Проектозакон предлага застраховка „Професионална отговорност“ срещу имотни измами

Законодателна инициатива на НСНИ цели защита на потребителите от имотни измами

Проектозакон предлага застраховка „Професионална отговорност“ срещу имотни измами
Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) обяви финализирането на проектозакона за регламентиране на дейността на агентите в областта на недвижимите имоти. Проектозаконът се предвижда да бъде внесен в Народното събрание до края на годината. Това стана ясно вчера по време на пресконференция на НСНИ.

Проектозаконът предлага идентификация на субектите с въвеждането на регистър на агентите и сделките, осъществени от тях. Основната му цел е да защити интереса на потребителите и да ги предпази от злоупотреби. Според Лъчезар Искров, заместник-председател на Управителния съвет на НСНИ, това ще даде публичност, която е предпоставка за намаляване на имотните измами. „Колкото по-публична е една фирма, толкова по-малка е вероятността за извършване на злоупотреби и работа в сивия сектор“, поясни той.

Един от акцентите в проектозакона е въвеждането на застраховка „Професионална отговорност“, която ще покрива нанесени щети в областта на недвижимите имоти. „Застраховката е гарант както за клиентите, така и за самите брокери“, допълни Лъчезар Искров. За администриране на дейностите, които са посочени в проектозакона, се предвижда създаването на специална камара, която да обедини всички фирми в сектора. Според данни на сдружението компаниите, които се занимават с търговия с недвижими имоти, са около 2000, като 260 от тях членуват в НСНИ.

По време  на пресконференцията бяха представени успехите през 20-те години от съществуването на Национално сдружение Недвижими имоти. Посочен бе и приносът на организацията в развитието на професионализма на участниците в пазара на недвижими имоти, както и тенденциите и перспективите пред сектора. През 2013 г. сдружението ще стартира широкомащабна публична кампания, насочена към потребителите, която цели да преодолее стереотипите, свързани с бранша. „В Европа и по света се наблюдава липса на доверие и сигурност от страна на потребителите в избора на агент за извършване на покупко-продажба. Странно е как българите се доверяват на непознати и несигурни агенти в желанието си да спестят пари от комисиони“, заяви настоящият председател на НСНИ Иван Велков.

В пресконференцията участваха всички досегашни председатели на НСНИ. Тази година сдружението чества 20 години от своето създаване. НСНИ официално ще отбележи 20-тата си годишнина на 23 ноември 2012 г. със специализиран семинар за агенти по недвижими имоти и тържествена гала вечер, по време на която ще бъдат връчени специални награди за принос в сектора. Ще бъде проведено и Общо събрание, на което ще бъдат очертани перспективите в областта на недвижимите имоти и приоритетите за сдружението през следващите години.