Атон ни дари копие от чудотворна икона, референдумът за „Белене” – предизборно надцакване

Предизборната тематика намира подобаващо място на страниците на неделните вестници.

Атон ни дари копие от чудотворна икона, референдумът за „Белене” – предизборно надцакване

„Преди три години, когато ГЕРБ влязоха във властта, всичко беше контрастно ясно като в добър уестърн. Добрият беше Бойко Борисов, лошият - Станишев, а злият - Доган. Бандата на тройната коалиция беше виновна, че е ограбила всички, но след като шерифът взе властта, хората в Дивия изток можеха да си отдъхнат. Уви, не всичко в българската политика е толкова просто.
За да бъде успешно едно управление, то има нужда не само да бъде отрицание на предишното, но и да има ясна посока...
В някои области ГЕРБ успя да зададе по-далечна посока. Инвестициите в инфраструктура например бяха ясно заявени като приоритет още от самото начало на това управление и упоритите усилия доведоха до резултати...
Други важни заявки на ГЕРБ обаче се загубиха някъде из меандрите на популизма, въртележката на кризата и тежката борба със статуквото. Някъде там останаха обещанията за смели реформи и ударна модернизация...
Тупането на топката и отлагането на реформите играеше в полза на ГЕРБ доста дълго време, но когато вече трябваше да направят реформаторски пас, се видя, че се получава трудно. В последните шест месеца ситуацията се влоши още повече и все повече отигравания изглеждат погрешни... Само пет месеца след като заяви, че спира проекта АЕЦ "Белене", правителството вкара в парламента мистериозен американски инвеститор. Идеята била да се покаже колко несериозен е той, за да се предотврати размахването на тази карта точно преди референдума за "Белене". Ефектът обаче беше точно обратен. Доста хора си казаха, че явно проектът е бил прекратен предсрочно, други - че има някаква тайна конспирация за строежа - няма как да е другояче, след като се появяват толкова разнопосочни сигнали. Но на малко хора им хрумна, че някой друг ги лъже за бляскавите перспективи на ядрената централа. Трикът беше провал...
Дълго време тези проблеми не се лепяха на правителството. Хаосът беше толкова голям, скандалите - толкова чести (а и умишлено провокирани), че зрителите на литическото театро просто се загубиха. Стига Бойко Борисов да принася по някое жертвено агне (социологическите проучвания показват, че рейтингът на кабинета скача средно с два пункта след всяко по-мащабно уволнение), нещата бяха ОК. Просто защото данъкоплатците не можеха да усетят директния ефект (нещо като "провал в образованието - че кой успява с учене"). Сега обаче става въпрос за проекти като АЕЦ "Белене", които струват милиарди..." - се казва в коментар, публикуван в във вестниците „Капитал" и „Дневник".


 

В. „Сега" интерпретира темата, като помества  статия на в. „Файненшъл таймс":
"Предизборни машинации изглежда стоят зад решението на българския парламент от тази седмица за провеждането на референдум за АЕЦ "Белене", пише изданието.
Референдумът, който ще се състои през януари, следва решение на правителството от март да се откаже от строежа на атомната централа "Белене", в която България инвестира 1,4 милиарда лева (925 милиона долара) и един реактор вече е произведен.
Проектът "Белене" беше една от най-дългогодишните саги в българската политика...
Редица аналитици в енергийната сфера твърдят след обявяването на отказа от проекта, че той е станал икономически неизпълним заради натиска върху националния бюджет, рязко нарасналите разходи (оценявани на между 4 милиарда и над 10 милиарда евро) и прогнозите за търсенето на електричество на фона на намаляващото българско население и нарастването на цената на тока. Изразено беше и безпокойство относно опасното влияние на Русия, която вече доставя почти целия газ за България.
Референдумът беше свикан, след като петиция, организирана от опозиционната БСП, събра близо 545 000 валидни подписа. Преминаването на бариерата от половин милион души автоматично разрешава провеждането на референдум. Парламентът, доминиран от Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), има правомощието само да редактира въпроса върху бюлетината.
Интригантски правителството премахна всякакви конкретни връзки с "Белене", като предлага на гражданите да гласуват просто за или против "нова ядрена централа". Може да се каже, че ако референдум се проведе, юристите със сигурност ще горят от желание да заявят, че това може да включва прибавянето на нови реактори към съществуващата АЕЦ "Козлодуй". Ако възникне нужда от значително количество допълнителна електрическа енергия, прибавянето на допълнителна мощност към Козлодуй може да се окаже по-икономично от продължаването на строежа на "Белене"...
Политически и енергийни аналитици в София твърдят, че референдумът вероятно трябва да бъде видян в контекста на парламентарните избори догодина, в които ГЕРБ ще се бори с явно възстановяваща се, ако не и възкръснала БСП. Налагайки референдума, социалистите възродиха един въпрос, който изпълва с енергия твърдия им електорат и привлича значителна подкрепа извън него, а също така обединява влиятелните проядрени и проруски групи в България. Партията вероятно също иска да изтъкне, че уклончивата позиция на правителството за "Белене" не е единствената област, в която то проявява нерешителност. Но изтривайки конкретизирането за "Белене", ГЕРБ може да предотврати възприемането на положителния вот като поражение и всъщност да получи маневрено поле, чрез което да се представи като проядрена партия и да остави открити възможностите за развитие на "Козлодуй" на по-късен етап..."

 

В. „24 часа" публикува прогноза на Осман Октай за нова трайна коалиция между БСП, ДПС и Кунева:


"След изборите догодина държавата ще бъде управлявана от тройна коалиция. Такава прогноза направи Осман Октай пред Нова телевизия. „Коалицията ще е БСП, ДПС и Кунева", уточни бившият втори в Движението за права и свободи.
„Не може да „пляскаш Путин" и някой да ти прости това нещо и да не преформулират управлението на страната", заяви Октай. Според него след следващите избори ГЕРБ ще бъдат в опозиция.
Що се отнася до напрежението в Кърджали и отказа на общинските съветници от ДПС да направят ген. Васил Делов почетен гражданин, Осман Октай го определи като опасна провокация. Според него общинските съветници са получили нареждане да не гласуват за предложението час преди заседанието на съвета.
„Това по-скоро е удар по кмета Хасан Азис", коментира Октай. Според него това не може да е станало без волята на Доган.
Осман Октай коментира още, че тези провокации колкото стряскат българската част от населението в страната, толкова плашат и турската.
„След такава провокация следва провокация от националистите. Доган и Сидеров са скачени съдове", смята Осман Октай."

 

Пристигането на атонската икона на Света Богородица „Достойно ест" също намира подобаващо място във всекидневниците.

 

„Специално изработеното в дар на българския народ копие на чудотворната светогорска икона с образа на Св. Богородица - „Достойно есть" пристигна в България. По този повод се очакват големи църковни тържества.
Събитието е свързано с отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски", 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с 98-годишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим..." - съобщава в. „24 часа".

 

„Чудотворната икона "Света Богородица Достойно есть"... ще остане завинаги в София. Осветеното в Атон точно копие на по-стара светиня е дар за 100-годишнината на патриаршеския катедрален храм - паметник "Св. Александър Невски"...
Иконата е с размери 75/100 см и ще бъде поставена в центъра под амвона и между двата престола. Въпреки че е копие, тя е осветена и затова притежава чудотворните качества на оригинала.
В сайта на Българската патриаршия се казва, че "през десети век пред този свят образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в чина на Божествената света литургия, което и до днес ежедневно се изпълнява в целия православен свят". Преданието за това събитие пък е записано през 16 век от йеромонах Серафим..." - пише в. „Сега".

„Пловдивският митрополит Николай посрещна с молебен копието от чудодейната икона "Достойно есть" в храм паметник "Св. Александър Невски".
Иконата пристигна в храма след 2-часов престой в Сандански и след като беше занесена до правителствена болница на патриарх Максим, чието здравословно състояние не позволява да напусне здравното заведение." - в. „Труд".

 

В. „Стандарт" също отразява събитието:
"Според Варненския митрополит Кирил копието на светинята, което днес пристига в София, е помогнало на мнозина да се сдобият с работа. Кризата е толкова голяма, че хората вече се уповават само на Бога, коментираха свещеници.
За първи път жени ще могат да се докоснат до икона, идваща от недостъпната за нежния пол Света гора. "Достойно есть" е подарена на храм "Св. Александър Невски" за стогодишнината му...
Тя ще бъде придружена от седем атонски монаси. Светинята ще стои зад бронирано стъкло, за да бъде защитена от нападения или кражби.
По празниците за юбилея катедралата ще бъде отворена денонощно, за да могат всички да се поклонят пред светинята...
Молбата на Българската православна църква бе за юбилея на патриаршеската катедрала да бъде изпратен за временно поклонение оригиналът на иконата. Това обаче не стана, защото вече бе предвидено иконата "Достойно есть" да бъде изложена за поклонение в Солун по време на тържествата по случай 100-годишнината от освобождаването на града от турска власт. Затова по инициатива и с пари на Балканското атонско дружество бе изготвено копие, което ще остане като дар от Света гора в "Св. Александър Невски". То е изографисано от атонския монах Ефрем от манастира Есфигмен, а проскинитария (резбованата дървена рамка), в която ще стои иконата, е дело на софийския дърворезбар Ивайло Елишки..."

 

Несъстоялата се реформа в здравеопазването и проблемите на системата отново са сред темите на всекидневниците.

 

„Реформата в Бърза помощ - след 2014 г." - съобщава в. „Труд".
„От 2014 г., когато започва следващият програмен период на финансиране от Европейската комисия, трябва да се фокусираме върху електронното здравеопазване, надграждането на информационните системи и върху спешната помощ.
Това е казала на заседанието на кабинета в сряда здравната министърка Десислава Атанасова...
Електронната система на здравеопазването, която трябваше да спре източването на публични средства, "се прави" от всяко от последните три правителства и явно ще остане и за следващото...
Сегашната концепция за преструктуриране на системата на болничната помощ е борбата с раковите заболявания.
Университетската болница "Д-р Г. Странски" в Плевен ще стане национален център за лечение на онкологични заболявания и лъчелечение.
Трети за страната томограф пък ще бъде купен за Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.
Междувременно обаче софийската фирма "Соломед" ООД спря временно доставката на апаратура за новия лъчетерапевтичен комплекс към Комплексния онкологичен център в Пловдив с жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщи главният инженер на общината Йордан Калев. От КЗК тепърва ще насрочват производство по жалбата, заради която новият лъчекомплекс ще заработи най-рано към края на 2013 г."

„Европейско финансиране от 16 млн. лева ще бъде насочено към лекари специализанти, които да останат на работа у нас. Договорът за това ще бъде подписан на 31 октомври от министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика - Десислава Атанасова и Тотю Младенов.
Това обяви Атанасова в Кърджали, която откри в града новата "Стерилизационна" в местната болница "Д-р Атанас Дафовски". Според нея основният мотив младите лекари да напускат България е финансов, но не е единствен.
"Доскоро имаше 4 нулеви години за специализация. А това беше един от сериозните проблеми изобщо на съсловието. Младите хора нямаха мотив да останат в България. Те не можеха да повишават квалификацията си, не можеха да специализират. Докато в Европа това им се предоставяше", коментира министър Атанасова..." - в. „Дневник".

 

„Забраната за пушене масово не се спазва в болниците, показа репортерска проверка на "24 часа" в столицата. Балконите на някои клиники приличат на кафенета - болните се трупат там да дръпнат някой фас. Основните нарушители в лечебните заведения обаче са работещи там административни служители или лекари. Пушачите, шефове на клиники, на практика са недосегаеми за закона. Никой не може да влезе просто така в кабинета им, без да бъде специално допуснат с магнитна карта, система за видеоконтрол или просто копче за отключване на вратата. Много от тях имат и секретарки, които също упражняват контрол върху влизащите. Така няма никакъв риск началник да бъде изненадан от здравен инспектор, дошъл на проверка.
Ако шефът е пушач, той проявява толерантност към порока на подчинените си и нерядко кабинетът му се превръща в неофициално място за сбирки на по цигара, съобщават запознати с вътрешния живот по клиниките. Така въпреки хилядите проверки в болници само в София заловените нарушители са впечатляващо малко.
От 1 януари 2012 г. са извършени 5938 проверки в лечебни заведения в столицата, като повечето от тях - 3127, са след 1 юни, когато влезе в сила пълната забрана за пушене.
Глобени са само 18 души..." - пише „24 часа".