Стоматолози поставят безплатно защитен филм на детски зъби

Т. нар. силанти защитават зъбите на децата от кариес – те представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (ямките на фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите

Стоматолози поставят безплатно защитен филм на детски зъби

Една от основните дейности по Националната програма е силанизирането на първите постоянни кътни зъби на децата от 6 до 8 годишна възраст, която стартира на 1 октомври 2012г. Поставянето на силанти притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес на децата, като се създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват. Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им. Могат да престоят в устата на детето над 4 години. Те спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби.

 

Силанизирането ще се осъществява от 9 лекари по дентална медицина в областта. Всеки родител, който желае да се възползва от тази възможност може да получи допълнителна информация на безплатен телефон 0800 1 45 46 и от интернет страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg. Тук са публикувани имената и адресите на стоматолозите, които извършват процедурите в добричка област: ttp://oralnaprofilaktika.bg/doc/Dobrich.pdf.


Силанизирането е безплатно и ще продължи до 30 ноември 2012 г. Координатор на програмата за област Добрич е д-р Божанка Атанасова.