Забраняват пърженото и в яслите; Паднаха цените на ваксините за грип

Кризата удари потока от студенти към чужди университети; 32% от домакинствата се топлят на дърва

Забраняват пърженото и в яслите; Паднаха цените на ваксините за грип
24 часа

32% от домакинствата се топлят на дърва

Българите са се хванали за дървата и няма пускане. От години те са основният източник за отопление не само по селата и малките градове, но дори и в големите и София. 32% от домакинствата в България, или 963  000 семейства, гласят всяка зима цепениците за различен вид печки - от пернишко чудо до камини с водни ризи, които играят ролята на парно в апартаментите. Още 8 на сто от семействата в България са предпочели въглищата, а 1% - брикети и кокс. Или 41 на сто, тоест 1,2 млн. от българските домакинства са на твърдо гориво.

Данните са на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, справката те представиха на депутатите в икономическата комисия в парламента, когато се обсъждаше готовността им за зимата.

 

24 часа

Тръгнаха ловци на стари имоти в центъра на София

Апартаменти в лошо състояние, но на топместа в центъра на София, са новият хит за купувачите. Напоследък част от тях се оглеждат точно за подобни имоти.

Наблюдава се търсене на имоти с добра локация, но на ниска цена поради лошото им състояние, обясниха от "Явлена". В централната градска част например има доста такива жилища. Те са били обитавани от възрастни или от хора с неголеми финансови възможности и обикновено се нуждаят от основен ремонт, за да достигнат степента на лукс, желан от новите им собственици.

 

Труд

Таксито в София скача с 30

От ноември цената на такситата в София ще скочи с 30%, или с около 20 стотинки за километър, научи "Труд". В момента най-големите компании в София возят на цени от 54 до 59 ст. на километър денем и между 64 и 69 ст. през нощта.

 

Шефът на фирма "О Кей Супертранс" Людмил Лазаров потвърди, че се обмисля увеличение, но заяви, че още не е взето окончателно решение. От достоверни източници обаче "Труд" научи, че стикерите с новите цени вече са напечатани и в следващите седмици ще започнат да се лепят по колите.

От бранша коментираха, че щом най-голямата компания вдигне цените, до 2-3 дни същото ще направят и останалите фирми.

 

Труд

Забраняват пърженото и в яслите

 На четири набъбна броят на наредбите, с които се разпорежда децата да се хранят здравословно. Три от тях са на Министерството на здравеопазването и са за възрастовите групи от 0 до 3 годинки (тя бе приключена преди броени дни и се очаква да влезе в сила след Нова година), от 3 до 7 г. и от 7 до 19 г., които вече се спазват. Министерството на земеделието обнародва още преди година наредба, която направи продуктите по стандарт задължителни за детското меню.

 

Стандарт

Десятъкът вече цъка

Новият десятък, с който ще се облагат доходите от лихви по депозити, вече ни бърка в джоба. Въпреки че промените в закона влизат в сила от 1 януари, данъкът ще изяде и пари по влогове, направени преди 2013 г. Най-ощетени ще бъдат хората със срочни влогове, при които цялата натрупана лихва се дава в края на договора. Например, ако сте направили 2-годишен депозит от 5000 лв. през юли 2011 г. с лихва от 6%, то доходността, която трябва да получите в края на периода догодина, е 600 лева. Но ще приберете само 540 лева, тъй като налогът от 10% ще обхване доходността и от двете години, а не само олихвяването за 2013 г. Българите вече търсят вратички срещу новия десятък. Начин за измъкване са депозитите с авансова лихва, сключени преди 31 декември. При тях клиентът си получава дохода още при подписване на договора.

 

Стандарт

Патриотични войни в Кърджали

Патриотична война пламна в Кърджали. Навръх 100-годишнината от освобождението на града вечните врагове в национален мащаб ГЕРБ и БСП влязоха в коалиция в местния парламент срещу мнозинството от ДПС. Политическият скандал се разрази, след като общинският съвет отхвърли предложението освободителят на Кърджали ген. Васил Делов да стане почетен гражданин. Причината бяха 22-ма съветници от ДПС, който гласуваха "въздържал се", срещу 16 гласа "за" на ГЕРБ и БСП. "Скандал", "Позор", скочи опозицията в Кърджали на тържествената сесия. По-късно задочно ги подкрепи и вицепремиерът Цветан Цветанов, който оглавява Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война. "Почитаме паметта на генерали, офицери и войници, отдали живота си в името на свободна и независима България. За съжаление общинските съветници на ДПС в Кърджали много отрано се впуснаха в предизборната кампания", каза пред агенция "Фокус" Цветанов. Според него депесарите са подложили на съмнение делото на Хасковския отряд и на неговия командир полковник, по-късно генерал Васил Делов, донесъл свободата на Кърджали.

 

Монитор

Паднаха цените на ваксините за грип

Цените на противогрипните ваксини паднаха непосредствено преди зимните месеци. В столицата и в страната те вече се продават по 10-11 лева, установи проверка на „Монитор". Става дума за т.нар. конвенциални ваксини, в които контейнерченто с течността и иглата са опаковани индивидуално.

В момента в аптеките се търгуват две популярни ваксини

Цените на едната варират от 10,75 до 11,28 лв., а на другата - от 10,46 до 11,20 лева. Миналата есен те бяха с около левче по-скъпи.

 

Според фармацевти от Асоциацията на собствениците на аптеки към средата на ноември, когато е краят на сезона за имунизациите, те ще поевтинеят още повече. Според председателя на организацията Николай Костов възможно е вносителите да свалят цените още повече в началото на декември. Независимо че ваксините поевтиняха, българинът не налита да ги купува. Под 20% от нашенците се ваксинират срещу грип, показват данни на Националния институт по вирусология и паразитология.

 

Монитор

Опасни тирове пътуват към Гърция

Масово се претоварват тировете, които возят дърва за Гърция. Това установи проверка на инспектори, разпоредена от министъра на транспорта Ивайло Московски. Служителите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" и Икономическа полиция са проверявали камиони на ГКПП-ата с южната ни съседка - „Илинден" и „Кулата", съобщиха от министерството.

Само за два дни инспекторите са проверили 250 товарни автомобили и са съставили 45 акта за над 50 000 лева.

 

Монитор

Такситата в столицата поскъпват с 20 на сто

редно с 20% ще поскъпнат таксиметровите превози в София през ноември. Това е първото сериозно вдигане на цените от 2007 година. Така на километър такситата ще взимат по около 75 стотинки през деня и 90 стотинки за нощната тарифа, съобщи БНТ. Освен цената за пробег ще поскъпне и таксата за повикване - вместо сегашната 50 ст. тя ще стане към 60 ст., а минута престой ще струва над 20 стотинки.

 

Сега

Кризата удари потока от студенти към чужди университети

Броят на желаещите да учат в чужбина намалява с около 24%. 4600 гимназисти са пожелали да легализират дипломите си за средно образование, за да кандидатстват в чужбина, сочат данните на образователното министерство за лятната кампания. За сравнение миналата година бяха заверени 6031 дипломи.

 

Нарастването на разходите за обучение и за издръжката на живот е основната причина за отлива на желаещи да учат в чужбина, коментират експерти от неправителствения сектор. Във Великобритания например таксите от тази есен са повишени до три пъти и стигат до 9000 британски лири на година. Приблизително още толкова е и издръжката на живот за 10-те месеца на учебната година. В Дания обучението е безплатно, но разходите за издръжка на студентите са доста високи и годишната сума, която семейството трябва да покрие, почти се равнява на тази за Холандия или за Великобритания, обясняват от посредническата компания "Интеграл".

 

Влошаването на чуждоезиковата подготовка е друга причина за намалелия брой кандидати. Около 70% от възпитаниците на математически, езикови и частни гимназии отиват да учат в чужбина, защото имат добра чуждоезикова подготовка. Като трета причина се сочи и демографията - явилите са на матура тази година са с 5000 по-малко спрямо 2011 г.

 

Дума

Всички партии да кажат - ще правят ли коалиция с ГЕРБ

Призовавам всички партии да кажат ясно дали са готови да правят коалиция с ГЕРБ. Този апел отправи в Русе председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той участва вчера във форум на тема "Младежка безработица" и положи цветя на мястото, където преди 100 години е поставено началото на младежкото социалистическо движение. "Всяка партия, която иска доверие от хората, да каже: "Аз искам доверието ви, защото ще правя първо, второ и трето, и четвърто - ще правя коалиция с ГЕРБ. Това е най-важният политически въпрос в България. Хората трябва да знаят кой какво ще прави след изборите. Да го кажат ясно, а не да шикалкавят", натърти Станишев. Докато съм председател на БСП, не може да има коалиция с ГЕРБ.

 

Пред младите социалисти от страната той очерта трите политики за младежта, по които БСП ще работи активно преди и след изборите, които се надява да спечели. Те са свързани с образованието, където трябва дасе наблегне на средното професионално образование, на заетостта и на политиките за младите семейства.

 

Г-н Борисов може да си мери метрите магистрали, но статистиката за раждаемостта в момента е убийствена. В един момент може да има България, но населението й да не е от българи, коментира Станишев. По отношение на младежката безработица той очерта тревожна картина: близо 1/3 от безработните у нас са млади, като България е в челната тройка по ръст на младежите без работа след Испания и Гърция. Борисов препоръчва на младите да ходят да работят като овчари, но не съм забелязал напоследък да се търсят овчари, заяви социалистът.