Погребват Дядо Максим в петък в Троянския манастир

Патриарх Максим ще бъде погребан в петък, каза шефът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, който участва в извънредното заседание на Светия Синод.Опелото на патриарха ще бъде същия ден в "Св. Александър Невски" в 10.00 часа, след което Максим ще бъде погребан в Троянския манастир. Поклонението е в четвъртък в митрополитския храм на София - "Св. Неделя".

Погребват Дядо Максим в петък в Троянския манастир
Дядо Максим ще бъде погребан в петък в Троянския манастир, съобщи шефът на правителствената дирекция по вероизповеданията Емил Велинов, който взе участие в извънредното заседание на Синода.

Решено е било патриархът да бъде погребан в петък. Тогава ще бъде и Денят на траур, за което официално решение предстои да вземе правителството на днешното си заседание.

Поклонението пред тленните останки на българския патриарх ще се състои в четвъртък в храма на Софийската митрополия - църквата "Света Неделя", съобщи още Велинов.

Предстои тази вечер да бъде отворено и завещанието на вече покойния патриарх. В него той е посочил къде желае да бъде погребан.

По думите на Велинов патриархът е пожелал да бъде положен в земята на Троянския манастир, където е бил млад монах.

Заседанието на Синода продължава вече почти два часа. На него трябва да бъдат уточнени детайлите по поклонението и погребението на българския патриарх.

Междувременно продължават да прииждат хора, които се разписват в съболезнователната книга, поставена в Синодалната палата.

Пловдивският владика Николай става Софийски митрополит временно, каза още Велинов.

Предишният български патриарх - Кирил Български, който умира на 7 март 1971 година, е погребан в Бачковския манастир "Успение Богородично".