Интернет изяде местата на чакълъците; Молят икона за работа...

Това са част от заглавията в централните ежедневници в събота

Интернет изяде местата на чакълъците; Молят икона за работа...
Дума

54 села блокирани заради разрушен мост
Местните хора се съмняват, че съоръжението е рухнало заради незаконен добив на инертни материали
Жителите на 54 населени места в землището на общините Петрич и Сандански вече половин година остават блокирани заради разрушения мост край село Рибник. Съоръжението рухна на 23 май под преминаващ автомобил и по чудо се разминава без жертви. Веднага след инцидента районът
беше отцепен, а потокът от автомобили и до днес продължава да се пренасочва по трудно проходими второкласни пътища.
 
България забавя усвояването на европейски средства
За поредно забавяне в темпа на усвояване на евросредства алармира левият евродепутат Евгени Кирилов. Той анализира, че към 1 октомври 2012 г. средният процент на средствата, които ЕК е изплатила на държавите-членки по фонда за регионално развитие, социалния фонд и кохезионния фонд е 49,76%, докато за България той е 34,92%. В тази сума влизат и авансовите плащания, този процент се различава от процента на реално изплатените средства на бенефициентите в България, който към същата дата е 27,48%.

Труд

Брюксел се стресна, че ще спрем Македония за ЕС
Европейската комисия се стресна. че България може да блокира преговорите на Македония за еврочленство.
Повод за това станаха думи на външния ни министър Николай Младенов вчера в парламента, че ще вземем решение дали да подкрепим Скопие в зависимост от поведението на македонското правителството спрямо нас. Дипломат №1 каза. че тенденциозно в югозападната ни съседка се изгражда негативен образ на България.
..За пръв път по такъв открит и публичен начин България изразява резерви към започването на преговори за членство с Македония." Така европейски представител, пожелал анонимност. коментира вчера думите на Младенов.

Интернет изяде местата на чакълъците
„И тогава на моста ще бъдем пак двамата...", пееха „Щурците" в хита си „Среща".
Интернет и другите модерни комуникации обаче „изядоха" романтиката в отношенията и са на път да ликвидират любимите места за „чакалък" на няколко поколения българи. Често първата среща с бъдещото гадже се случва във виртуалното пространство. Но когато моментът за пряко действие настъпи, във всеки град се намират подходящи места, където двамата млади да се срещнат. Всяко поколение имаше своя любим район. Някои места губят популярност, други все още са интересни, но със затихващи функции, тъй като с помощта на мобилен телефон (а и с джипиес) всеки може да намери желания човек, където и да е.

24 часа


Тайни стаи за пушене в болниците
Само 18 глобени за година
Забраната за пушене масово не се спазва в болниците, показа репортерска проверка на „24 часа" в столицата. Балконите на някои клиники приличат на кафенета - болните се трупат там да дръпнат някой фас.
Основните нарушители в лечебните заведения обаче са работещи там административни служители или лекари. Те си имат тайни стаички, в които палят, и се предупреждават, щом пристигнат инспектори.
Въпреки хилядите проверки в болници само в София заловените нарушители са впечатляващо малко. От 1 януари 2012 г. са извършени 5938 проверки в лечебни заведения в столицата, като повечето от тях 3127, са след 1 юни, когато влезе в сила пълната забрана за пушене. Глобени са обаче само 18 души.

Премиерът сам разпределил ресорите в новата областна управа на Варна
Люти чушки получи от журналистите новият областен управител на Варна Коста Базитов на първата си публична изява вчера. „Задачата, която ни постави премиерът, е Варна да си заеме водещото място и да не се сравняваме с нашите южни съседи", обяви той.
Бойко Борисов лично разпределил ресорите между него и заместника му Пламен Манушев, който след 40 г. във флота се появи за първи път цивилен. Допреди ден контраадмиралът беше зам.-началник на Генералния щаб на армията. Той вече ще отговаря за транспорта, бедствията, авариите и управлението на държавното имущество.

Новинар

Нападателят от Бургас пълен малоумник
Непохватният крадец разпилял част от парите на стълбите
Маскираният нападател, който в четвъртък през деня нахлу и ограби земеделската кооперация „Христо Ботев" в Бургас, е бил пълен малоумник, по думите на очевидци. Служителите на кооперацията, които станали свидетели на обира, описаха пред „Бесове" нападателя като „крайно притеснен младеж, приличащ повече на идиот, отколкото на криминален престъпник".

Уволниха шефката на здравната каса в Пазарджик
Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик Анета Шопова е била освободена от длъжност. От пресцентъра на НЗОК обаче не уточниха какви са мотивите за рокадата. Шопова е била директор на районното ведомство през последните 2 години. като това за нея е втори управленски мандат. Била е начело на структурата и в периода 2000-2002 г. Нейната позиция временно ще бъде заета от зам.-директора на ведомството Митка Петрова.

Стандарт

Молят икона за работа
За първи път жени ще докоснат светиня от Атон
Хиляди българи ще се помолят пред иконата от Атон "Достойно есть" освен за здраве и да си намерят препитание. Според Варненския митрополит Кирил копието на светинята, което днес пристига в София, е помогнало на мнозина да се сдобият с работа. Кризата е толкова голяма, че хората вече се уповават само на Бога, коментираха свещеници. За първи път жени ще могат да се докоснат до икона от недостъпната за нежния пол Света гора.

Грък изгоря с 200 л грозданка
Грък се прости с 200 литра домашна гроздова ракия, след като наши митничари го спипаха на границата. Съседите ни масово изнасят в последно време родния еликсир за домовете си.