Парламентът сменя Марковска; Станишев: Режимът на Бойко Борисов ще се провали

Съботните вестници продължават да пишат по основните теми от седмицата

Парламентът сменя Марковска; Станишев: Режимът на Бойко Борисов ще се провали

Конституционен съд.


„Стандарт":

Парламентът сменя Марковска

Парламентът ще избере нов конституционен съдия на мястото на бламираната от президента Венета Марковска. На извънредно заседание депутатите от правната комисия определиха график, по който да попълнят квотата си в КС. Предложения ще се внасят от 22 до 30 ноември, а гласуването в пленарна зала ще е на 19 декември. Новият представител на парламента ще може да се закълне до Коледа, обясни шефката на правната комисия Искра Фидосова.
До кризисната ситуация се стигна, след като в четвъртък президентът Росен Плевнелиев напусна клетвата на новите конституционни съдии точно преди да дойде редът на Марковска.

 

Станишев.

„Труд":

Станишев: Режимът на Бойко Борисов ще се провали

Бойко Борисов, Траян Бъсеску и Виктор Орбан дойдоха на власт с обещания за справедливост и промяна в полза на хората, но реалността се разминава с обещаното. Вирусът на популизма обхваща по-големи десни партии и лидери, заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев по време на конференцията „Демокрация и Свободи в Централна и Източна Европа" в Будапеща, съобщиха от партията.
Според него се създава среда за популистки лидери и движения и за техни изборни успехи. Станишев напомни, че допреди няколко години те бяха с ограничено влияние и се свеждаха до малки политически формации, като например Атака в България или други малки формации в Унгария и Румъния.

 

Модернизация.

„24 Часа":

Световната банка готова да даде 460 млн. евро за модернизация на БДЖ

Световната банка е готова да отпусне 460 млн. евро за модернизацията на БДЖ, съобщи пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски. Договорът все още не е подписан, защото според мнението на Министерството на финансите и в този случай е добре да се изчака приватизационната процедура. От приходите от "Товарни превози" ще зависи и какъв ще е размерът на заема. "Парите са жизнено необходими на БДЖ, тъй като те, без да си преструктурират задълженията, няма как да вървят напред", каза Московски.
Германската банка KfW, на която БДЖ дължи над 40 млн. евро за мотрисите "Сименс", е готова да изчака приключването на приватизацията на "Товарни превози", заяви още министърът.

 

Парно.

„Новинар":

Парното ще поевтинее със 7 процента

"Заради намалението на цената на природния газ се очаква парното да поевтинее с около 7 на сто.
„Стойността на природния газ ще падне за всеки потребител поне с 5 до 7 на сто", съобщи шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов. Според него най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на газ в България. По думите на Гогов се очаква понижение и на цената на парното. „При 10-процентно намаление в цената на газа би трябвало „топлото" да поевтинее със 7%, „чисто хипотетично", допълни Гогов. Той увери още, че няма да загубим транзитните такси от газопровода от Украйна заради строителството на "Южен поток".