Унгарски съд търси финансова санкция от нашенец, предизвикал верижна катастрофа

Окръжен съд – Добрич разглежда наказателно дело, образувано по искане на Градски съд Будайорш, Република Унгария, за признаване на финансова санкция в размер на 130 560 форинта, наложена на 30-годишния Шабан С. от с.Нова Камена, община Тервел.

Унгарски съд търси финансова санкция от нашенец, предизвикал верижна катастрофа

На 20.06.2011 г. той е бил признат за виновен в причиняване на пътно-транспортно произшествие, осъден да заплати глоба и лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година. Унгарският съд му е наложил дневна глоба от 300 форинта на ден за срок от 240 дни. В случай на неплащане на санкцията, наказанието трябва да бъде променено в лишаване от свобода, като сумата от глобата за всеки ден се замени с по 1 ден лишаване от свобода. Градският съд в Будайорш е задължил Шабан да заплати на държавата и 58 590 форинта наказателни разходи.



Днес Окръжен съд – Добрич, не даде ход на делото срещу него, тъй като е нередовно призован и има сведения, че работи в Германия. Съдът изиска от МВР справка, дали е напуснал страната и поиска Адвокатска колегия – Добрич, да определи служебен защитник, който да го представлява в негово отсъствие.
Делото ще продължи на 29.10.2012 г.


Пресцентърът уточнява, че от представената от унгарските съдебни власти присъда е уточнено, че на 11.12.2009 г. около 8,15 ч. Шабан шофирайки Ситроена си при намалена видимост от мъгла, не спазил дистанция и предизвикал верижна катастрофа. При злополуката е причинена тежка телесна повреда на румънски гражданин.