Експерти ще обследват състоянието на Шабленската Тузла

Целта е да се опази екологичното равновесие на езерата в община Шабла

Експерти ще обследват състоянието на Шабленската Тузла

Комисия от експерти от РИОСВ – Варна ще извърши оглед и ще изготви доклад за състоянието на Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Прекомерното им обрастване с тръстика може да наруши екологичното равновесие на водните басейни, алармира кметът на община Шабла проф. Райна Бърдарева. Състоянието на езерата е било и една от темите на разговор между кмета и вицепремиера Цветан Цветанов в София. След огледа на езерата комисията ще набележи мерки и ще ги изпрати в МОСВ.

Разработването на Шабленската Тузла като място за лечебен туризъм може да доведе повече туристи в региона и повече приходи за общината. Още преди десетилетия са доказани лечебните свойства на калта, извлечена от соленото езеро, заяви пред агро.бг кметът проф. Райна Бърдарева. Управлението на Шабленската тузла вече е предоставено на крайморската община. Доскоро тя беше на разпореждане и управление на МОСВ. Около водното огледало от 244 дка се приютяват световно защитени видове птици и това изисква сериозен подход към Тузлата, категорична е проф. Бърдарева. В същото време жителите на крайморската община от години очакват възможност за достъпно лечение и използване на лечебната кал. Изграждането на санаториум може да генерира приходи за общината.

"За да се опази биоразнообразието, се изисква умелото управление и стопанисване на разположените в близост два къмпинга с площ от 130 и 55 декара. Уреждането на собствеността най-вероятно ще стане чрез прехвърляне на общински земи и така общината ще влезе в управление и на тези два обекта", подчерта проф. Бърдарева. От Изпълнителната агенция по горите са спуснати инструкции за процедурата, която трябва да се следва по прехвърлянето на собствеността.