Денят на белия бастун ще бъде отбелязан в Добрич

15-ти октомври – Международният ден на белия бастун ще бъде отбелязан в Добрич със съвместна инициатива на Лайънс клуб, ХобиСклуб и Младежката организация на Българския червен кръст

Денят на белия бастун ще бъде отбелязан в Добрич

В понеделник, от 11 часа, пред чешмата на Лайънс, в центъра на Добрич, доброволци от БМЧК ще раздават листовки с основните правила, които трябва да спазваме при комуникация и оказване на помощ на незрящи хора. Дипляните са изработени от Асоциацията на Лайънс клубовете в България – дистрикт 130, Зона „Черно море”, чийто председател за настоящия мандат е нашият съгражданин Ванко Иванов, пастпрезидент на местната Лайънс организация. На членове на Хобис Лайънс ще подари нови бели бастуни. Всички желаещи ще могат да се поставят за кратко на мястото на незрящите си съграждани – с плътна превръзка на очите, ориентирайки се с белия бастун. Апелът на инициативата е за по-толерантно отношение към хората със затруднения.


През 1930 година президентът на Лайънс клуб Пеория, Илинойс, въвежда белия бастун за слепите. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15-ти октомври за Международен ден на белия бастун. В България той се отбелязва за първи път през 1980 година.