителни кризи, недостиг на вода, по-конкретно в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия, голямо повишаване на детската смъртност в Африка южно от пустинята Сахара и нов пик в разпространението на някои заразни болести.
 
В по-общ план промените в климата може се превърнат в "най-голямата заплаха за биоразнообразието", подчертава международната финансова институция.
 
Световната банка призова правителствата по света да пренасочат колосалната сума от 1 трилион долара, която плащат общо сега за субсидии за изкопаеми горива, към "зелена" инфраструктура с цел намаляване на емисиите на парникови газове.
 
Финансовата институция излезе с тези мрачни прогнози броени дни преди повече от 200 държави да се съберат в столицата на Катар –Доха-в опит да продължат изтичащото в края на годината действие на Протокола от Киото - сегашния международен план за намаляване на парниковите емисии на индустриализираните страни.