Коледни изненади подготвя кукленият театър за малките си почитатели

С „Коледно приключение” и „Бяла приказка” ще посрещне децата ДКТ ”Дора Габе” през декември

Коледни изненади подготвя кукленият театър за малките си почитатели

Имало едно малко мече, което от всички празници на света, обича най-много Коледа. Но се случва така, че се среща с малкия и непослушен Пепи, който е известен сред малки и големи, че винаги тормози подарените му играчки. С помощта на две джуджета Мечето ще се опита да помогне на Пепи да разбере същността на Коледа и на подарените играчки. Заформя се едно невероятно приключение – това е „Коледното приключение”, което екипът на Държавния куклен театър”Дора габе” подготвя за малките зрители в навечерието на коледните и новогодишните празници. В спектакъла участват всички актьори – Румен Куртев, Димитър Ялнъзов, Мирослава Демирева, Велислава  Кирилова, Филип Янев, Ренета Николова, Бистра Боева. Автор и режисьор  на „Коледно приключение” е Даниела Христова. През декември  децата ще видят „Коледно приключение” не само на сцената на театъра. Спектакълът ще гостува и в детските градини в Добрич, Балчик, Крушари.



Другата изненада за декември е „Бяла приказка” по текст на Валери Петров. Режисурата е дело на Даниела Христова, сценографията на Христина Стоилова, а музиката - на Владимир Джамбазов. В художественото ателие се включват Елисавета Качулева, Димитър Митев и Йордан Минчев. Високо в планината, където няма нищо друго освен безкрайна белота, живее един метеоролог. Той е съвсем сам, освен него  в планината са и малките обитатели на гората. Елате в нашето бяло приключение, за да откриете отговора на най-големия въпрос – какво е приятелството, отправя покана директорът на ДКТ „Дора Габе” Петър Петков.


През Сезон 2012 – периода, в който кукленият театър в Добрич чества 50 години от създаването си, творческият екип имаше стотици срещи с детската публика в Добрич, страната и чужбина.


През оставащите дни до края на годината театралният афиш предлага още няколко заглавия – „Пук”, „Снежната кралица”, „Червената шапчица”, „Хензел и Гретел”, „Часът на Пепеляшка”, „Приказка за чистотата”, „Приказка за скитник”. Най-новото заглавие е „Меко казано” по текст на Валери Петров. Режисьор е Веселин Анев, сценографията и куклите са създадени от Адриана Анева. Музиката е на Владимир Джамбазов.


Всяка приказка има за цел утвърждаването на различни морални категории. Чрез тях искаме да наложим  в съзнанието на детето чувството за приятелство, честност, доброта. В нашата приказка разглеждаме темата за лъжата. Способно ли е едно дете да излъже? Има ли невинни лъжи? Може ли лъжата да се прикрие с други лъжи? Отговорите на всички тези толкова важни въпроси ще откриете в нашата пиеса, споделя директорът на културната институция  Петър Петков. 

 

 

dkt1_600