Българите на вярват на съдебната система, Великобритания иска да върне визите, хакнаха сайта на МС

Недоверието към съдебната ни система е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

Българите на вярват на съдебната система, Великобритания иска да върне визите, хакнаха сайта на МС

„Четирима от петима българи вярват, че съдебната система у нас се поддава на политически и икономически натиск, според проучване на "Алфа Рисърч". Близо половината не вярват, че ще получат справедливост, ако са обвинени неоснователно. Всеки пети съдия е на мнение, че съдът би се поддал на политически натиск. Увеличава се недоверието на гражданите към съда, обобщи Велислава Делчева, председател на управителния съвет на програма "Развитие на съдебната система". Общественото доверие в работата не само на съда, но на прокуратурата и полицията, драстично пада през последните две години. Усещането на гражданите за това, че съдът е далеч от тях, че съдът е едно поле, където се бият големи интереси, е все по-голямо. Усещането на гражданите за липса на равнопоставеност в съдебния процес също е доста усилено. Процентът на оправдателните присъди по знаковите дела е огромен. В гражданите остава усещането, че малките, дребните престъпления се осъждат, а големите, знакови дела остават ненаказани..." - пише в. „Стандарт".


 

„Утвърждаването независимостта на съдебната власт трябва да върви успоредно с налагането и спазването на професионалните стандарти. Това са основните изводи в окончателния доклад на "Алфа Рисърч" за ефекта от изпълнението на проект "Усъвършенстване на работните процеси в съда". Анализът се базира на изследвания, осъществени в периода май - юни 2012 г. сред широката общественост, страни по дела, адвокати и съдии. Докато през 2010 година 70% от анкетираните смятат, че българският съд би се поддал на политически натиск, то през 2012 година подобно мнение споделят 81% от запитаните. Самите съдии категорично отхвърлят възможността съда да се подаде на натиск. Общественото мнение остава силно скептично към постиганите резултати в съдебната система. Полиция, следствие, прокуратура и съд са все още сред институциите с най-нисък кредит на обществено доверие..." - се казва в публикация на в. „24 часа".

 

В. „Дневник" също отделя място на темата: „Корупцията, оказваният политически натиск на различни нива и неуспехът по т.нар. "обществено значими дела" са основните причини за ниския кредит на доверие към съда, полицията и прокуратурата. Утвърждаването независимостта на съдебната власт трябва да върви успоредно с налагането и спазването на професионалните стандарти... Според изследването тромавите и бюрократични процедури са също проблем пред съда. За прокуратурата това e ниската степен на прозрачност, а за полицията - некомпетентността и слабата професионална експертиза. Гражданите и съдиите констатират сериозни дефицити в законодателството. Съществуващите механизми за контрол и санкции в съдебната система следва да се подобрят, като се гарантира равнопоставеност. Според голяма част от съдиите, липсва единен подход в това отношение, което създава условия за целенасочени действия и натиск към отделни магистрати. Според проучването е необходимо подобряване на политиките за развитие на човешките ресурси, инвестиции в квалификацията на служителите и по-сериозни и обективни изисквания за заемане на длъжности..."

 

Вероятността отново да пътуваме с визи до Великобритания също е сред темите на печатните издания.

 

„Лондон се гласи да върне визите за българи и румънци. За радикалната мярка открито настояват управляващите консерватори. Съпартийците на британския премиер Дейвид Камерън умуват как да предотвратят наплива от Източна Европа. Лондон смята да постави под въпрос правото за свободно придвижване на хора в Евросъюза, призна пред в. "Сънди Таймс" вътрешният министър Тереза Мей. На "Даунинг стрийт" се притесняват, че след като през 2013 г. паднат ограниченията за работа на българи и румънци на Острова, може да ги залее вълна като от полските "водопроводчици" през 2004 г. Камерън също смята, че темата за свободата на движение трябва да бъде включена в прегледа на отношенията между кралството с Еврокомисията, който в момента се прави от външния министър Уилям Хейг.." - информира в. „Стандарт".

 

В. „Сега" отделя място на темата на първата си страница: „Британското правителство обмисля визов контрол, който цели да предотврати наплива от имигранти от някои държави - членки на Евросъюза, съобщи в. "Сънди таймс", цитирайки интервю с вътрешния министър Тереза Мей. Според изданието тя има предвид (макар да не ги назовава поименно) преди всичко България и Румъния, за които ограниченията за работа не могат да продължат отвъд 2013 г. и някои анализатори прогнозират, че много българи и румънци ще потърсят работа във Великобритания. "Общо взето става дума, че правителството проучва основания за ограничаване на свободното движение на хора из ЕС. Бихме могли да имаме изключително облекчен режим за едни държави и визи за други", обяснява източник на вестника.

В интервюто Тереза Мей казва, че трябва да бъде ревизирана директивата за свободно движение на хора, гарантираща право на 500 млн. граждани на страните от ЕС право да пътуват свободно в съюза. Мей е притеснена, че разширяването на съюза и безконтролната свобода да се пътува може да предизвика високи нива на икономическа миграция в Европа. Тя споделя, че е поискала от външния министър Уилям Хейг да включи свободата на придвижване в стратегическия преглед на отношенията на Лондон с Брюксел. "Работим по целия този проблем със злоупотреба със свободата на придвижване, но ще направим още няколко крачки напред и въпросът ще бъде част от стратегическия преглед. Ще анализираме къде точно между ЕС и Обединеното кралство е разположена властта за вземане на решения, как действат те и какъв е ефектът им за нас. Така ще имаме солидна база от факти, благодарение на която да анализираме тези въпроси", смята вътрешният министър. Британският премиер Дейвид Камерън на няколко пъти през последните дни изпрати сигнали, че правителството има намерение да предоговори позицията на Великобритания в ЕС. Това може да удовлетвори евроскептиците в Консервативната партия, но ще означава трудна битка с Брюксел и европартньорите, прогнозира "Сънди таймс"..."

 

Вестниците в понеделник съобщават и за задържането на Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча.

 

"При специализирана операция на ГДБОП и полицията във Враца е задържан емблематичният за Врачанския регион Йордан Тонов - Данчо Пръча", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от Агенция "Фокус". По думите на Цветанов службите са работили по информация за подготовка за купуване на фалшиви банкноти. В събота късно следобед близо до Ботевград Данчо Пръча и още двама души са заловени в момент на предаването на 88 броя фалшиви банкноти с номинал по 50 евро. Това са Сергей на 49 години Сергей, който е регистриран в МВР за кражби и побои, Емил на 61 години, който е осъждан в Италия, и Данчо Пръча, който е управлявал моторното превозно средство. "Той е една от емблематичните фигури на Врачанския регион, занимавал се е с разпространение на наркотици, сводничество, рекет и изнудване, има многобройни висящи дела", каза още министър Цветан Цветанов..." - в. „Дневник".

 

В. „Труд": „Службите са имали предварителна информация и са работили по информация за подготовка за купуване на банкноти менте по 50 евро... В момента Пръча има една десетгодишна присъда, постановена от Врачански окръжен съд, на 28 декември 2011 г. От април 2012 година мярката му за неотклонение е била променена от „задържане под стража" в „домашен арест" и впоследствие - в „парична гаранция" 10 000 лева. „На 19 октомври предстои разглеждане на делото му на втора инстанция. Надявам се, освен потвърждение на присъдата от първата инстанция, Данчо Пръча да бъде задържан, за да не изпадаме пак в подобни ситуации, както с братя Галеви и други емблематични криминални фигури на организираната престъпност в България. Виждате, че при едно бавно правораздаване и протакане с възможностите, които защитата винаги може да използва, при промяна на мерките за задържане под стража, тези лица не се занимават с нищо друго, освен с престъпна дейност. Затова е много важно, когато има осъдителни присъди, съответните инстанции да приключват работата си по-бързо, за да се знае дали лицата ще трябва да лежат в затвора или - да са на свобода и да правят това, което прави и в момента Данчо Пръча", каза Цветанов."

 

Всекидневниците в понеделник пишат и за хакерска атака срещу сайта на министерския съвет.

 

„Анонимните" отново блокираха сайта на Министерски съвет. В една от социалните мрежи те са отбелязали "Нека всички заедно да съборим сайта на правителството". И допълват "Писна ми!"... Няма официална информация, че това е атака на "Анонимните". - пише в. „Труд".

 

„Сайтът на Министерския съвет остана недостъпен часове наред вчера, след като бе атакуван от хакери от "Анонимните". Съобщението, че страницата е хакната, се появи във "Фейсбук" на стената на групата "Национален протест срещу безобразията в България"... Няколко часа по-късно от правителствената пресслужба обясниха, че сайтът не е хакнат, а е блокирал. Не стана ясно каква е причината за тази техническа неизправност. В късния следобед вчера сайтът все още бе недостъпен. Това не е първата хакерска атака срещу интернет страница на институция. На 1 август 2012 г. сайтът на Народното събрание бе атакуван от "Анонимните". "Протест срещу нарушаването на гражданските ни права, срещу мизерните условия на живот, срещу всички корумпирани хора във властта, срещу приемането на закона на детето, срещу мръсотията в България, срещу качването на цените на електроенергията и храната", написаха тогава от групата в социалната мрежа..." - припомня в. „Сега".

 

В. „24 часа" цитира министъра на образованието Сергей Игнатов, който предлага студентите от  всички специалности да изучават български език:

"Университетът създава образовани хора, не само професионалисти, затова съм пледирал в първата и втората година на обучение и на университетско равнище да се изучава български език и езикова култура независимо от специалността, каза в интервю за "24 часа" министърът на образованието проф. Сергей Игнатов. Той обясни, че при оценяването на учениците ще стават все повече въпросите с отворен отговор, за да се оцени способността им да вземат решения и да разсъждават. Министърът очаква резултатът да си проличи на следващото международно оценяване на българчетата, което ще се проведе догодина..."