Всичко преди световната квалификация България – Дания

Националният отбор на България приема Дания в световна квалификация от група “В”. Двубоят започва в 21:00 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ. До момента възпитаниците на Любослав Пенев имат 4 точки след равен 2:2 срещу Италия и победа с 1:0 срещу Армения.

Всичко преди световната квалификация България – Дания
Селекционерът на родните “трикольори” за първи път е поставен в трудна ситуация заради контузени и наказани футболисти. С травми са Емил Гъргоров, Георги Сърмов и Петър Занев, а Светослав Дяков и Веселин Минев са наказани за двубоя с “червения динамит”. Първият вариант за състава на България е с Иван Бандаловски като десен бек, в средата ще действат Бодуров и Иван Иванов, а отляво на мястото на Веселин Минев ще застане брат му Йордан Минев. При тази схема в средата на терена на мястото на Светослав Дяков ще играе Владимир Гаджев, а пред него Георги Миланов и Христо Златински. Триото в атака ще е Станислав Манолев, Ивелин Попов и Илиян Мицански.

Има и втори вариант, малко по-изненадващ. На последните няколко тренировки Любослав Пенев пробва схема с Йордан Минев отдясно в защита, Бодуров и Иван Иванов, а отляво с Михаил Венков, който беше привикан на пожар в националния. Иван Бандаловски може да действа като вътрешен халф, заедно с Георги Миланов, а зад тях да е Владимир Гаджев. Отпред пак ще са Станислав Манолев, Ивелин Попов и Илиян Мицански. Валери Божинов вероятно ще остане резерва за началото на двубоя, но със сигурност ще се появи на терена.

Дания има само един изигран мач в нашата група, в който завърши наравно 0:0 с Чехия. В последните години тимът не блести с големи звезди, но участва на Световното през 2010 година, игра и на Европейското това лято. Все пак в състава на Мортен Олсен има достатъчно имена, които играят в големи европейски отбори - Даниел Агер (Ливърпул), Симон Кяер (Волфсбург), Никлас Бендтнер (Ювентус) и други. Единственият проблем пред треньора на “червения динамит” е вратарският. От състава последователно отпаднаха двамата основни вратари Андерс Линдегаард (Манчестър Юнайтед) и Каспер Шмайхел. Наложи се на тяхно място да бъдат повикани двама вратари от датското първенство - Йеспер Хансен и Стефан Расмусен. Почти сигурно титуляр срещу България ще бъде Стефан Андерсен.

БЪЛГАРИЯ - ДАНИЯ
Днес от 21:00 часа
Пряко по БНТ
Национален стадион “Васил Левски”
Съдия: Тони Шапрон (Франция)

Вероятни състави:

БЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов, Иван Бандаловски, Иван Иванов, Николай Бодуров, Йордан Минев, Владимир Гаджев, Христо Златински, Георги Миланов, Станислав Манолев, Ивелин Попов, Илиян Мицански
Резерви: Стоян Колев, Владислав Стоянов, Илия Миланов, Александър Александров, Стефан Велев, Георги Илиев, Александър Тонев, Валери Божинов, Иван Стоянов, Димитър Рангелов
Контузени: Георги Сърмов, Петър Занев, Емил Гъргоров; Наказани: Светослав Дяков, Веселин Минев

ДАНИЯ: Стефан Андерсен, Ларс Якобсен, Даниел Агер, Симон Кяер, Даниел Вас, Уилям Квист, Томас Кристенсен, Кристиан Ериксен, Михаел Крон-Дели, Денис Ромедал, Никлас Бендтнер
Резерви: Йеспер Хансен, Стефан Расмусен, Патрик Мтилига, Томас Каленберг, Жорес Окоре, Каспер Лоренцен, Михал Силбербауер, Якоб Поулсен, Николай Стокхолм, Андреас Корнелиус.
Контузени: Шмилинг, Каспер Шмайхел, Андреасен, Линдегаард; Наказани: Няма

Общ баланс: 13 мача, 4 победи за България, 6 равенства, 3 победи за Дания, г.р. 18:15 в полза на България

* България и Дания три пъти са били в една квалификационна група – два пъти за Световно и веднъж за Европейско. И в трите случая не се класираме за форума – пропускаме Европейското през 1980, Световното през 1992 и 2002 година.

* За последно побеждаваме Дания през 1986 година, в контрола с 3:0 в София. От тогава нямаме успех срещу тима в 5 поредни двубоя – три равенства и две загуби. За последно бяхме заедно с Дания в една група в квалификациите за Световното първенство през 2002 година. В Копенхаген завършихме наравно 1:1, а в София ни победиха с 2:0. След това играхме на Европейското в Португалия през 2004 година, отново загуба с 0:2.
 
* Топ 3 по мачове за България в момента: Валери Божинов (37), Ивелин Попов (35), Иван Иванов (28). С най-много голове е Ивелин Попов (8), Валери Божинов (6)

* Топ 3 по мачове за Дания в момента: 199 мача Денис Ромедал, Ларс Якобсен (55), Никлас Бендтнер (52). С най-много голове е Денис Ромедал (21), Никлас Бендтнер (20).