Дянков готви още нови данъци

Данъкът върху влоговете продължава да е сред водещите теми на вестниците.

Дянков готви още нови данъци

„Една от големите въпросителни - дали премиерът Бойко Борисов ще подкрепи предложението за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите получи своя отговор в Шумен. Министър председателят застана твърдо зад идеята, като уточни, че от налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка.

Разчетите са за приход от 130-140 млн. лв. от данъка върху лихвите, за да можем да вдигнем с толкова с колкото казахме пенисите, каза Борисов,.." - в. „Дневник".

„От налога върху лихвите ще пострадат хората, които имат много пари в банка, обяви премиерът Бойко Борисов във връзка с предложението за данък върху лихвите по депозитите.
„След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания", каза Борисов." - в. „24 часа".

Неделните вестници съобщават, че финансовият министър Симеон Дянков готви още нови данъци.

„След данъка върху лихвите на депозитите Симеон Дянков смята да обложи и печалбите от хазарт или от борсата. Това стана ясно от интервю на финансовия министър за Дарик. Новите налози може да влязат в сила от началото на следващата година. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета, обясни Дянков. Според него целта е да има еднакво отношение към всички приходи на хората, без значение от какво са. Финансовият министър е съгласен дори да се въведе облагане на транзакциите по банков път, но по-нататък. Най-вероятно въвеждането на този данък заедно с налог върху приходите от аренда ще остане за следващия мандат, поясни финансист номер 1. Пощадени от данъци засега остават само пенсиите..." - пише „Стандарт".

Всекидневниците пишат и за липсата на средства в  приюта на отец Иван, чиито обитатели може да се окажат в бедствено положение през зимата.

„Отец Иван, който гледа над 100 изоставени деца в софийското село Нови Хан, призна в „Карбовски: Директно" по Нова тв, че за предстоящата зима на приюта са необходими още картофи, въглища и котле и вече връщал хора, защото нямало къде да ги слага. След призива му за помощ са се отзовали десетки хора. "Днес имаше направо стълпотворение - призна той. - Всеки носи по нещо, кой каквото може". -  в. „24 часа".

"Иска ми се да направя и ремонт и като сложа котле изцяло да минем на въглища, за да не плащаме огромни сметки за ток", заяви отец Иван. Той разказа, че децата до три години се гледат в приюта, над 3 - ходят на детска градина, а по-големите - съответно на училище. По-малките спели следобед, което било задължително. "Ако не спят, наказвам майките", добави той. Устав постановявал какво не бива да се прави в приюта, а пушенето и пиенето били абсолютно забранени." - пише в. „Труд".