Чакат се инфаркти при връщането на часовника с час назад

Увеличаване на случаите на инфаркти и обажданията в Бърза помощ по всякакви други поводи се очаква покрай смяната на времето, когато часовникът ще бъде върнат с един час назад. Според специалистите тази смяна всяка година подлага организма и психиката на стрес.

Чакат се инфаркти при връщането на часовника с час назад

Въпреки, че сред целите времето да се връща назад през зимата е да се осигури на организма повече светлина и съответно да се повиши активността ни, влиянието върху здравето от смяната е по-скоро негативно. Причина за това е, че тази промяна разстройва биологичния ни часовник. Заради това преди няколко години д-р Тотко Найденов отправи призив към Министерския съвет да забрани смяната. Според него в много европейски страни времето не се сменя. Това било нещо излишно, досадно, а и пречи на много хора. Според д-р Найденов не трябва да се върви срещу природата.


 

Поне 15 дни трябвали на организма да се нагоди към промените. През това време обаче много хора ще бъдат подложени на голямо напрежение. Може да се наруши имунната система и тя да рухне. Освен това и психиката е подложена на изпитание – ставаме по-нервни, напрегнати. Изострят се хроничните болести – хипертония, стенокардия, мигрена.
 
Според статистиката при смяна на времето обажданията към Бърза помощ нарастват с 12 на сто, броят на инфарктите с 75, на самоубийствата с 66, а нещастните случаи стават три пъти повече. Според премиера Бойко Борисов смяната на часовете е вредна и той лично бил проверил дали не може да се отмени, но се оказало, че сме поели ангажимент пред останалите страни от ЕС.

 

Смяната на времето е въведена през Първата световна война от Германия и нейните съюзници, сред които и България. Целта е да се пестят въглища през трудните военни години.