Предстои премиера на книга за учителя Божидар Ханджиев

„Свяст и гордост на своето време” - премиера на книгата – спомени за присъствието на учителя Божидар Ханджиев в живота и духовното израстване на четири поколения млади добруджанци, ще се състои на 25 октомври от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова”.

Предстои премиера на книга за учителя Божидар Ханджиев

Покана за участие е отправена към възможно най-широката аудитория – от хората – близки, приятели, колеги на преподавателя по български език и литература до най-младите, учениците, които сега ще се срещнат с неговото име. Авторите на книгата са 17, подредени от съставителя Мариана Иванова не в азбучен ред, по известност, а по-скоро в хронологическата рамка на историческите превратности на Добруджа. Това са: Слави Тодоров, Коста Янков, Любен Бешков, Йордан Дачев, Джузепе Марков, Улвие Бекирова, Кольо Герджиков, Любомир Хаджинонев, Тодор Нинов, Атанас Пеев, Мария Райчева, Мария Паскалева, Симеон Куртев, Радка Николова, Веселка Венкова, Мариана Иванова, д-р Гинка Опълченова. Фотоси от семейните албуми на братята Владимир и Огнян Ханджиеви, от архива на Рада Александрова, съпруга на ученика и приятеля Иван Александров, обогатяват текстовете. Факсимиле на в. „Брод” от май 1991 г. припомня публикацията ”… И ний сме дали нещо на света!” – празнично слово за 24 май с авторството на Божидар Ханджиев.



Книгата, издадена със спомоществователството на Община град Добрич, има своите акценти, но в контекста на съвременните събития и очаквания, цел на представянето й е отдаване почит към паметта на един достоен българин, но и обмяна на мисли и идеи за необходимостта от припомняне на неговите уроци, пише Мариана Иванова.