20 щата искат да се отцепят от САЩ

Над 100 000 американци подписаха петиция щатите, в които живеят да станат независими държави, предаде Би Би Си. Събирането на подписите е започнало след преизбирането на Барак Обама за президента на САЩ.

20 щата искат да се отцепят от САЩ
По-голямата част от молбите са пуснати от щатите, в които вотът за държавен глава бе спечелен от кандидата на републиканците Мит Ромни. На този етап 20 щата са поискали независимост от Вашингтон като само Тексас е събрал подписите на 25 000 души. Това означава, че Белия дом ще трябва да отговори на искането на жителите на щата на Самотната звезда. Тексасците се оплакват на зверски нарушения на правата на човека, като например претърсването на пътниците по летищата на щата. Авторите на петициите се позовават на Декларацията на независимостта от 1776 г. , която дава права на народа да смени властта, ако не е доволен от управлението.

Последният път няколко щата се отцепиха в началото на 60-те години на ХIХ в., след избирането на Ейбрахам Линкълн. Отделянето стана една от причините за избухването на Гражданската война (1861-65 г.).