Вестниците пишат...

Основните теми в съботните издания на централните ежедневници са повлияни от случващото се през последните два дни

Вестниците пишат...

Оценка.


„Новинар":

България е отличникът на срещата в Братислава

Ползването на европейски средства трябва да е първостепенен политически приоритет нe само за България, но и за всички останали по-слабо развити държави членки на ЕС.
Това заяви премиерът Бойко Борисов след Срещата на върха „Приятели на Кохезията". Форумът се проведе днес в замъка Братислава, където някога е живяла кралица Мария Тереза. Освен премиерите на 15 държави-членки на ЕС и този на Хърватия, в срещата се включиха и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и комисарят по бюджета Януш Левандовски.

 

 

Идеи.

„Труд":

Дянков: Минимална заплата според региона

Минималната работна заплата да не е единна за цялата страна, а да се определя според региона, в който се изплаща, предлага финансовият министър Симеон Дянков. Той заяви вчера, че ще предложи идеята за обсъждане в Тристранния съвет идната седмица. Минимумът ще е по-нисък в бедните общини и по-висок в богатите, стана ясно от обясненията на министъра.
Мотивът на Дянков е, че с този механизъм ще преодолеят затрудненията на бизнеса при увеличаването на минималната надница. Работодателите твърдят, че вдигането на минималната заплата води до безработица, особено в икономически по-изостаналите региони.

 

Честване.

„24 Часа":

Плевнелиев: Родолюбието е основата за националните ни приоритети

"Балканската война е народна война за извоюване и запазване на свободата на останалите под чужда власт хилядолетни български територии с изконно българско население", каза президентът Росен Плевнелиев в словото си в Благоевград за стогодишнината от Балканската война.
"Това е война за утвърждаване на българската държава, за защита от чужди посегателства, за национално освобждение и национално обединение. Нашите съотечественици прегръщат като своя съкровена мечта и кауза идеята за национално обединение. Стотици хиляди доброволци се записват в армията в желанието си да дадат всичко за националното обединение на българите, останали в пределите на Османската империя. Малка България успява да мобилизира най-голямата армия в Балканския съюз. С цената на най-много дадени жертви и с помощта на Македоно-Одринското опълчение, нашата армия дава най-тежките битки", каза Плевнелиев.

 

Протест.

„Дума":

Пореден протест срещу Синята зона в София

Стотици софиянци излязоха вчера на мълчалив протест пред Административния съд. Причина за поредната акция е въвеждането на спорната Синя зона. Около 300 души бяха пред съда в очакване на резултат от делото, което движение "ДНЕС" заведе срещу Столичната община.
"Тъй като няма чуваемост в общината, ние трябваше да достигнем до съда. Ако той е справедлив и спазва законите, би трябвало да отхвърли наредбата за Синята зона в текстовете, които дискриминират гражданите", коментираха възмутените хора.
Делото срещу Столичната община обаче бе отложено за 7 декември. Към трите жалби на сдружение "ДНЕС", "Видовден" и Маргарита Бояджиева като страни бяха конституирани още шестима граждани. Съдиите обосноваха отлагането с новите жалбоподатели, които трябва да се запознаят с материалите по делото.

 

 Арест

„Стандарт":

Хванаха Малък Бербо с кока

Братът на футболната ни звезда Димитър Бербатов - Асен попадна в грозен наркоскандал. Седалката на бебето му в семейния сеат се оказа тайник за дрога. Асен бе заловен с около 20 грама кокаин, скрити между дунапрена на детското столче, а зад волана на автомобила си пуснал друсан и пиян негов приятел. След почти денонощие зад решетките Малък Бербо бе пуснат на свобода срещу пет бона гаранция.
Екшънът се разиграл на КПП Дяково край Дупница в четвъртък вечер. Малко след 18.30 часа колата на 29-годишния Бербатов "Сеат Леон" бил спрян за проверка на връщане от София към Благоевград. Барети претарашили основно возилото.