Найлоновите торби отиват в историята, Виното бие ракията по търсене у нас...

Вестниците в понеделник излизат с разнообразни водещи заглавия по следени досега въпроси и по нови теми

Найлоновите торби отиват в историята, Виното бие ракията по търсене у нас...

24 часа


Томислав Дончев: Нямам притеснения с европрограми, пращаме само чисти пари

 

България до момента няма забавяне във възстановяването на средствата по европрограмите. Няма основания за невъзстановени средства, тъй като пращаме само чисти пари, които са многократно проверени. Така министър Томислав Дончев коментира информациите, че заради разправии за евробюджета през 2013 г. ЕС може да забави 400 млн. евро разходи, които България е направила по европрограми и са одобрени от Брюксел.

В края на октомври екипът на министъра за управление на еврофондовете е изпратил сертификат за близо 360 млн. евро, които се надява да бъдат изплатени до месец. Най-малко още 144 млн. евро ще поиска София за възстановяване със сертификат, който ще бъде изпратен в края на ноември.

 

24 часа

Семейство Паси катастрофира заради пресякла на червено

 

На косъм от зловещ пътен инцидент се разминаха Соломон и Гергана Паси следобед. Двамата пътували по столичния булевард "Цар Освободител" към кръстовището с "Г. С. Раковски". Светофарът светел зелено. Шофирала Гергана Паси.

"В този момент на червен за пешеходците сигнал иззад спрял камион изскочи жена и тръгна да пресича. Изобщо не се огледа", разказа няколко часа по-късно пред "24 часа" Соломон Паси. Съпругата му реагирала светкавично и набила спирачки. "Жената си премина и изобщо не разбра какво се е случило", добави бившият външен министър. Логично обаче движещият се отзад автомобил се врязал в техния.

 

Труд

Виното бие ракията по търсене у нас

 

Средно по 1,5 л ракия купува едно българско домакинство на година. Това показват данните на Националния статистически институт за м. г. Преди 10 години българинът пак е купувал малко - средно по 2,3 литра ракия на домакинство. Въпреки това нашенецът не е въздържател. Доказва го и и изследване на НЦИОМ, направено през септември т.г. На въпрос от какво бихте се лишили при финансови затруднения, пълнолетните българи изреждат: от дрехи - до 79% от анкетираните, от обувки - 78%, а от алкохол - само 30%.

 

Труд

Фейсбук група подкрепя митрополит Николай

 

Ден, след като стана ясно, че потребители на Фейсбук са се разбунтували чрез специална група срещу евентуалната възможност пловдивският митрополит Николай да оглави българската църква, днес социалната мрежа има вече и група в подкрепа на вероятното издигане на духовника след кончината на патриарх Максим.

За разлика от противниците на дядо Николай, които до момента са над 2100 във Фейсбук, привържениците му са значително по-малко - около 130.

Групата им в подкрепа на духовника е кръстена „Митрополит Николай - достоен за патриарх", а призивът под това заглавие гласи: „Не позволявайте на медиите и мнението на мнозинството да повлияят и на Вас и да изкривят истината, както го правят! Той е достоен!"

 

Стандарт

Бургазлия атакува джакпота с 25 бона

 

С фиш за 25 000 лв. се отличил в Бургас кандидат за джакпота. Така със солидната сума той ще бори над 7,8 млн. на тотото. Мъжът е пуснал хартийките с комбинации в пункт в комплекс "Меден рудник" вчера. Според служителката на спортния тотализатор мераклията за милионер бил мениджър на фирма. За първи път идвал при нея, но вчера изглеждал сигурен в шанса си да удари голямата печалба. Зевзеци от квартала веднага предположиха, че става дума за софиянец, дошъл в морския град да си пробва късмета. И напомниха, че последният голям тото удар от над 2 млн. лв. направи именно в Бургас местен полицай.

Въпреки очакванията за опашки в съботния ден нямаше много бургазли пред пунктовете. Според служителки огромната сума дори плашела редовните играчи и някои пропускали.

 

Стандарт

Цацаров: Трябва глътка въздух за прокуратурата

 

Прокуратурата е прекалено централизирана като система и се нуждае от "глътка въздух". Това обяви единственият до момента кандидат за нов главен прокурор Сотир Цацаров. В момента той е председател на Окръжния съд в Пловдив. Преди броени дни седем от членовете на Висшия съдебен съвет го номинираха за обвинител номер 1.

В интервю пред bTV Цацаров обясни, че според него в прокуратурата работят квалифицирани кадри, но организацията куца.

"Степента на централизираност в тази система е достигнала един предел, който сам по себе си не й позволява да работи пълноценно. На системата й трябва малко въздух, вътрешно преструктуриране, трябва й ликвидиране на неравномерностите в натоварването", обясни номинираният за главен прокурор.

Цацаров обясни, че 20-годишният му опит в областта на наказателното правораздаване и познаването на проблемите на съдебната система са предпоставки за позитивни резултати, ако бъде избран за главен прокурор. От думите му стана ясно, че новото поприще не е борба, която трябва да се спечели на всяка цена.

 

Монитор

Найлоновите торби отиват в историята

 

Европейската комисия може да забрани напълно използването на найлонови торбички в общността, за да се намали замърсяването на околната среда.

„Обмисляме инициатива, която ще се превърне в инструмент за забрана за използването на полиетиленови торбички", заяви Джордж Кремлис от Генерална дирекция "Околна среда" на ЕК. На семинар за управление на отпадъците експертът поздрави България, че е  предприела реални мерки за намаляване на пликовете за еднократна употреба.

Според статистиката всеки европеец използва средно по 500 торбички годишно. Освен пълната забрана евродепутатите обмислят и възможността за налагане на такса, каквато страната ни въведе.

Единствената цел на еконалога е да намалим потреблението.

 

Монитор

Не участвам в сценарии

като човек, който участва в сценарии. Това отсече вчера единственият номиниран до момента кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, който е председател на Пловдивския окръжен съд. Така той разсея всякакви съмнения, че в процедурата по избор на нов главен прокурор има някакви договорки. Цацаров допълни, че не приема поста като основна цел в кариерата си, но ако бъде избран, ще положи всички усилия, за да се справи. „20-годишният ми опит в областта на наказателното правораздаване и познаването на проблемите на съдебната система са предпоставки за позитивни резултати", определи качествата си той. Ден по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов пък посочи, че шефът на пловдивските съдии е с безупречна репутация в града под тепетата.

 

Монитор

Любовница изяде главата на ЦРУ

 

Шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс подаде оставка само година след като пое поста. Временно начело на управлението застава заместникът му Майкъл Морел, предаде АП.

"Вчера следобед отидох в Белия дом и помолих президента Обама да бъда освободен по лични причини", заяви Петреъс пред журналисти, като сам призна, че това е заради извънбрачна афера. "След 37 години брак сторих нещонеприемливо за човек на моя пост ­ впуснах се в извънбрачна връзка. Това е неприемливо както за един директор на ЦРУ, така и за един баща. Затова поисках от президента да бъда освободен и той прие оставката ми."

Петреъс бе назначен за директор на ЦРУ през септември 2011 г., след като допреди това оглавяваше американските части под егидата на НАТО в Афганистан.

"Теди Рузвелт беше казал, че най-големият дар в живота е възможността да работиш усилно нещо, което си струва. Винаги ще ценя възможността да го правя с вас и винаги ще съжалявам за обстоятелствата, сложили край на работата ми с вас", каза още в изявлението си вече бившият шеф на ЦРУ.

 

Сега

Над 17 000 ученици ще учат на "две скорости"

 

Общо 17 390 ученици от страната ще се включат в проекти за учене "на две скорости" през учебната 2012/2013 г., показват данните на министерството на образованието. Броят им е малко повече в сравнение с предходната учебна година, когато в програмата на МОМН "С грижа към всеки ученик" участваха 16 920 ученици. За настоящата учебна година са класирани 2233 проекта на обща стойност 1.955 млн. лв.

Програмата се състои от три модула - за подготовка на талантливи ученици за олимпиади, за допълнителна подготовка на деца от предучилищните групи и за допълнително обучение на ученици със слаб успех от III до VIII клас.

 

Дума

4 пъти са се увеличили болните от диабет за 10 години

 

За тенденция за увеличение на болните от диабет в България алармираха лекари-специалисти дни преди Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Според данните на медиците през последните 10 години заболeваемостта от диабет е скочила 4 пъти.

В Плевен лекарите алармираха, че за последните 20 години диабетът сред децата се е увеличил двойно - от 6,2 на 100 000 на 12 на 100 000 детско население. Статистиката, която показва данните, е на "Ново - Нордиск". Специалистите са категорични, че негативната тенденция за ръста на заболяването се дължи на все по-застоялия живот, който водят хората. Друга причина са нездравословните хранителни навици, както и липсата на достатъчно физически упражнения всекидневно. Ако младите хора продължат по този път, заболяванията от диабет ще се увеличават, прогнозираха медиците.