Борисов: Изпълнихме критериите по Набуко; Делът на българите, за АЕЦ Белене намаля

Енергийната политика на страната отново е сред водещите теми в ежедневниците, ето какво още пишат вестниците

Борисов: Изпълнихме критериите по Набуко; Делът на българите, за АЕЦ Белене намаля

„Набуко".


„Новинар":

Бойко Борисов: Изпълнихме критериите по проекта „Набуко"

Изпълнили сме всички критерии по проекта "Набуко". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на участието си в Срещата на високо ниво във Виена днес. „Ратифицирали сме Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето на газопровода", обясни министър-председателят. България очаква реални действия за реализиране на проекта преди 2018 година, уточни той.

 

Пушене.

"Дума":

С 25% намалял оборотът на заведенията след забраната за пушене

Собствениците на заведения продължават да искат отмяна на пълната забрана за тютюнопушене в тях, каза пред журналисти Благой Рагин - президент на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), предаде БТА. Асоциацията и други организации на собственици на различни видове заведения са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане за промени в Закона за здравето, където е посочена тази забрана. Забрана за пушене се въведе в България по време на небивала от 90 години икономическа криза и без предварителна информационна компания от страна на държавата, посочи Рагин.

Бюджет.

„Труд":

ДСБ за бюджет 2013: Кабинетът вижда, но не реагира

Бюджетът за 2013 година е бюджет на държава в будна кома. Това заявиха от ръководството на ДСБ след редовното си заседание. „Будна кома, защото на пръв поглед всички системи, всички структури са финансово обезпечени и нито една от тези структури няма да даде действието, жизнеспособното действие, което обществото очаква", каза Димитър Бъчваров. От своят страна Петър Москов поясни, че будна кома е състояние, в което кората на мозъка, тоест мястото, където се извършва висша нервна дейност, не работи.

Подкрепа.

„24 Часа":

МБМД: Делът на българите, които са за АЕЦ „Белене", намаля до 32%

„Има динамика на обществените нагласи за АЕЦ „Белене". През май 2010 само 22 % са против. Междувременно избухна АЕЦ „Фукушима" и това доведе до спад на 54% на положителните проценти, сега те са 32% - „за" , 22% - против. Тези които са против - това е консолидирано мнение на хора, които имат своите основания. За 2 години публичен дебат хората са се объркали - от възторг по отношение на атомната енергия, мнозина са се разколебали", обяви социоложката от МБМД Мира Радева пред БНТ. Тя обаче е убедена, че България трябва да се утвърждава практиката на референдумите.

Криза.

„Стандарт":

Кризата изяжда богатството ни

Кризата изяжда богатството на нацията. За една година нетното богатство на домакинствата не е мръднало от нивото 229 млрд. лв., сочат данните от тримесечния анализ на УниКредит Булбанк за богатството и дълга на гражданите. Основната причина за този резултат е кризата. Пазарът на имоти се свива, хората предпочитат да спестяват парите си, вместо да ги харчат за покупки и да правят инвестиции. В резултат стойността на притежаваните жилищни имоти е паднала с 4,76 млрд. лв. за година до 207,7 млрд. лв. В същото време финансовото богатство на домакинствата е нараснало с 4,46 млрд. лв., а дълговете на хората са се свили с 270 хил. до 20,5 млрд. лв.