Лайънс клуб дарява бели бастуни на незрящи

Днес беше отбелязан Международния ден на белия бастун в Добрич, Варна, Разград и Силистра

Лайънс клуб дарява бели бастуни на незрящи

Пред чешмата на Лайънс в центъра на Добрич се събраха хора с нарушено зрение от ХобиСклуб и Съюза на слепите. „ Моята мечта и желанието на всички членове от Лайънс клуб е заедно да работим за достъпна среда в нашия град за хората в неравностойно положение”, заяви президентът на добричката организация Атанас Атанасов. По инициатива на председателят на Зона "Черно море" на Асоциацията на ЛАЙЪНС КЛУБОВЕТЕ, България, ДИСТРИКТ 130 – Ванко Иванов, днес бяха подарени два бели бастуна на Хобис и Съюза на слепите. Те символично представят дарението, което ще направи Лайънс клуб Добрич от инструменти за мобилност на всички членове на двата клуба, които имат нужда от тях.

 

pa150009_600 

 

Партньор в информационно - дарителската кампания в Добрич бяха доброволците от Българския младежки червен кръст. Момчетата и момичетата разпространиха листовки "Как да помогнем на човека с белия бастун", която съдържа основни правила, които трябва да спазваме при комуникация и оказване на помощ на незрящи хора.

 

pa150015_600 

 

Момчетата се подложиха и на своеобразен тест как се справя човек със зрителни затруднения в градската оживена среда.

 

pa150019_600 

 

Един от доброволците Слави сподели, че с помощта на белия бастун, като допълнение на сетивата му, се е ориентирал в наличието на препятствия – ограда и човек, които трябва да заобиколи. 

 

pa150022_600 

 

pa150018_600 

 

По инициатива на зоналният председател на Лайънс Ванко Иванов, кампанията днес обхвана и градовете Варна, Разград и Силистра, където Международният ден на белия бастун бе отбелязан с различни мероприятия.

 

pa150016_600

 

Атанас Атанасов и Ванко ИвановАтанас Атанасов и Ванко Иванов