Добрич с първа награда в годишния конкурс на ЕкоЕнергия` 2012

В рамките на осмата годишна среща на българските местни власти в Пловдив, се проведе мотивационна конференция „Прилагане на ефективни механизми за постигане на целите 20/20/20 на местно ниво“, организирана от Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, по европейски проект „Covenant CapaCity – Изграждане на капацитет на местните власти за напредък в областта на климатичните промени и устойчивата енергия: планиране, действия, мониторинг“.

Добрич с първа награда в годишния конкурс на ЕкоЕнергия` 2012

В първата сесия на конференцията „Споразумението на Кметовете в България“, водещ беше кметът на Добрич Детелина Николова – член на УС на НСОРБ и председател на УС на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия. Във втората сесия „Прилагане на ефективни механизми при разработването и изпълнението на Планове за действие за устойчива енергия“ Николова представи изпълнението на Плана за действие за устойчива енергия на Община Добрич.


 

Освен това, по време на конференцията бяха обявени резултатите от годишния конкурс на ЕкоЕнергия „Община по пътя към енергийната независимост“. За участие в конкурса бяха поканени всички български общини, като представят накратко своите дейности по повишаване на енергийната ефективност, интелигентното управление на енергията и предотвратяване на промените в климата.

 

Основна цел на конкурса е да се популяризират постиженията на българските местни власти и да се отличат онези от тях, които полагат специални усилия в областта на устойчивото енергийно развитие на местно ниво. Конкурсните предложения са обособени в три основни направления – управление на енергията на общината, състояние на общинската енергийна програма и организация на изпълнението и популяризиране на дейностите на общината в областта на интелигентното използване на енергията.

За своята ефективна политика в областта на енергийната ефективност, Добрич получи първа награда за осъществяване на целите, заложени в Общинската енергийна програма 2008-2013, както и за изпълнението на дългосрочните приоритети в Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на общината „Енергийно устойчив Добрич 2020“. Планът е разработен във връзка с поетите от Община Добрич ангажименти по Споразумението на Кметовете – най-амбициозната инициатива за постигане целите на Европейската енергийна политика до 2020 г. чрез устойчиво енергийно развитие.