Люцкан ще посреща гостите в къща-музей „Йордан Йовков”

Фигура на Люцкан от разказа „Последна радост” ще бъде поставена пред къщата след ремонта й по проекта на общината „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация”. Освен характерната за героя кошница с цветя, Люцкан ще носи и бели книжни лястовици, стана ясно на пресконференция днес по повод пореден етап от проекта, който стартира миналия ноември.

Люцкан ще посреща гостите в къща-музей „Йордан Йовков”
Очаква се фигурата да е в нормален човешки ръст, изработена от бронз. Тя е поръчана на скулптора Любомир Добрев – автор и на пластиката на Свети Георги, поставена на входа на градския парк. Той ще изработи и барелеф на Йордан Йовков, който ще бъде поставен на стената на къщата – музей. В момента там се ремонтират подпорни стени, ще бъде подменена дограмата и ще се изгради ограда от зид и ковано желязо.

Вторият обект, по който се работи усилено е Етнографската къща. В момента се подменя покрива на сградата, предстои всички дървени части да бъдат обработени и консервирани. Очаква се ремонтите в двете къщи да приключат до Нова година.

Предстоят ремонти в Дом-паметник „Йордан Йовков” и Музея по нова и най-нова история в градския парк. Досега са изплатени около 700 000 лв. за доставка на оборудване и конферентна апаратура, съобщи кметът Детелина Николова. В дом-паметника ще бъдат монтирани рампа и вътрешен асансьор за хора с увреждания. Ще бъде възстановена южната фасада на музея, като казино, по автентични документи.

Ремонт предстои и за административната сграда на Регионалния музей в АЕМО Стария Добрич, пред който ще се изгради и детска площадка.

Предстои закупуване на велосипедна система с 30 колела  и 5 велостоянки. Така ще се изпълни една от целите в проекта за повече мобилност, а Добрич е първият град в страната с такава система, съобщи кметът Николова.

В рамките на проекта 10 души вече са обучени в професия екскурзовод. Крайният срок за приключване на всички дейности е юни догодина, припомни зам.-кметът Надежда Петкова. Информационният център, който ще се изгради в дом-паметника, ще има връзка с всички туроператори, за да предлага новата дестинация. Освен това, в рамките на другия туристически проект „Пъстрото лице на Добруджа”, Йовковият Добрич” ще се популяризира на изложенията в Берлин, Лондон и Букурещ.

Общата стойност на проекта е 3 602 052 лв.