Проф. Николай Ценов получи грамота за иновативен сорт пшеница

Хлебната пшеница „Драгана” е резултат от 16-годишна разработка, сподели за Добрич Онлайн авторът.

Проф. Николай Ценов получи грамота за иновативен сорт пшеница
Водещият селекционер на „Добруджанския земеделски институт” в Генерал Тошево проф. Николай Ценов получи грамота за иновация от Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България. Те бяха връчени на официална церемония в Руския културно – информационен център в столицата днес.
 
Грамотата е за новия зимен сорт обикновена пшеница „Драгана”. Той е официално признат през 2007 г., но за да влезе в схемата за сортоподдържане минават няколко години, сподели проф. Ценов. Сортът е създаден на основата на българската „Миряна” и руската „Надя”, с висока устойчивост на брашнеста мана и кафява ръжда. Кръстоската е пластична и освен на болести е устойчива на суша и студ.
 
„Драгана” е с по-висока продуктивност и много добро качество, показва сортоизпитването в демонстрационните полета на земеделския институт и фермери от Лозница, Разградско и Враца. Тази година за първи път от нея са продадени около 40 тона базови семена на български фермери, които са настоявали да я произвеждат още преди изпитанията.