Дневен център е разкрит към Дома за медико-социални грижи за деца в Добрич

Дневен център за деца с увреждания функционира от този месец в Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Добрич. Това съобщи Снежана Ванкова - ръководител екип деинституционализация в добричкия офис на Фондация ЛУМОС. Той е създаден в подкрепа на деца със затруднения и техните семейства.

Дневен център е разкрит към Дома за медико-социални грижи за деца в Добрич

В центъра работи екип от дома, като там се предлагат психологически, логопедични, здравни и медицински услуги. Те са ориентирани не само към децата от ДМСГД, но и към преминали през институцията и върнали се при родителите си или деца със специални нужди, които никога не са били в дом, но на тях и близките им е необходима помощ. Дневният център се финансира от бюджета на ДМСГД. Това е една от стъпките за деинституционализация.



Домът в Добрич ще бъде закрит в изпълнението на проект „Посока: семейство”. Целта е децата да бъдат изведени в близка до семейството среда. Очаква се това да се случи до края на 2013 година, когато в страната трябва да са готови новите социални услуги, като защитените жилища. Първо ще се потърси нова социална среда за децата с увреждания. Фондация ЛУМОС е партньор в т.нар. деинституционализация на децата.

 

От средата на август екип от специалисти на организацията прилага метод на интензивно общуване, като в сесиите са включени 8 деца и вече има конкретни резултати в тяхното развитие. Специфичното при този метод е, че детето само инициира общуване, чрез физически контакт и игра. Обмисля се как да се разшири възможността за срещи на децата с биологичните им родители, да се постигне по-голям контакт между тях, извън рамките на определеното време за свиждане, каза още Снежана Ванкова.

 

Крайната цел е децата от дома, с подобрено състояние да се върнат в семействата си, като в Дневния център ще им помагат за тези стъпки. ЛУМОС ще финансира работата на отделите за закрила на детето за връщане на  малчуганите в биологичните им семейства. В детския дом в Добрич в момента има 75 деца. 14 от тях целева група по проекта: с увреждания, навършили 3 години. Там се отглеждат и деца над 8-годишна възраст с различни затруднения. Те ще останат до създаването на новите социални услуги, за да им се спестят мъките по местене от дом в дом.


От този месец до април догодина ще се извърши задълбочена оценка на децата с увреждания от социалните институции по проект „Детство за всички”, съобщи местният координатор от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Катя Лазарова. В момента се провежда обучение на екипите, които ще изготвят индивидуалните оценки за всяко дете. Целта е да се намери най-подходящото място за него, след закриване на домовете.


Освен това, фондация ЛУМОС ще организира „конференция по случай” за бъдещето на всяко едно от децата, съобщи Теменужка Станчева – сътрудник социална работа в офиса на организацията в Добрич. Това са формални срещи, в които участват всички важни хора в живота на детето,  от които се очаква да намерят най-правилното решение за по-нататъшната му съдба.